Vlierbessensap

Vlierbessensap Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 194 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
25 minuten

Ingrediënten

  • 1,5 kilo vlierbessentrossen
  • 100 milliliter water

Vlierbessen kun je overal gratis plukken. Dat is natuurlijk geweldig. Je kunt sap maken door het gebruik van een sapkoker. Maar die heeft lang niet iedereen en zonder sapkoker gaat het ook prima. Vlierbessensap is wel iets voor de liefhebber. Het is namelijk BEHOORLIJK STEVIG van smaak maar supergezond. Het helpt tegen keelpijn, verkoudheid en bij koorts bij een griep. Met dit recept maak je ruim 1 liter vlierbessensap maar een voorraadje aanleggen voor de herfst en winter kan dus geen kwaad!

Knip met een schaar de vlierbessen van de trossen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk takjes aan de bessen blijven zitten. Je kunt de bessen ook met een vork ‘rissen’ maar dat is wel erg veel werk en eigenlijk niet nodig. Gewoon zo veel mogelijk takjes wegknippen.

Vlierbessen koken voor vlierbessensap Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Je houd nu ongeveer een kilo bessen over en die kook je op een laag vuur ongeveer 20 minuten. Alle bessen moeten opengebarsten zijn zodat al het sap eruit gelopen is. Bekleed nu een keukenzeef met een schone doek (zonder zeepsmaak) en laat het mengsel uitlekken totdat alle sap eruit is gelekt. Warm het sap nu nog een keer op tot het net niet kookt. Vul de flessen af en sluit ze af. Flessen met een schroefdop zijn hier handig voor. Zoals gezegd, de smaak is erg stevig maar super gezond. Op je gezondheid dus!

Reacties

Reageer ook

  1. Saskia 7 september 2011 11:58 uur

    Hi Okke, vraagje over de vlierbes, welke kleur moeten ze zijn om ze te plukken?
    Ik heb een bonte vlierbes in mijn tuin staan en de besjes zijn nu roodbruin van kleur, sommige al donkerder gekleurd.
    Dank je, Saskia

  2. silvana 7 september 2011 12:24 uur

    de vlierbessen moeten mooi donker zijn. Zoals het plaatje hierboven zijn ze goed. De groenen zijn giftig die moet je eruit halen.

    Trouwens Okke, hoe lang blijft je sap eigenlijk goed die je zo maak, want dat is zonder suiker! Voor een langere houdbaarheid zou je de sap zo toch ook kunnen invriezen.

    gr
    Silvana

  3. Okke Amerongen 7 september 2011 17:50 uur

    Silvana, het sap gaat kokendheet in een goed schoongemaakte fles die ik tot de rand vul en meteen afsluit. Daarmee heb je dan geen mogelijkheid tot bederf meer. Het gevaar ontstaat als je de fles openmaakt en er een lekker glas uit wil drinken. Dan moet de fles echt binnen een paar dagen opgemaakt worden. Zolang hij dicht blijft en je echt schoon en kokend heet werkt is het geen probleem. Ik gebruik wijnflessen met schroefdop maar er zijn ook inmaakwinkels waar ze rubberen doppen verkopen. Je vult de fles dan tot de rand en schuift de rubberen dop erover. Bij het afkoelen trekt alles dan vacuüm. Dat werkt ook perfect.

  4. silvana 8 september 2011 11:05 uur

    Dank, TIP: je kan overigens ook de flessen verzamelen van slasaus en bepaalde van AH met verse sappen die hebben ook allemaal zo’n speciale dop die luchtdicht worden afgesloten.

  5. Okke Amerongen 8 september 2011 16:55 uur

    Goede tip Silvana, ik ben altijd potjes en flesjes aan het hamsteren dus dit kan er ook nog wel bij:-)

  6. Zoë 10 september 2011 12:21 uur

    Hallo, Ik voeg bij het sap altijd wat rietsuiker toe zodat je een siroop krijgt. In de winter kan je dan elke dag een soeplepel siroop nemen, preventief tegen allerlei ziektes. Je kan hem dan ook voor een langere periode in de koelkast bewaren. De siroop is ook heerlijk wanneer je een klein beetje toevoegt aan cava (ook zo voor vlierbloesemsiroop).

  7. Okke Amerongen 11 september 2011 07:20 uur

    Hallo Zoë, Er komt nog een recept voor vlierbessensiroop maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad. Het werkt inderdaad precies zo als jij beschrijft. In het sap gewoon flink wat suiker oplossen en dan in flessen bewaren. Daar heb je het hele jaar plezier van.

  8. Lucie 27 november 2011 23:38 uur

    Hallo Okke,
    Mijn compliment voor je leuke en interessante site..
    Van de zomer heb ik veel vlierbessen geplukt, maar had geen tijd ze te verwerken. heb ze schoongemaakt en in de vriezer gezet. Kan dit, ook wat de smaak en de vitaminen betreft?

    Vriendelijke groet,
    Lucie

  9. Okke Amerongen 28 november 2011 17:24 uur

    Hallo Lucie, Bedankt voor de complimenten! Ingevroren vlierbessen kunt je zeker nog gebruiken. Alles blijft behouden. Sterker nog, voor lastig te plukken vruchten zoals duindoorn worden de takken vaak gesnoeid en met tak vol met bessen ingevroren. De bessen tik je er dan makkelijk vanaf zonder dat ze kapot gaan. Ook bij de duindoorn passen ze dus jouw truc toe. Veel succes!

  10. Marion 29 januari 2012 15:46 uur

    Hallo Okke, Wat een leuke site is dit.Ik maak veel jam en ik heb dus ook vlierbessenjam gemaakt en die was dus niet te eten zo bitter was deze. Wat doe ik fout? Ik heb de bessen geplukt toen ze echt heel donker van kleur waren gewassen gerist en met geleisuiker gekookt, in potten gedaan. Vriendelijke groet Marion

  11. Okke Amerongen 1 februari 2012 07:50 uur

    Hallo Marion, Bedankt voor de complimenten! Pure vlierbessen zijn nogal sterk van smaak. Ik heb zelf een keer pure jam gemaakt maar die vond ik te sterk. Eigenlijk net als jij het beschrijft. Voor de site heb ik daarom een variant met bramen gemaakt: http://www.vlierbessen.nl/recepten/vlierbessen-bramenjam/. Die is erg lekker. Een andere bekende combinatie is om een deel appel te gebruiken. Ik hoop dat je met deze tips wel een lekkere vlierbessenjam kunt maken. Veel succes!

  12. Kletersteeg 6 april 2012 15:40 uur

    Je kan de gevulde en afgesloten potten in een voorverwarmde electrische huishoudoven 10 minuten op 125 graden zetten.
    Dan zijn ze gesteriliseerd; is een trapje beter dan koken (pasteuriseren)

  13. Okke Amerongen 7 april 2012 07:16 uur

    Hallo Kletersteeg, Waarom is het beter? Blijft het beter houdbaar of bedoel je dat de vitaminen beter behouden blijven?

  14. antoinette 27 april 2012 08:31 uur

    hallo Okke , leuke site heb je
    vlierbesjam maak ik met kaneel , heerlijk !!!
    groeten antoinette

  15. Okke Amerongen 6 mei 2012 08:20 uur

    Bedankt voor het compliment Antoinette. De tip met kaneel zal ik ook eens proberen. Binnenkort is er alweer vlierbloesem. Ik kijk er naar uit!

  16. P.H.M van de Kletersteeg 6 mei 2012 09:09 uur

    Dat is logisch.Er zijn 110 gecultiveerde soorten en ontelbare wilde soorten.
    De cultivars hebben een suikergehalte tussen de 4% en 15,7%; en wat citroen en andere zuren betreft: tussen de 0,5 en 12,5%.
    Daarom het volgende:
    –gebruik altijd vlierbessen, met een rood steeltje;
    –bessen zijn rijp als ze diepzwart zijn (of rood sambucus racemosa)
    –pluk altijd van struiken; niet van van vlirplanten die recht uit de grond groeien, en geen hout (takken) vormen; die zijn meestal maar 90cm hoog—maar wel giftig.
    Die gewoon takken hebben zijn alle te gebruiken alleen niet rauw.
    Ze moeten even gekookt hebben.
    Gebruik gewone suiker ipv gelei suiker.
    Niet inkoken; gaat de smaak naar de ****.Gebruik pectine; vloeibare; in Belgie makkelijk te krijgen.
    Trouwens: kruidnagel hoort erin…
    Succes.

  17. P.H.M van de Kletersteeg 6 mei 2012 09:12 uur

    Nou zijn de meeste cultivars Oostenrijks, Deens, Duits of Engels.
    Nederland doet niet mee in deze.
    Maar de duitsers hebben vlier zelfs op middenhoog stam.
    Stam van anderhalvemeter hoog, 15cm–20cm dik, en als een knotwilg groeit de vlier eruit.
    Geen gezicht….

  18. P.H.M van de Kletersteeg 6 mei 2012 09:20 uur

    Maar je doet het veel te moeilijk.
    De schermen afknippen.
    Dan neem je een emmer water, half volen je ritst de bessen er gewoon af met de hand.
    De steeltjes en de onrijpe komen vanzelf bovendrijven.
    Die weghalen- rest; water eraf. bessen in een pan; kapotstampen.
    aan de kook brengen.
    Als het kort gekookt heeft; door een zeef halen.
    Weer in een pan; suiker en pectine, kruidnagel toevoegen even laten koken en klaar is kees.
    (afhankelijk van gebruiksaanwijzing pectine)
    Geen geleisuiker.(dat is suiker met pectine)
    Hoeveel suiker hangt af van eigen smaak en soort bessen.maar 20% zou genoeg moeten zijn……

  19. henriette tromp visserhaitonline@quicknet.nl 9 augustus 2012 10:57 uur

    Ik vind het heel gemakkelijk om de vlierbessen door de sapcentriguge te doen, sap nog even overkoken en in flessen door.lekker makkelijk.

  20. P.H.M. van de Kletersteeg 9 augustus 2012 11:52 uur

    Het steriliseren is beter om verschillende redenen.je vermoord ook de sterkere bacterien die pasteuriseren overleven; de jam blijft veel langer houdbaar en de smaak blijft constant

    Wat betreft suiker: alle bessen hebben een suiker gehalte; wilde vlierbessen heel weinig; cultivars van volwasen struiken tot 16,5% (jawel)
    Nou is het voor jam maken een algemene regel dat je naar het brix moet kijken; die moet ongeveer 40 zijn.
    Brix is het totaal van vruchtesuiker plus toegevoegde suiker.
    Dan de voorgeschreven pectine gebruiken.
    Dan stijft de jam mooi uit.
    Meestal dus een 30% van de hoeveelheid vruchten.

    Trouwens om het sap goed vrij te laten komen: eerst de bessen bevriezen.
    Dan, na ontdooien laten ze meer sap los.

    De zuurgraad speelt ook een rol.
    PH metertjes zijn er in omloop evenals refractometers. Die moet je hebben met een schaal van 0–60

  21. P.H.M. van de Kletersteeg 9 augustus 2012 12:23 uur

    Wat ik hier mis is vlierbessenwijn.
    Ik weet dat sap van vlierbessen een hoge zuurgraad kan hebben; en dat daarom de wijn vaak eerst een jaar moet rijpen, maar dat kan voorkomen worden met een ander recept.
    1 liter sap; 2 liter water; 3kg suiker.
    Water zonder chloor.
    verwerken–grofweg: eerst de bessen atritsen en de rotzooi ervan scheiden dus; dan de bessen invriezen\ dan verwarmen tot 50 graad en water en deel suiker toevoegen; gisting opstarten.Als eerste gisting klaar is filteren; rest suiker toevoegen, tweede gisting opstarten. Als die gedaan is bottelen.Sulfiet kan aan het begin van het proces worden toegevoegd.
    Bijna 10 maal zoveel liters per hectare als met druiven!
    en ruim tweemaal zoveel alcohol.
    gisten: zijn specifieke manieren voor–zie internet

  22. Okke Amerongen 15 augustus 2012 06:28 uur

    Hallo Henriëtte, Dat is een goede tip, bedankt! In mijn recept ben ik ervan uit gegaan dat mensen geen sapcentrifuge hebben. Ook met een sapkoker is het mogelijk om dit sap te maken maar veel mensen hebben ook geen sapkoker.

  23. P.H.M. van de Kletersteeg 15 augustus 2012 09:31 uur

    Maar: eerst in water om deonrijpe en de takjes eruit te krijgen; die blijven drijven; (water zonder chloor) dan in de vriezer.
    Daarna ontdooien en verwerken. Als ze eerst bevroren zijn, laten ze meer en makkelijker sap los.

  24. P.H.M. van de Kletersteeg 15 augustus 2012 20:47 uur

    Er schijnen op proffesioneel niveau twee dingen belangrijk te zijn bij het maken van jam; het PH gehalte en de brix.
    Bij wilde vlierbessen is suikergehalte laag; bij sommige cultivars is die bij volwassen struiken hoger dan van druiven.Spaart suiker.
    Er zijn relatief goedkope instrumenten om dat te meten; (PH en brix)

  25. Joop 16 augustus 2012 13:31 uur

    Ik ben nog in het bezit van oude sterappelbomen.
    Ik neem, later in de tijd,wanneer ik over de vruchten kan beschikken.
    half om half pure vlierbessensap met geraspte sterappeltjes.(zijn erg droog van structuur) een half kilo van GILZE geleisuiker op 1200 gr, wat citroensap even koken en dan in schone potten. Recept staat ook op de suikerzak.
    Geweldige Jam maak je ervan!!!!~!!
    Groeten Joop

  26. Okke Amerongen 19 augustus 2012 18:22 uur

    Hallo Joop, De combinatie van vlierbessen met appel lijkt met heerlijk. Ik ga het een keer proberen te maken. Bedankt voor de tip!

  27. jan 21 augustus 2012 20:43 uur

    als je de groene besjes meekookt wordt het gif genutraliseerd

  28. P.H.M. van de Kletersteeg 21 augustus 2012 20:52 uur

    Is absolute onzin.Vlierbessen zijn licht toxic; maar dat verdwijnt met een minut of twee koken.
    De groenen bevatten meer giftige stoffen; absoluut NIET meekoken, als je gezondheid je lief is.
    Ale rassen zijn na koken ok, op een ras na, die helemaal giftig zijn; de bessen, het blad, de stam, de wortels en de bloesem.
    Dat zijn die, die GEEN hout vormen en in de winter gewoon verdwijnen.Ze zijn ongeveer een meter hoog, en de bessen wijzen alijd naar boven.
    mestal groeien ze in grotere groepen bij elkaar.
    Ze zijn alleen bruikbaar als kleurstof.

  29. Marlies uit Doboj, Bosnie Herzegovina 24 augustus 2012 14:52 uur

    zojuist kom ik er achter dat ook hier vlierbessen groeien. ik ga vanavond direkt met mijn kinderen plukken (nu is het met 43 graden te heet). tot nu toe wist ik niet dat ze hier voorkomen……omdat iedereen (ook ik) de bloesem al plukken als ze op zijn mooist zijn, ik heb de bessen dus gewoon nog nooit gezien en de link (door het taal-verschil) niet eens gelegd. Wij maken daar siroop en thee van, dat is ook heel goed voor je luchtwegen, bloed en wat nog meer!!! ik ga lekker aan de gang vanavond! bedankt voor de recepten.

  30. Okke Amerongen 24 augustus 2012 20:09 uur

    Hallo Marlies, Mooie ontdekking dat de vlierbes ook groeit in Bosnië Herzegovina. Met zo’n hitte is het inderdaad goed om pas in de avond te plukken. Veel succes!

  31. josephine 25 augustus 2012 15:16 uur

    vlierbessen even koken ,daarna in de slowcooker. na enkele uren door de pasviet,alles opkoken en op smaak maken.en in potten,heerlijk in yoghurt. enz.

  32. Okke Amerongen 28 augustus 2012 07:01 uur

    Hallo Josephine, Met de slowcooker heb ik geen ervaring. Het lijkt mij een mooi apparaat, zeker om lekkere stoofgerechten in te maken.

  33. Au3 30 augustus 2012 16:08 uur

    Hoi Okke, leuke site zeg! Ik heb vandaag te paard vlierbessen geplukt, leuke bezigheid. Ben al weken bezig met de bessen. Ik heb voornamelijk jam gemaakt en sap en siroop. Ik heb ook een paar kleine tips: In Duitsland (waar ik woon) is geleisuiker te koop wat goed is voor 1 : 1/2, dus 1 kilo fruit: 1/2 kilo suiker. Maakt de jam iets minder zoet en de smaak van vlierbessen is krachtiger. Verder gebruik ik vaak gembersiroop om aan de jam toe te voegen en kook ik de siroop op met verse munt. Lekker!

  34. Fred ter Elst 30 augustus 2012 20:10 uur

    Er staat “licht giftig”.
    Hoe ernstig is dat?
    Wat is het gevolg als de bessen rauw eet?
    Ik meng da rauwe bessen door de yoghurt, heerlijk.

  35. Fred ter Elst 30 augustus 2012 20:13 uur

    bij Leeuwarden is een mooi natuurgebied bij het wielerparcours (Kalverdijkje) Het zit daar vol bramen en vlierstruiken.

  36. P.H.M. van de Kletersteeg 30 augustus 2012 21:05 uur

    Alle bessen van de vlieren waarvan de struiken hout vormen zijn licht giftig.
    betekent dat je ze niet rauw moet eten.Kan zijn van misselijkheid tot ziekenhuis opname.
    met koken verdwijnt die lichte giftigheid volledig.

    Er is een vlier, die groeit recht uit de grond; 1 meter hoog, vormt GEEN hout die is totaal giftig; bessen, blad, stam wortel bloesem zijn giftig en alleen bruikbaar als kleurstof voor kleding

  37. P.H.M. van de Kletersteeg 30 augustus 2012 21:05 uur

    Van Gilse heeft ook suiker die niet naar suiker smaakt voor jam…ook geleisuiker trouwens…

  38. rutten van wijland 31 augustus 2012 12:06 uur

    ik maak sap in de hogedrukpan bessen in het mandje 4 minuten bij twee ringen en klaar is je sap

  39. au3 1 september 2012 10:32 uur

    @fred: licht giftig als in klachten over het algemeen van je maag- darm stelsel. Maagpijn, krampende buikpijn en oa diarree. Als kleine kinderen ze hebben gegeten moeten ze bij ons in het ziekenhuis altijd een nacht worden opgenomen ter observatie, zelfs als ze nog geen klachten hebben, dus beter niet meer rauw door de yoghurt doen ;-)

  40. Okke Amerongen 1 september 2012 16:34 uur

    Hallo Au3, Bedankt voor de complimenten! Te paard vlierbessen plukken. Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Wel mooi lijkt me. Ook handig voor al die hoger hangende trossen waar jij nu makkelijk bij kunt :-) In Nederland heb je de suiker die je beschrijft ook: Geleisuiker speciaal heet het. De combinatie met gember of met munt is voor mij nieuw maar dat ga ik zeker een keer proberen. Bedankt voor de tips!

  41. Okke Amerongen 1 september 2012 16:37 uur

    Hallo Fred, Ik weet niet hoe ernstig dat is maar over het algemeen lijkt het me beter als je de bessen toch maar niet rauw eet. Een lekkere vlierbessensiroop smaakt ook heerlijk over de yoghurt.

  42. Okke Amerongen 1 september 2012 16:40 uur

    Hallo Rutten, Met de hogedrukpan heb ik nog geen ervaring maar het klinkt handig en gaat in ieder geval lekker snel!

  43. Ineke 5 september 2012 09:33 uur

    Hallo Okke! Wat een leuke site!!! Ik ben enthousiast geworden over de vlierbessen! Weet jij waar je de bessen kan plukken? Waar groeien ze? Hier in het bos staan wel bramenstruiken, maar vlierbessen heb ik er nog nooit gezien.
    Ik hoop dat je tips voor me hebt.
    Met vriendelijke groet,
    Ineke

  44. Okke Amerongen 5 september 2012 09:42 uur

    Hallo Ineke, Vlierbessen groeien op de gekste plaatsen. Langs een doorgaande weg, middenin een woonwijk etc. Tijdens een rondje fietsen moet je vast een paar struiken tegenkomen. Veel succes!

  45. Henri 5 september 2012 20:24 uur

    Ik maak al een tijd vlierbessensap, maar kom nergens op internet duidelijke determinatie. Er word soms gezegd dat vlierstruiken met meer dan 5 of soms meer dan 7 bladeren giftig zijn. Hiermee word mijn inziens waarschijnlijk de 1 jarige kruidvlier bedoelt. Er zijn namelijk struiken met aan een dezelfde struik 5. 7 of soms zelfs 9 blarderen aan een takje.
    Weet iemand een goede bron (internet of een boek) met goede determinatie. Ik dacht namelijk dat de tros/berg en de perterselievlier ook giftig waren maar dat lijkt ook weer van niet.
    Daarnaast hoeveel sap is raadzaam in de column staat: ‘voordelen … wanneer in kleine hoeveelheden…’ Maar hoeveel is dat en hoe moet dit sap gedoseerd worden bij kleine kinderen.
    Henri

  46. mony 21 september 2012 08:53 uur

    hoi
    ik heb ook vlierbessensap gemaakt .heb wel veel taken [geen bladeren ]aan laten zitten
    .heb ik uit een oud weckboek .ik heb voor 28 jaar terug veel geweckt en nu weeer .is een leuke bezigheid maar wel tijdrofend .vooral de besjes zoeken .zit ook met problem von de bladeren.heb moooi blad lichtgroen/donkergroen maar oook goede omschrijving peterselieblad .nadat ik het vlierbessap in de flessen heb doe ik ze opnieuw in weckketel en kook op 85 grad nog eens 30 min.wel vind ik dat als ik weckflessen mit rubberen ring gebruik von weck dat als te lang staat het beetje naar rubber smaakt
    .daarom verzammel ik oook flessen met schroefdraad en kan zo eens een zieke een moooi cadeau doen.trauwens leuke site.

  47. Okke Amerongen 23 september 2012 07:37 uur

    Hallo Mony, Een zelfgemaakt cadeau is inderdaad altijd leuk om te geven. De flessen met schroefdop zijn inderdaad ideaal. Bedankt voor je complimenten trouwens!

  48. els 6 oktober 2012 19:06 uur

    hallo ik maak ook al jaren vlierbessenjam met geleisuiker uit duitsland van 1 op 3 dus 3 pond bessen en 1 pond geleisuiker is niet zo zoet en binnen 4 minuten klaar als het kookt, ik maak ook sap dat doe ik in een sappan ideaal de pan bestaat uit 3 delen onderin water dat moet dus gaan koken dan een pan waar het sap uitkomt met een slangetje dan daarboven een pan met gaatjes waar de bessen in kunnen met steeltjes dus erg makkelijk want die blijven er allemaal in dus die kan je er gewoon uit doen als de bessen helemaal leeg zijn van sap en met het slangetje kan je dan gewoon de flessen vullen erg handig heb deze pan gekocht in zweden ik weet niet of ze deze pannen ook hier hebben.

  49. P.H.M van de Kletersteeg 6 oktober 2012 19:11 uur

    Die sap pannetjes zijn hier ook.Maar eerst even de bessen een nacht in de vriezer, krijg je er meer sap uit.
    Geleisuiker uit Gilsen doet het ook prima hoor.
    Dan: die hebben ook suikers die niet zoet smaken…..
    Dat kan je dus over 30 jaar ook in duitsland krijgen.

  50. Saskia Q. 7 oktober 2012 17:16 uur

    Wat leuk! Een vlierbessensite!
    Heb vanmiddag met mijn man 2 tassen vol geplukt. Dus hier staat de eerste lading op het vuur. Vroeger maakte mijn moeder altijd sap voor over de vla…. heerlijk! Ik ruik het nu weer, is een beetje nostalgie. Dit is de eerste keer dat ik het zelf maak. Heb het al een jaar of 20 niet gehad. Heb er echt zin in. Dank voor de goede tips!!
    groetjs Saskia Q.

  51. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:11 uur

    Hallo Els, De sappan is ook in Nederland gewoon te koop. Ik heb er zelf ook een. Erg handig.

  52. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:12 uur

    Hallo Saskia Q. Aan eten en geuren kleven heel vaak goede herinneringen. Leuk om te lezen dat jij dat bij vlierbessensap hebt.

  53. dona 24 december 2012 22:27 uur

    hallo!
    Ik heb 26 jaar vlierbessen geplukt en jam/sap/wijn gemaakt, maar dit jaar wegens mobiliteitsproblemen niet meer.
    Het is erg leuk om te lezen over dit onderwerp

  54. mieke 15 juni 2013 10:07 uur

    Ooit maakte ik vaak vlierbessen sap met een hele eenvoudige sappan. Ik deed er altijd een beetje gember bij. Smaakt nog voller. Maar m.b.t. het bewaar proces misschien nog een goede tip. We kochten dan een lege krat met de bewuste beugelflesjes bier. of nuttigden ze eerst. Deze goed schoonmaken met soda . de rubbertjes even apart schoonmaken. Dan de flesjes tot aan de rand vullen. schuimkoppen afstrijken. Beugel er op en langzaam af laten koelen. zat bijna 2 cm. Koel bewaren in een krat en smullen maar. Succes de tijd komt er weer aan.

  55. P.H.M van de Kletersteeg 15 juni 2013 10:34 uur

    Zo; vorige week een begin gemaakt; 500 vlieren aangekomen; waren tot nu toe in de koeling; nu dus in de grond. In het najaar 3 stekken per struik=1500 plus 500 origineel=2.000= 3 h3ctares.Twee jaar later productie.Jam en wijn.Waarschijnelijk brandewijn, om de hardheid wat kwijt te raken. De jam en de andere producten worden verkocht via internet en biowinkels. Zoek nog een goed recept voor chutney met vlier bessen (sap)

    De meest simpele en effectieve manier om sap (en jam) te maken is simpel
    doe de bessen eerst een nacht in de vriezer; dan laten ze meer sap ls. Dan in een grote pan; kapot stampen.Nog een keertje stampen.2 inuten koken. De eventuele takjes en onrijpe komen vanzelf boven; af schuimen dus.
    Door een zeef; en is klaar.

  56. antonia 19 juni 2013 22:26 uur

    ik maak altijd vlierbessensap van een op een een kilo suiker en een kilo schone vlierbessen en je kunt ze goed invriezen

  57. ineke 9 juli 2013 20:02 uur

    Leuk om te lezen en inspiratie op te doen .

  58. Ellen 16 augustus 2013 18:37 uur

    Ik wil ook vlierbessensap gaan maken, maar vraag mij af wanneer de bessen geplukt kunnen worden. Begint de pluktijd nu te komen. Heb vandaag wel bramen en frambozen geplukt.

  59. P.H.M. van de Kletersteeg–wie anders? 16 augustus 2013 19:32 uur

    Als de eerste bes van een scherm volkomen zwart is–twee dagen erna.
    Als je de schermen afritst in een emmer water, blijven de onrijpe en takjes vanzelf drijven.
    Kind kan de was doen.

  60. P.H.M. van de Kletersteeg–wie anders? 16 augustus 2013 19:34 uur

    Vn wilde vlierbessen zijn de bessen nooit allemaal teglijk rijp.
    Er zijn vlieren, die recht uit de grond groeien, ongeveer een meter hoog.Gebruik die NOOIT

  61. Els de boer 18 augustus 2013 16:43 uur

    Wat leuk om te zien dat er een website is ik maak het al een paar jaar vlierbloesemwijn en limonade en stras weer de vlierbessensiroop en wijn gewoon voor eigen gebruik inmijn zussen heb ik ook aangestoken .ik drink het zo,een laagje siroop,vullen met Spa rood ,ijsblokjes erin heerlijk op een warme zomeravond .groet Els !,,

  62. Els de boer 18 augustus 2013 16:48 uur

    Wat leuk dat er een site is voor de vlierbloesem en de bessen ik maak het al een paar jaar en heb inmiddels ook mijn zussen aangestoken ik drink het op een warme zomeravond .een laagje siroop,aanvullen met Spa rood een paar ijsklonten erin schijfje citroen ,roerstaafje erin en genieten !,,nu ben ik op zoek naar een sappan!,,groet Els

  63. jan 21 augustus 2013 20:20 uur

    Het lijkt me leuk om vlierbessen sap te maken ik ga het vandaag doen op 12 augustus 2013

  64. jan 21 augustus 2013 20:21 uur

    Het lijkt me leuk om vlierbessen sap te maken ik ga het vandaag doen op 12 augustus 2013
    Xxxxxxxxx van Jan

  65. Ine 22 augustus 2013 16:50 uur

    ik wil graag vlierbessensap maken maar liever geen suiker of zoetstoffen gebruiken. Heeft iemand ervaring met bijv. honing of tips om op andere wijze te zoeten?

  66. rutten 22 augustus 2013 21:43 uur

    er is een plantaardige zoetstof die word gebruikt volgens mij heet het stevia bij ah te krijgen of in andere winkels zoals reformhuizen

  67. Marian 23 augustus 2013 07:31 uur

    Jullie gebruiken allemaal veel SUIKER, vreselijk, de duivel voor je lijf….!!!!! En die geleisuiker ba ba
    Zo slecht !!!! Hier n paar tips !! Voor jam of sap…..
    Marmello is ok om te binden, ook kan je appels gebruiken ( Pectine )
    Stevia,Palmsuiker,Agavesiroop, Ahornsiroop etc.er zoveel alternatieven !!!

  68. Ine 23 augustus 2013 08:17 uur

    dank jullie wel hier kan ik wat mee.

  69. Helena 24 augustus 2013 21:52 uur

    Leuke site Okke !Bedankt voor de recepten en de tips, vooral die van de heer/mevrouw (?) Kleversteeg. Professionele kweker? Stond eerst te tobben om de onrijpe te scheiden maar met de emmer 1/2 vol water werkte perfect. Nog even vraagje : is die droge, schone doek nodig? Is het niet makkelijker om het gewoon in een daarvoor geschikte zeef (fijne mazen) te doen? Heb nu al 2 theedoeken (kon geen andere geschikte doek vinden) verpest en merk dat er toch wel veel sap achter blijft.

  70. P.H.M. van de Kletersteeg–wie anders? 25 augustus 2013 07:22 uur

    P.s.: Bijna gelijk; ben in de aanloop voor beroepskweker verwerker.Wil gaan verwerken tot jam, wijn cq brandewijn, sap
    Wijn is meestal vrij hard en moet een jaar liggen.Maar als je destileerd: minder transportkosten, en meer opbrengst per liter

    Doeken zijn niet nodig.
    het hele proces is simpel.
    Strip ze af in een emmer water; de onrijpen en eventueel insecten en stokjes drijven boven.Vis die eruit.Afstrippen gewoon met je vingers.
    Afgieten; de bessen in een pan. kapotstampen met een stamper of zo; verkort de opwarm tijd.
    Langszaam op kooktemp brengen, een paar minuut laten koken.Is nodig; bessen zijn licicht toxic en dat verdwijnt door koken.
    Door een zeef gooien. Dan ben je de vergeten stokjes en eventueel andere ongerechtigheden kwijt.
    Nu heb je de basis sap.

  71. rutten 25 augustus 2013 08:52 uur

    ik heb ook vlierbessen jenever gemaakt het is het zelfde recept als bessen jenever het is heerlijk net een hele zachte port het staat in het grote boek van jam en confituren van gilse anders mail ik het wel

  72. Elias Bert 25 augustus 2013 09:22 uur

    WIJ HEBBEN GISTEREN 6 LITER VLIERBESSEN SIROOP GEMAAKT EN HET IS EEN HEERLIJKE SIROOP GEWORDEN . BEDANKT VOOR DE GOEDE TIP . GROETEN EN VEEL SUKSES BERT ELIOAS EN ISABELLE LACQUET UIT EKE .

  73. P.H.M. van de Kletersteeg–wie anders? 25 augustus 2013 09:43 uur

    recept van van gilsen is “opgezet”.Dwz: sap en daar doe je alcohol bij.

    Brandewijn is anders; laat je gisten, dus de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol. Dan ga je destileren; dus je gaat het vocht maar niet de alcohol verminderen tot zo’n 35%
    Is dus niet zoet; suikers zijn omgezet.

    net als port; als de druiven bginnen te gisten, wordt wijnalcohol toegevoegd; stopt de gisting en blijft de zoete smaak bewaard.
    Zoete wijn; wordt suikers toegevoegd na gisting.

  74. P.H.M van de Kletersteeg 25 augustus 2013 12:25 uur

    Eventueel pectinase toevoegen; dat maakt de sap helder, door de anwezige pectine op te heffen. E440(a)

  75. P.H.M van de Kletersteeg 25 augustus 2013 12:26 uur

    Uiteraard alleen bij sap als product

  76. ehackmann 25 augustus 2013 16:50 uur

    Nou zeg! Ik heb net een emmer vol vlierbessen geplukt de groene besjes eruit geknipt en de takjes (rode) eraf geknipt. Nou lees ik dat er ook giftige struiken zijn, de mijne zijn twee tot drie meter hoog. Vooral bovenin zijn ze mooi rijp, daar kan ik niet bij alleen met een ladder. Ik hoop dat ik de goeie vlier heb!:o)))

  77. P.H.M van de Kletersteeg 25 augustus 2013 17:09 uur

    Er is maar een enkel soort echt giftig; maar die is ook helemaal giftig; de stam het blad de wortel de bes en de bloesem en hetblad.
    Die wordt noot groter dan een meter, en in de winter vind je hem niet terug; hij maakt geen takken en geen stam

    Gewone vlierbessen zijn licht toic; maar effe koken en het giftige is volkomen weg.

    Gewoon met handen strippen en in een emmer water gooien.
    Dat is 1000 maal sneller en beter

    P.s.: Goeie begrafenisverzekering?

  78. rutten 25 augustus 2013 21:41 uur

    de bessen moeten voor bessebjenever eerst na het koken 4 dagen gistenhierbij komt ook alcohol vrij wat bedoeld u met opgezet

  79. P.H.M. van de Kletersteeg 26 augustus 2013 07:05 uur

    Opgezet =alcohol toevoegen ipv fermenteren en/of destileren

  80. Paul 26 augustus 2013 15:49 uur

    Ik heb vandaag een hele emmer met vlierbessen geplukt (Amsterdam, Slotermeer). Wat me opviel is dat in de trossen de besjes niet allemaal even rijp zijn, ook zijn er trosjes die al helemaal verdroogd zijn. Ik denk dat ik de gedroogde trosjes niet kan gebruiken, is dat zo?

  81. Edgar 27 augustus 2013 20:59 uur

    Ehm, had ik deze site maar eerder gevonden. Ik heb zo’n 2 uur geleden flink wat rauwe bessen door de blender heengehaald en in 4 glazen opgedronken. Hoe groot is het toxische probleem nu? Naar de eerste hulp of even wachten?

  82. Edgar1 27 augustus 2013 21:05 uur

    Ehm, had ik deze site maar eerder gevonden. Ik heb zo’n 2 uur geleden flink wat rauwe bessen door de blender heengehaald en in 4 glazen opgedronken. Hoe groot is het toxische probleem nu? Naar de eerste hulp of even wachten?

  83. Paul 28 augustus 2013 07:19 uur

    Jeetje Edgar, en hoe voel je je nu?

  84. Edgar 28 augustus 2013 07:34 uur

    Ging prima bedankt Paul. Helemaal nergens last van gehad. Wel wat heftig gedroomd, maar geen buikpijn o.d. Voortaan toch wel 2 minuten koken :).

  85. K 28 augustus 2013 12:16 uur

    Bij mijn eerste keer vlierbessensap, had ik na 5 minuten al genoeg van het rissen. Uit luiigheid heb ik (1 kg als probeersel) toen alle schermen ongewassen en met rode steel in de pan gegooid met 1 liter water en ongeveer 400 gram suiker. 30 minuten gekookt, gezeefd en zojuist geproefd: heerlijk. Als je toch zeeft, maakt het mijns inziens niet uit hoe je het aanpakt.

  86. francis 28 augustus 2013 20:25 uur

    Leuke site, ik heb vanavond sap gemaakt.
    Maar nog even wat anders… kan die meneer P.H.M. niet een eigen site opzetten… stoort me wel dat hij er zo uitgebreid tussendoor zit!

    ga zo door Okke. succes

  87. lesley 1 september 2013 20:50 uur

    Lekker, bedankt! Lukt ook in 2x enkele minuten in de microgolf/magnetron, ideaal voor een kleinere hoeveelheid. Wel oppassen voor de ontploffende besjes ;-) neem dus een recipiënt dat enkele keren groter is dan de hoeveelheid besjes, leg er een ( niet geheel afsluitend) deksel op, en pas het vermogen van je microgolf aan.
    Ik voeg wat sap toe aan karnemelk, krijgt een schitterende kleur!

  88. rutten van wijland 2 september 2013 07:29 uur

    ik ben maar alleen dus een fles heb ik niet zo gauw leeg nu vries ik kleine porties sap in en heb dan net genoeg voor een paar dagen

  89. meggie 2 september 2013 13:27 uur

    zaterdag vlierbessen geplukt en 5 minuten gekookt samen met bramen. In de pan bleef een laag vlierbessen over die steeds groener kleurde en keihard was. (ik had de groenen ertussen uit gehaald van te voren). Is dit wel oke? De jam is ondanks de bramen en suiker heel bitter!

  90. lien 2 september 2013 18:53 uur

    Hoe lang blijft dit sap zonder suiker goed eenmaal geopend?

  91. Jan 2 september 2013 19:59 uur

    Maak ook al jaren vlierbessenjam en voor het ritsen gebruik ik een UIENKAM ik geloof voor een paar euros te koop bij de blokker, dit gaat zeer snel en gemakkelijk.

  92. geralda 3 september 2013 12:04 uur

    heb weer heel wat geleerd over vlier, ik kwam idd heel veel verschillende soorten tegen, nu maar hopen dat die giftige er niet tussen zit.

    Ik gebruik ook geen geraffineerde suiker omdat dit erg slecht voor je is, maar met honing, agavesirrop en ook oerzoet (een onbewerkte rietsuiker), gaat het ook prima. ik heb ondertussen al bramen/vlierbesjam, vlierbessenbrandewijn, vlierbessenjenever, hoestdrank (sap met tijm,rozemarijn en honing), en vliersiroop staan. Mede dankzij deze site..

  93. M.Louise 4 september 2013 13:05 uur

    Mag men ook de gekookte vlierbessen door een passe-vit draaien ipv in een neteldoek laten uitlekken.

  94. Okke Amerongen 5 september 2013 06:36 uur

    Hallo Meggie, Deze jam heeft een stevige smaak maar bitter zou hij niet moeten zijn hoor. Mijn ervaring is dat alles diep paars blijft en zeker niet groen. Het is zelfs zo paars dat houten lepels paars blijven!

  95. Okke Amerongen 5 september 2013 06:38 uur

    Hallo M. Louise, De gekookte vlierbessen kun je ook door de passe-vite draaien. Je krijgt dan wel troebel sap maar dat geeft niets. Schudden voor gebruik :-)

  96. meggie 5 september 2013 12:42 uur

    ha Okke, Ik heb vandaag iemand laten proeven die alles uitgespuugd heeft. Zo bitter, echt niet goed. Dit samen met de bessen die groen werden na koken doet mij denken dat er iets is misgegaan. Zou ik toch de verkeerde bessen hebben??? Ik las op een ander forum ook iets van iemand bij wie de bessen groen kleurde, maar helaas was daar ook geen antwoord op.
    Ik ga opnieuw plukken!

  97. caroline stroet 7 september 2013 16:27 uur

    hallo Okke,

    Mijn dochter wil graag vlierbessensap maken om te verkopen voor een goed doel (opdracht van school) Hoe weet ze zeker dat ze geen giftige gaat plukken? vr. gr. Caroline Stroet

  98. Harreld 7 september 2013 18:16 uur

    Hallo Okke

    100 milliliter water zie recept is dat niet een beetje weinig, heb het op deze manier gemaakt met 1 kg bessen, heb nu als resultaat 250ml sap i.p.v ruim 1 liter.

    Komt dat wel goed?

  99. Okke Amerongen 8 september 2013 09:48 uur

    Hallo Harreld, Dat is echt wel heel erg weinig. Waren de bessen nog wel vers of al verdroogd? Heb je het sap heel hard ingekookt zodat er veel vocht verdampt is? De hoeveelheid water klopt. Het is alleen nodig om het sap uit de bessen te koken. Het doel is om echt sap te krijgen en geen verdund sap. Vandaar maar beperkt water toevoegen.

  100. rutten van wijland 8 september 2013 09:59 uur

    als een fles open is hoe lang kan hij dan in de koelkast bewaard worden ik heb de sap verdunt met zwarte besseb liminade siroop en kruidnagels heerlijk

  101. Harreld 8 september 2013 11:25 uur

    Hallo Okke,

    De bessen waren vers, ik zal dan wel te hard gekookt hebben.
    Zal nog eens een nieuwe portie maken, en wat zachter koken.

  102. Okke Amerongen 8 september 2013 19:42 uur

    Hallo Rutten, Mooi dat het lekker geworden is. Ik zou de fles in een paar dagen opmaken. Omdat er geen suiker in zit is de fles wat vatbaarder voor bederf.

  103. Jojo 8 september 2013 20:09 uur

    Hoi Okke, heb 1 kg bessen gekookt maar zoals je schrijft dat je hier goed 1 liter sap van krijgt. Ik krijg er maar goed een have liter van hoe kan dat doe ik iets niet goed Groetjes Jan en Joke Haver. Jojo

  104. Okke Amerongen 8 september 2013 20:14 uur

    Hallo Jan en Joke, De hoeveelheid sap die je krijgt is afhankelijk van de rijpheid van de bessen en of je de bessen ver in kookt of niet. Het kan natuurlijk zeker verschillen. Ruim een halve liter sap is ook al mooi. Ik zou dus gewoon een wat kleinere fles afvullen of nog wat bessen erbij plukken.

  105. Harry 10 september 2013 18:48 uur

    Misschien overbodig, maar toch voor de zekerheid vermelden dat ongekookt vlierbessen sap giftig is. Ik ken mensen die er pas nog heel erg ziek van geworden zijn en nierschade ondervinden. Maar gekookt geen enkel probleem dus.

  106. mimi 10 september 2013 19:12 uur

    Ik doe bij vlierbessensiroop een beetje gember en kruidnagel( werkt ook antibacterieel) en is uiteindelijk niet meer zo zoet door de gember dat ook niets als goede eigenschappen heeft voor het lichaam.

  107. Hermanbuiten 11 september 2013 09:30 uur

    Mijn vlierbessensiroop maak ik als volgt. Vlierbessen wassen in koud water met wat zout. Afspoelen met koud water. Bessen afritsen met de hand. Handen wassen in water met soda om uw blauwe handen terug een normale kleur te geven.
    Bessen in pasvitte en nadien door een fijne metalen zeef. Sap koken met toevoeging van 500 gr kandijsuiker per liter sap. Dadelijk in flessen doen waar vooraf een takje thijm of rozemarijn werd ingestopt. Dadelijk de stop of deksel opschroeven en omgekeerd laten afkoelen op een vochtige doek.
    De stroop zal dikker worden met de tijd. Bewaartijd, 1 jaar of langer. Na openen in koelkast bewaren.
    Leuke site.

  108. Yvonne van den Akker 12 september 2013 18:59 uur

    Hallo,
    Is het echt mogelijk het vlierbessensap dat op deze manier gemaakt wordt (zonder suiker) lang te bewaren? En hoe lang dan?
    Groet, Yvonne

  109. SaskiaQ 13 september 2013 10:10 uur

    Hallo Okke, ik heb nog een vraagje. Ik zag net dat ik in de vriezer nog een zak vlierbessen (ongekookt) heb liggen. Kan ik daar nog iets mee of moet ik die weggooien?
    Groetjes Saskia.

  110. Yvonne 13 september 2013 12:00 uur

    leuke site hoor,
    ik maak ook graag vlierbes sap, maar was het juist wel heel zorgvuldig er zitten vaak veel beestjes in, die ik er graag voortijdig uithaal.
    ik ga het nu proberen om te zoeten met siroop.

  111. Ries 13 september 2013 21:02 uur

    Sinds twee jaar gebruiken wij een elektrische sappan van het merk WECK.
    Was in Nederland bij mijn weten nog niet te koop, vandaar dat wij hem in Duitsland kochten ( toen € 112,. incl.. vracht). Wij zijn bijzonder tevreden over de pan enj kunnen hem ieder aanbevelen. Sap maken wij op de volgende wijze: De trossen vlierbessen worden gewassen en na het uitlekken zo in de sappan gedaan. Het ontsappen van vlierbessen duur b.v. 30 minuten. Het sap wordt gefilterd door kaaslinnen en vervolgens na afkoeling in boterkuipjes in de diepvries gedaan voor later gebruik. Ondanks de droogte waren de bessen dit jaar bij ons bijzonder groot en sappig.

  112. Ellen 14 september 2013 17:26 uur

    Hai Okke, vandaag voor het eerst vlierbessensiroop gemaakt. Ik vond 100 ml water alleen een beetje weinig. Op een andere site zag ik dat ze 1 liter water gebruikte en heb ik dat maar gedaan. Kon ik in ieder geval zien dat het kookte.
    Heb nog geen idee hoe het straks smaakt. Maar is 100 ml echt genoeg?
    Groetjes,
    Ellen

  113. Rita 15 september 2013 09:54 uur

    Dit jaar zijn de vlierbessen erg laat rijp. Door het koude voorjaar. Ik woon in Flevoland en hier zijn ze volop te plukken langs de polderwegen. Ik hou normaal 22 of 23 augustus aan, maar dit jaar dus pas14 september! Ik heb er 10 kilo geleisuiker van Gilse en 2 pakjes geleisuiker speciaal door gewerkt, dus een flinke voorraad

  114. Nico 15 september 2013 12:27 uur

    Leuke sites heb je Okke! Na de vlierbloesem nu ook de bessen geplukt. Er ligt nog ca 2 kilo in de vriezer en begin nu met de eerste twee kilo. Nu heb ik een Parsevite, een soort van roerzeef. Het lijkt mij handig om zo extra veel sap uit de bessen te halen. Is dat aan te bevelen of juist niet? Wat is de reden om het sap niet alleen door een zeef, maar ook door een doek te doen komen er anders ongewenste “bestanddelen” in het sap?

  115. Nico 15 september 2013 12:36 uur

    Sry, ikzie dat mijn vraag hierboven al beantwoord is.

  116. wouters jeannine 15 september 2013 13:51 uur

    kan je het vlierbessensap ook in kleine potjes invriezen, wij hebben hier een wei waar heel veel vlierbessen te plukken zijn en zou het graag eens proberen…leuk dat ik hier terechtgekomen ben… grtj Jeannine

  117. Rita 15 september 2013 14:27 uur

    Dit jaar zijn de vlierbessen erg laat rijp. Door het koude voorjaar. Ik woon in Flevoland en hier zijn ze volop te plukken langs de polderwegen. Ik hou normaal 22 of 23 augustus aan, maar dit jaar dus pas14 september! Ik heb er 10 kilo geleisuiker van Gilse en 2 pakjes geleisuiker speciaal door gewerkt, dus een flinke voorraad

  118. Jan 15 september 2013 18:43 uur

    graag zou ik wat plekken weten in nw-friesland omgeving franeker/harlingen
    waar vlierbessen te vinden zijn.
    misschien de mensen op dit forum of de hr OKKE?
    bij voorbaat hartelijk dank.

  119. Janneke 16 september 2013 22:25 uur

    Jam is er ook heerlijk van, met appel (James Grieves) erdoor. Vorige week van ruim 3 kilo 26 potten klaargemaakt. Vandaag 4 kilo weggewerkt. Man en kinders eten dat het een lieve lust is. Kokend heet in schone potten van jam, appelmoes e.d., een kwartiertje op zijn kop zetten zodat ze vacuüm zuigen, na 2 dagen is de jam stevig en voor minimaal een jaar houdbaar.

  120. rene 17 september 2013 10:13 uur

    Ik ben het niet eens met francis 28/8/13. Vindt de extra info van PHM Kletersteeg juist heel nuttig en mooie aanvulling. Blijf daar ajb ,zeker met je nieuwe ervaringen als prof. kweker/verwerker, mee doorgaan…

  121. rutten van wijland 17 september 2013 10:57 uur

    ik vind de informatie van klettersteeg heel fijn blijven dus

  122. rene 17 september 2013 12:02 uur

    heeft iemand ervaring met verwerken vlierbessen dmv blender/vv zeef, of sapmachine> wordt het product daar extra bitter van?
    heb jam gemaakt, lekker van smaak maar de kinderen klagen over de pitjes

  123. rutten van wijland 17 september 2013 14:00 uur

    mijn ervaring is dat je gelei moet maken van de sap in combinatie eventueel met andere vruchten dan heb je geen pitjes en schillen er in
    ik knip de takjes kort af dan een nacht in de vriezer daarna gewoon in een pan met wat water en laten koken dan door een fijne zeef met een blender sla je de boel kapot succes

  124. Rina 17 september 2013 15:45 uur

    Ik heb nu 3 liter vlierbessensap en wil daar siroop van maken. Kan ik de sap nog een keer verwarmen en hoe lang kan ik de siroop dan bewaren. En de sap, hoe lang kan ik dat bewaren?

  125. SaskiaQ 17 september 2013 18:20 uur

    Hallo, weet iemand hoe lang je de vlierbessen in kunt vriezen? Ik heb namelijk van vorig jaar nog bessen in de vriezer.
    Groetjes Saskia.

  126. dona 18 september 2013 03:42 uur

    ik heb in 1986 voor het eerst vlierbessenjam gemaakt, eerst inclusief de pitjes (bijna niet te eten) later nog vaak sap en gelei gemaakt (heerlijk! en goed tegen van alles).

  127. Bea 18 september 2013 22:21 uur

    Hallo allen,
    je kunt de sapjes ook gewoon in de diepvries doen. b.v. in een plastic koffiebekertje ,die goed is afgedekt Heb je veel minder suiker nodig en het is een kleine hoeveelheid die je in 1 of 2 dagen op hebt.

  128. Marcel Plugge 20 september 2013 07:59 uur

    Gisteren heb ik vlierbessen geplukt, ze zijn mooi donkerrood van kleur.
    Alleen de besjes zijn van binnen lichtgroen. Kan dit kloppen of niet?
    We zijn nu een beetje bang om deze te verwerken.

  129. rutten van wijland 20 september 2013 13:06 uur

    nog even een vraagje tussen de zwarte bessen zitten toch nog vaak een beetje licht rode bessen is dat erg en hoe merk je als het sap in een open fles niet goed meer is

  130. Lydia Barenhyolz 21 september 2013 20:09 uur

    Heb vandaag vlierbessen geplukt (zo veel ik kon vasthouden in een hand), thuis de besjes afgeknipt van de takken, gewassen in een vergiet, door mijn sapcentifuge geperst en toen naar de computer jou website gevonden. Wat een succes!! heb de sap met (nep)suiker enkele minuten gekookt, iets verdund en lekker gedronken. Morgen ga ik met een tas veel bessen plukken, ik weet nu hoe het moet, bedankt, Lydia

  131. Joke 23 september 2013 11:00 uur

    Vlierbessen fans, ik maak vlierbessen jam met appeldiksap en marmello 1.
    Dat is nog gezonder. De suiker wordt namelijk vervangen door de appeldiksap en marmello is een natuurlijk bindmiddel. Verkrijgbaar bij de biologische winkels.
    En voor degene die van iets zoetere jam houden, voeg weinig stevig suiker toe.
    Joke

  132. Joke 23 september 2013 11:02 uur

    Foutje,
    Voeg weinig stevia suiker toe.

  133. Jessica 24 september 2013 18:09 uur

    Oei, nu heb ik net alle bessen verwerkt en dus ook de onrijpe groene en de kleine rode takjes laten meekoken… Blijkbaar is dat giftig? Nu mag ik alles weggieten…:-(

  134. Jose 25 september 2013 15:57 uur

    Wat een informatie is hier te vinden, de pan staat nu lekker te pruttelen en de flessen staan schoongemaakt klaar. Ik wil iedereen bedanken voor de tip en duidelijke uitleg .

  135. Annemiek 2 oktober 2013 13:45 uur

    Ik lees hier alles over vlierbessen.
    Maar sap van appels hoe kan ik dat pasteuriseren zonder weckketel.

  136. Conny 2 oktober 2013 14:53 uur

    Ik heb net geplukt, het kan nog maar de vogels genieten er al goed van!
    Wat een informatie hierboven zeg, super! Daar kan ik wat mee.
    Mijn vader heeft het vaak over het gebruik van de vlierbloesem en bessen in oorlogstijd.ik ben benieuwd of de smaak te evenaren is!

  137. mimi 2 oktober 2013 23:45 uur

    Gewoon je appelsap op 85° graden krijgen en aftappen in Propere flessen die hermetisch afsluiten.

  138. wietske 3 oktober 2013 11:42 uur

    hallo Okke,
    Ik heb een tip. wij eten zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Nu heb ik de vlierbessen gekookt in twee blaadjes honing, op een potje bessen .Dit is heerlijk zoet

  139. yvonne 6 oktober 2013 10:57 uur

    mijn jam in potten gedaan en de volgende dag blijkt dat mijn jam te dun is geworden, waarschijnlijk te weinig gelei suiker gebruikt kan ik het nu weer opkoken?

  140. CB 8 oktober 2013 22:44 uur

    Vandaag 2 kilo vlierbessen geplukt. Als ze rijp zijn laten de bessen ook goed los als je er met je vingers door harkt. Gekookt en gezeefd en van de resulterende 1 liter sap lekkere jam gemaakt.

    Had alleen de instructies op de geleisuiker niet helemaal goed gelezen en veel te kort gekookt waardoor het tussen sap en jam dikte in zat. Toen alles nog maar een keer langzaam aan de kook gebracht en 3 minuten laten pruttelen en nu lijkt het goed dik te worden maar is nog te warm om echt zeker te zijn. Al wel wat op brood gesmeerd/ geschonken.
    @yvonne – ik zal morgen of overmorgen berichten of het na afkoelen inderdaad goed dik is nu. Dan kan je als het lukt nog een keer koken.

    Wist niet dat ze rauw giftig waren!!

    Ben ook groot fan van bloesem siroop maar daar was ik dit jaar te laat voor.

  141. E – Lisa 9 oktober 2013 17:27 uur

    Goedenavond, ik heb een vraag:
    Een paar weken geleden heb vlierbessen gelei gemaakt met appel en een beetje gelei suiker.
    Nu wil ik vlierbessensiroop maken : Kan dat ook alleen met appel? En hoeveel van beide( vlierbessen en appels ) moet ik dan gebruiken? Ik kijk uit naar de reacties.

  142. E – Lisa 9 oktober 2013 19:12 uur

    Nog een vraag: als er stevig in gaat hoe veel moet daar van??

  143. Geralda 9 oktober 2013 22:01 uur

    Hoi E-Lisa, Je kan het ook zoeten met Diksap (geconcentreerde appel) Verder gebruik ik net zoveel zoet (oerzoet, honing, diksap, stevia) tot het lekker smaakt. Wil je siroop, dan moet het extra zoet. Wil je jam, dan moet je het ook nog dikmaken, dat kan bijv. door een vrucht bij te voegen waar veel pectine inzit, zoals wat citroen, of je gebruik agar agar. Op internet kun je gemakkelijk googlen in welk fruit veel pectine zit. Ook hier is het gewoon uitproberen hoeveel er in gaat.Met veel proeven kom je een eind ;-)
    O ja.. ik gebruik nooit alleen stevia, dat proef je nl. als een niet zo lekkere nasmaak.. Maar verschillende zoetmakers, (bijv. honing en stevia) dat kan best.

  144. E – Lisa 10 oktober 2013 07:45 uur

    Dank u wel, Geralda,

    Ik ga het zo meteen maken!
    Prettige dag gewenst!

  145. CB 10 oktober 2013 09:31 uur

    Jam opnieuw gekookt – is nu een stuk dikker geworden dus wil goed 2x.

  146. Okke Amerongen 10 oktober 2013 16:07 uur

    Hallo Wietske, Ik weet eigenlijk niet wat twee blaadjes honing zijn?

  147. Anna 14 oktober 2013 11:14 uur

    Goedemorgen Okke, ik heb dezelfde vraag als Marcel Plugge. Ik heb prachtig donkerpaarse bessen maar de binnenkant is lichtgroen. Is dit altijd zo?

  148. Okke Amerongen 14 oktober 2013 18:04 uur

    Hallo Anna, Ik heb de bessen nog niet eerder groen van binnen gehad. Ik kan er dus helaas geen zinnig antwoord op geven.

  149. wietske 15 oktober 2013 09:31 uur

    Hoi Okke ,twee blaadjes honing: zijn: de blaadjes van de stevia plant en dan de middel grote blaadjes

  150. Okke Amerongen 18 oktober 2013 08:56 uur

    Hallo Wietske, Bedankt voor de tip. Dat wist ik niet.

  151. Arnold 21 oktober 2013 11:33 uur

    Hallo Okke,

    Iemand vertelde me onlangs dat ik een vlierbessen naast mijn huis heb staan. Op zoek naar een recept kwam ik bij je site uit. Ik was benieuwd of het nu niet veel te laat is om te plukken.

    Groeten,
    Arnold

  152. Okke Amerongen 21 oktober 2013 18:33 uur

    Hallo Arnold, Als de bessen naast je huis nog sappig zijn kun je ze nog plukken. Planten die veel zon hebben gehad hebben nu geen sappige bessen meer denk ik. Maar het kan lokaal verschillen. In het noorden is de oogst bijvoorbeeld later. Gewoon even proberen of de bessen nog sappig en niet verdroogd zijn. Veel succes!

  153. ben 31 oktober 2013 11:35 uur

    Ik zie hier ergens dat iemand de bessen van de bonte vlier wil gaan eten,volgens mij zijn deze echt niet geschikt voor consumptie,de trossen zijn ook iets anders van vorm ,hebben niet zo,n mooi scherm als de algemenere gewone vlier.

  154. rene 4 november 2013 07:40 uur

    helaas een blauw beslag over een aantal potjes jam….Ik had de potjes schoongemaakt in de afwasmachine.

  155. luc 14 december 2013 09:00 uur

    Een vraagje : heb net één kilo gedroogde vlierbessen gekregen vanuit een biowinkel, kan ik daar vlierbessensiroop van maken ?

  156. Okke Amerongen 16 december 2013 22:25 uur

    Hallo Luc, Met gedroogde vlierbessen heb ik geen ervaring. Je kunt proberen er siroop mee te maken door ze te laten wellen en daarna te koken. Ben benieuwd naar je resultaten en ervaringen want dit is voor mij in ieder geval nieuw.

  157. joep 26 december 2013 14:00 uur

    Onze vlierbessensiroop is aan het gisten. Gisteren de flessen opengemaakt en het kwam er letterlijk uit gespoten. Hij smaakt op zich nog helemaal lekker en we vinden het erg jammer om deze nu weg te gooien. Iemand een idee hoe deze nog te redden?

  158. dona 26 december 2013 15:32 uur

    leuk! dan heb je nu vlierbessenwijn. lekker met de jaarwisseling!
    gelukkig nieuwjaar alvast.

  159. luc 2 januari 2014 17:30 uur

    Heb met halve kg gedroogde vlierbessen de siroop gemaakt. Na wat experimenteren tot het volgend recept gekomen halve kg vlierbessen één nacht laten weken in anderhalve liter water. Nadien het water met geweekte vlierbessen laten koken, bij kookpunt vuur af. Het brouwsel laten afkoelen, daarna zeefden. Het brouwsel terug opwarmen en geleidelijk de kristalsuiker toevoegen. Bij kookpunt fornuis af, en onmiddellijk in flesjes gieten met een trechter. Flessen omdraaien en we kunnen tegen de winter

  160. Okke Amerongen 19 januari 2014 20:07 uur

    Hallo Luc, Bedankt voor je tips en adviezen. Ik zal eens kijken of ik ook ergens gedroogde vlierbessen kan kopen. Leuk om mee te experimenteren!

  161. sabrina 4 februari 2014 21:24 uur

    hallo ,ik ben zo benieuwd waar ik de vlierbessen kan plukken?
    ben nu toevallig grieperig en heb n klein flesje vlierbessen siroop bij de reform winkel gehaald wat 15,- kost …
    zou graag de bessen zelf willen plukken en via het recept van hier flessen opslaan

  162. Jozef Colin 16 februari 2014 18:06 uur

    hallo Okke , hier een reactie uit Belgie op je zeer boeiende site.
    Wij kochten onlangs een potje marmelade in IKEA : marmelade van appelsien en vlierbloesem. Was mij ombekend dat ook met de bloesem iets kan gedaan worden. Mijn vraag: zijn er nog meer toepassingen met de bloesem en hoe worden deze gebruikt in bv vlierbessenjam of siroop en wat is het nut van deze bloesems?

  163. Wietske 17 februari 2014 09:49 uur

    IJ ETEN SUIKER VRIJ HOE WAT GEBRUIK IK IPV SUIKER iK HEZB ZELF EEN STEVIA PLANT MAAR MOET NOG ERG EXPERIMENTEREN OM EEN JUISTE VERHUODEING TE KRIJGEN

  164. Okke Amerongen 25 februari 2014 22:38 uur

    Hallo Jozef, Ik heb enkele recepten met vlierbloesem op de site. De beignets en omelet vind ik zelf erg lekker. Verder kun je ook thee zetten van vlierbloesem. Of de bloesem erg gezond is of niet ben ik nog aan het onderzoeken.

  165. leonie 30 april 2014 04:17 uur

    Goede morgen, ik las uw recept van de vlierbessen sap , lekker en leuk recept,maar door het koken gaan alle vitamine en mineralen die de bes zo gezond maken stuk. Door de bessen met water te blenderen heb je een heerlijke gezondere variant eventueel nog even door de zeef halen. Mischien ook eens leuk om te proberen?
    Groetjes Leonie

  166. Ria 12 mei 2014 13:27 uur

    Hallo Okke, ik heb zelf vlierbessensiroop gemaakt. Mag mijn schoondochter dit drinken, ze geeft momenteel borstvoeding.
    Ik las iets hiervoor: mag je alleen schermen plukken met rode steeltjes? Ik neem altijd de schermen met de donkerste bessen en met 5 blaadjes aan de takken.

  167. lia van heugten 17 mei 2014 07:05 uur

    Hoi

    Mag je iedere dag vlierbessensap drinken of is dat niet gezond?
    ik drink 1,5 liter per week. al maandenlang en merk dat ik niet verkouden wordt.

  168. dona 17 mei 2014 12:52 uur

    ik heb jarenlang vlierbessensap gemaakt , gaf het mijn gezin als we griep hadden, werkte prima en was lekker.

  169. Femke 5 juni 2014 11:08 uur

    Hallo vlierbessenliefhebbers
    Denk eens aan gelatine, dan bepaal je zelf de dikte (gelei of jam) van wat
    je inmaakt
    Ik gebruik het altijd; wat voor vruchten ik ook inmaak
    Succes verzekerd.

  170. Okke Amerongen 22 juni 2014 09:09 uur

    Hallo Ria, Volgens mij mag je schoondochter de vlierbessensiroop gewoon drinken.

  171. Peggy uit Belgie 2 augustus 2014 13:29 uur

    Hallo, lieve vlierbessenliefhebbers,
    Mijn man wou deze voormiddag de tuin opkuisen en ontdekte twee grote bomen of struiken met vlierbessen tot wel 3 m hoog .
    Ik ben nu door opdracht van mijn man , de vlierbessen aan het sorteren of ontdoen van de steeltjes en groene besjes ertussen uit aan het halen …
    Tot mijn verbazing dalen de goede bessen en blijven de steeltjes en groene besjes boven drijven in mijn kom met water.
    Wel gemakkelijk om deze te wassen en de goeie ertussen uit te nemen .
    Dank voor jullie goede raad ivm het klaarmaken van vlierbessensiroop , ik ga er nu mee verder doen en het resultaat afwachten.

  172. Jessica 2 augustus 2014 14:01 uur

    Hallo, ik vroeg me af of er iets duidelijks is waardoor je vlierbessen kan herkennen? In de border heeft mijn moeder 10 jaar geleden van alles geplant waaronder vlier maar nu weten we niet meer wat de juiste vlier is. De bessen lijken heel goed op elkaar maar het blad is anders. Vorig jaar hebben we het ons niet geriskeerd en alles laten hangen maar ik vind het zo’n zonde… Wanneer is het eigenlijk de periode om ze te plukken? Ik weet ook dag de ene struik vorig jaar helemaal werd geplunderd door de vogels en de andere niet naar werd gekeken… Alvast bedankt!

  173. rutten van wijland 2 augustus 2014 17:28 uur

    ik mag niet veel suiker gebruiken en maak dus sap zonder suiker als ik een glaasje neem doe ik er wat druppels zoetstof in het is in ieder geval bij het kruitvat te krijgen

  174. hans van bemmelen 7 augustus 2014 21:02 uur

    interesante informatie over vlierbessen. Ik hoop hiermee minder problemen met de bittere smaak te hebben,. Er bestaat ook een rode vlierbes die volgens de boeken eetbaar is. Van de gekookte sap prikkelt je keel en ik probeerde rauwe sap te drinken en moest toen zo erg overgeven dat ik dacht dat ik dood ging, Dus raad ik aan die rode vlierbes maar te laten staan voor de sier.

  175. kate 7 augustus 2014 21:23 uur

    @hans – vlierbes is pas eetbaar als het gekookt is en de pitjes eruit zijn!! Er zit een gifstof in de rauwe bessen en de pitjes (wat jouw enorme overgeef aanval, en de bittere smaak, dus prima verklaren kan). Volgende keer eerst even googlen voor je wat eet dus – of er helemaal zeker van zijn dat je de goede vlier soort te pakken hebt. Als je sap of jam maakt eerst koken en de pitjes er uit zeven, en dan is het echt lekker en totaal niet bitter.

  176. RitaS 12 augustus 2014 12:38 uur

    Hallo Okke,Wij hebben nogal wat vlierbessen struiken staan en nu wil ik er voor de eerste keer siroop van maken kan dit met gewone kristalsuiker ?

    Hele toffe site

    Mvg ,
    Rita

  177. Jaap 15 augustus 2014 09:52 uur

    Wat een handige site Okke, al veel geleerd hier. Een paar gouden tips vond ik. De rijpe vlierbessen (van de houtachtige struiken met rode steeltjes) gewoon met de hand afritsen in een emmer water. De steeltjes, de enkele onrijpe besjes en ander vuil komt vanzelf boven drijven en kan je er dus zo van afscheppen met schuimspaan of zeef. Daarna invriezen voordat je sap gaat maken, komt het sap beter los.
    Ik ga nu een combinatie maken van rijpe vijgen op vlierbessensiroop, laat wel horen hoe het resultaat geworden is.

    Overigens worden hier in Bulgarije ook die (giftige) vlierbessen van de eenstelige groene plant gebruikt. Rij voor rij: bessen, honing, bessen honing in een glazen pot in de de koelkast bewaren. In de winter elke dag 2 tweelepels van het sap drinken, als medicijn voor een goede weerstand.
    Nu heb ik wel vaker gehoord dat giftige voedingswaren en kleine dosering als medicijn worden gebruikt. Is dit ook zo’n geval of kan ik beter niet meedoen met deze Bulgaarse traditie? Iemand commentaar hierop?

  178. Okke Amerongen 15 augustus 2014 10:40 uur

    Hallo Rita, Je kunt vlierbessensiroop gewoon met kristalsuiker maken. Veel succes!

  179. tineke copier 15 augustus 2014 12:22 uur

    Leuk al die wetenswaardigheden over sap, siroop en jam maken. Mijn vraag is een andere: wetende dat vlierbessen (licht) giftig zijn vraag ik me af of je rijpe vlierbessen ook kan drogen om er later thee van te maken.

  180. RitaS 15 augustus 2014 13:01 uur

    Bedankt Okke, Heb dinsdag vlierbessensiroop gemaakt met kristalsuiker en die is zo lekker dat mijn man en de meisjes er niet kunnen af blijven
    We nemen elke avond een lepel voor we gaan slapen .
    In yoghurt is het ook heel lekker en op pannenkoeken hmmm .
    dank je voor het recept .

  181. Jan Nijs 16 augustus 2014 12:13 uur

    Al jarenlang geeft een vlierstruik in onze tuin enkel witte-, groene bessen. Hoe lang we ook wachten, de bessen behouden dezelfde kleur tot ze afvallen, ze worden nooit rood-zwart.
    Kan men met een veilig gevoel deze bessen gebruiken voor siroop of andere bereidingen?

  182. rutten 16 augustus 2014 16:34 uur

    ik lees vaak dat de sap mislukt ik weet niet of je dit al eerder gemeld hebt maar de flessen met heet soda water omspoelen en dan met schoon heet water gaat altijd goed

  183. Jan Nijs 17 augustus 2014 12:45 uur

    De sap mislukt niet, ik dacht dat er geen groen-witte vlierbessen bestonden.
    Flessen en andere gebruikte materialen zijn perfect in orde.

  184. Hilda 19 augustus 2014 19:09 uur

    Hallo,
    ik heb vandaag vlierbessen geplukt en gekookt.
    Het sap ziet er paars uit met een groene schijn. Het smaakt niet lekker en ruikt niet goed. Is dit ok (giftig?)
    Mag ik dit verder koken met suiker voor gelei.

  185. Okke Amerongen 21 augustus 2014 06:45 uur

    Hallo Hilda, Vlierbessensap is erg sterk van smaak en geur. De kleur is inderdaad donker paars. De smaak daar moet je van houden. Maar je kunt dit wel gebruiken om te verwerken tot gelei of siroop. Met suiker krijg je een hele andere smaak en ongezoet is het mij persoonlijk ook te sterk.

  186. adrie 25 augustus 2014 15:18 uur

    hallo okke
    Ik heb verleden jaar en nu ook weer jam van de vlier bessen met pruimen gemaakt
    Heel lekker en ik doe ze alleen koken
    Dus de pitjes blijven er gewoon in ztten.En nergens last van
    Het is echt heel lekker..

  187. dirkjan 28 augustus 2014 18:06 uur

    Hoi,Okke,
    Hoeveel water moet op de vlierbessen, ?
    Dirk-Jan

  188. @ Dirk-Jan 28 augustus 2014 18:25 uur

    INGREDIËNTEN
    1,5 kilo vlierbessentrossen
    100 milliliter water

  189. rutten 28 augustus 2014 18:53 uur

    even dit uit 1 kilo bessen en 100 ml water haal je geen liter sap ik weet niet hoe jij dat doet maar ik neem gewoon meer water. dan nog iets bessen rispen met een vork is waardeloos want er blijven kleine takjes aan de bessen zitten ook aan de groenen die komen echt niet boven drijven ik heb het geprobeerd maar ik kon ze daarna nog een keer nakijken dus het is niet zo eenvoudig als je denkt verder alle lof voor je site

  190. Antje 30 augustus 2014 18:32 uur

    Ik wil graag een recept voor vlierbessen op alcohol

  191. Milka 1 september 2014 19:01 uur

    Hallo, mijn favoriet is absoluut de vlierbes om van alles mee te maken.Hier in Lelystad kun je in elk park, vele bomen/struiken vinden. Heb al wijn, siroop, dessertsaus en Jam gemaakt. Maar ik wil ook graag weten of er een mogelijkheid is om ze te drogen, zodat ik er later thee van kan zetten.

  192. Jolanda 2 september 2014 04:33 uur

    Hallo, mijn favoriet is, een scheutje vlierbes sap met 7-up (light) heerlijk.
    lijkt net cassis maar dan nog iets voller van smaak.

  193. Jacqui 8 september 2014 10:31 uur

    Ik heb drie dagen geleden vlierbessen geplukt en in de koelkast bewaard in een plastic tas. Nu haal ik de bessen van de takjes en zie ik op sommige trosje allemaal piepkleine maden lopen. Misschien van de oorwurm die ook de tas in was gekropen?
    Zou het schadelijk zijn wanneer er kleine maden worden meegekookt met de bessen en ik het sap/siroop zou drinken?

  194. Ineke 18 september 2014 14:02 uur

    Doe altijd een kleine thee lepel citroenzuur (van de turkse winkel) per fles vlier sap,voor de smaak.
    Dit zit ook in gelei suiker of gelei poeder.

Reageer ook, leuk!




Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Over deze site

Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees meer over Vlierbessen.nl of volg Okke op:

Okkes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over mooie producten, lekker eten en drinken en… super adresjes waar het te koop is.

Okke houdt van privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief.