Vlierbloesemsiroop, zo maak je de allerlekkerste siroop!

Vlierbloesemsiroop Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 191 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
20

Ingrediënten:

 • schermen van vlierbloesem (veel)
 • 1250 gram suiker per liter
 • 20 gram citroenzuur per liter (optioneel, verkrijgbaar bij drogist)

Na experimenteren, testen en proeven heb ik het lekkerste en makkelijkste recept voor vlierbloesemsiroop nu eindelijk gevonden. Probeer het in grote hoeveelheden te maken want je kunt het goed bewaren en... het is heerlijk. Een grote voorraad is dus zo op. Proost!

Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of emmer met deksel.

Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak krijgt en dat is wat je wil bereiken. Een BOM vlierbloesem en lente in je glas! Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 dag staan op een koele plek in je huis. Iets langer laten staan kan ook maar overdrijf het niet.

Giet nu alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Zeef het nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie transparante vloeistof. Helemaal helder krijg je het alleen nooit omdat er altijd wat fijn stuifmeel overblijft in het water. Dat geeft niets, het toon gewoon dat jij jouw siroop helemaal zelf gemaakt hebt.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 1250 gram suiker toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost, je bent hier afhankelijk van de hoeveelheid ongeveer 10 minuten mee zoet. Roer het citroenzuur erdoor tot het is opgelost. Dit is te verkijgen bij een ouderwetste drogist. Deze siroop kun je ook prima zonder citroenzuur maken. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Voor de frissere smaak kun je ook citroensap en schil meekoken en voor het vullen van de flessen verwijderen. Ook zonder citroenzuur is deze siroop uiteraard houdbaar maar wel minder lang.

Vlierbloesemsiroop in flessen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af. Bijvoorbeeld met de handige rubber doppen op de foto of gewoon met een schroefdop of kurk. Zoals je op de foto kunt zien had ik absoluut niet genoeg flessen dus ik heb zelfs potten moeten vullen. Deze monstervoorraad kwam uit een flinke emmer. Binnen een half uur pluk je dus een een oogst vlierbloesem bij elkaar waar je liters siroop van maakt. Thuisblijven is duurder ;-)

Vele lezers hebben tips gegeven waarmee ze de eigen siroop nog lekkerder of specialer maken. Probeer zelf dus ook maar eens vlierbloesemsiroop te maken met bijvoorbeeld:

 • bloemblaadjes zoals: rozenblaadjes, madeliefjes, viooltjes
 • kruiden zoals: gember, kaneel, anijs, jeneverbes
 • ander fruit zoals: kruisbes of aardbei

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je ondanks mijn experimenten een veel betere methode? Laat zeker even weten hoe jij het aanpakt en/of het recept goed gelukt is.

Reacties

Reageer ook

 1. tanja 14 mei 2012 14:21 uur

  goed wat (geurige) rozebladeren toevoegen bij de bloesems, is ook erg lekker, verzacht de smaak.

 2. Okke Amerongen 14 mei 2012 18:49 uur

  Hallo Tanja, Bedankt voor de lekkere tip. Deze combinatie ken ik nog niet maar ik ga het zeker een keer proberen.

 3. Esther 24 mei 2012 18:55 uur

  Ik wil graag deze siroop gaan maken. Vorig jaar was ik er te laat voor, maar dit jaar . . .
  Nu vraag ik mij alleen af of het ook met rietsuiker kan. Mijn dochter reageert namelik slecht op geraffineerde kristalsuiker.
  Heeft iemand hier ervaring mee?

 4. Ierdwyfke 25 mei 2012 12:37 uur

  Ben bezig met een combinatie van brandnetel en vlierbloesem. Brandnetel limonade heb ik al gemaakt (experimenteel) en het is heerlijk fris! Smaakt naar IceTee, en nog eens goed voor je lijf ook.
  Mocht je geïnteresseerd zijn in het recept, mag je me mailen. Stuur ik je het experimentele recept naar je toe.

 5. Ierdwyfke 25 mei 2012 12:39 uur

  @Ester met (biologische) rietsuiker is net zo goed als geraffineerde suiker. Ik gebruik niets anders… :-)

 6. Okke Amerongen 25 mei 2012 19:08 uur

  Hallo Esther, Je kunt precies zoals @Ierdwyfke zegt gewoon rietsuiker gebruiken inplaats van kristalsuiker. Ook andere zoetstoffen zoals stevia, agavesyroop etc. zijn te gebruiken. Let dan wel even op de verhoudingen want die zullen wat anders zijn.

 7. Okke Amerongen 25 mei 2012 19:09 uur

  Hallo Ierdwyfke, Ik ben zeker benieuwd naar het recept voor vlierbloesemsiroop met brandnetel. Brandnetel genoeg hier maar bij mij (Utrecht) begint de vlierbloesem net pas te bloeien. Ik stuur je even een mail. Leuk!

 8. Dineke 27 mei 2012 12:59 uur

  Leuke toepassing (vrienden uit de Elzas) giet 1 cm siroop in champagneglas en dat verder vullen met cava of champagne! Heerlijk! En uitserveren met een bloem op je dienblad! Groot succes!

 9. Okke Amerongen 28 mei 2012 07:12 uur

  Hallo Dineke, Dat klinkt heerlijk! Bedankt voor deze lekkere tip. In de Elzas weten ze trouwens sowieso wel wat lekker eten is!

 10. edward 28 mei 2012 11:28 uur

  Beste Okke, drie grote pannen vol staan in de koele kelder nu ongeveer twaalf uur te ‘rijpen’; lichtte zojuist een van de deksels even op om te kijken hoe het ging en een bijkans bedwelmende nevel, werkelijk doordrenkt van de vlierbesbloesem, bracht me een ogenblik in hogere sferen.
  We houden je ‘op de hoogte’ dus. Beste groet, Edward en Marga

 11. edward 28 mei 2012 11:36 uur

  …nog iets. Las van een van jouw navolgers, die de intrigerende, al op voorhand naar verse kruiden geurende naam Lerdwyfke draagt, over het toevoegen van brandnetel. Als iets gezond is, is het brandnetel wel. Maar om welke soort gaat het hier? Mijn Marga zegt lachend dat dit een urbane vraag is (ik ben van totaal urbane oorsprong) omdat er maar één soort brandnetel is. Ik dacht echter ook nog aan de paarse en de witte dovenetel waarover eertijds mijn biologiedocente zo mooi vertellen kon. Graag even een antwoord, het zij van jou, het zij van Lerdwyfke, beste groet, Edward en Marga

 12. Okke Amerongen 28 mei 2012 14:16 uur

  Hallo Edward, Leuk dat je het recept aan het maken bent. Vlierbloesem kan inderdaad nogal sterk geuren. Heerlijk! Ik ken zelf ook maar een soort brandnetel dus ik denk dat Marga daar gelijk in heeft. Ik heb het even nagekeken en de dovenetel en brandnetel zijn van hele andere families.

 13. Marloes 29 mei 2012 17:23 uur

  Hallo Okke,
  Dank je voor jouw versie van de vlierbloesemsiroop.
  Ik ben hem in een kleine portie aan het uitproberen in combi met munt…
  Experimentje.

  Even over de Brandnetel…niet lachen maar er bestaan bijna 650 soorten over de hele wereld en 80 soorten brandnetel in Noord Europa. Nederland kent 4 soorten, waarvan eigenlijk er maar twee branden nl de grote brandnetel (Urtica dioica) en de kleine brandnetel (Urtica urens). En Groot en Klein Glaskruid, deze branden niet.
  Dus Urbana of niet, je vraag was wel terecht ;-)

 14. Okke Amerongen 29 mei 2012 17:56 uur

  Hallo Marloes, De combinatie met munt ben ik benieuwd naar. Laat zeker even weten hoe dat gelukt is. Oh en bedankt voor je toelichting over brandnetels. Wat een boel soorten! Nooit geweten maar dat was al duidelijk…

 15. margreet van der Linde 29 mei 2012 22:27 uur

  Ik kreeg het recept destijds van iemand uit Oostenrijk. Zij deed de vlierbloesems, de suiker en een aantal citroenen in een emmer. En met zonnig weer is koken niet nodig. 3 dagenin de zon, ‘s nachts afgedekt en je kunt gaan zeven. ik doe het ieder jaar met mijn leerlingen. Super simpel en minstens zo goed
  groetjes

 16. Michael 29 mei 2012 22:50 uur

  Okke heb gisteren een boodschappentas vol geplukt in het park in almere , veel te veel, maar als het goed is gegaan heb ik 9 liter top siroop gemaakt. Bedankt voor je recept!

 17. Okke Amerongen 30 mei 2012 06:41 uur

  Hallo Margreet, Leuk om ook een variant te leren kennen zonder koken. Giet je het daarna in flessen en is het daarna wel te bewaren? Of moet het direct opgedronken worden?

 18. Okke Amerongen 30 mei 2012 06:42 uur

  Hallo Michael, Van vlierbloesemsiroop kun je niet snel te veel hebben :-) Met 9 liter siroop kun je voorlopig vooruit. Proost!

 19. erny 30 mei 2012 08:31 uur

  heb zojuist een testje gedaan met je recept. ik doe het vast niet goed, mijn siroop smaakt naar suikerwater. kun je aangeven hoeveel gram vlierbloesem op 1 L water?
  Ik lees ook veel verschillen over wegzetten met heet water of juist met koud water. in de zon of op een koele plek, citroenen of citroenzuur. Als ik de vlierbloesemthee inkook wordt de smaak dan sterker of gaat er smaak verloren of kook je dan juist alles kapot??

 20. Okke Amerongen 30 mei 2012 09:05 uur

  Beste Erny, Het exacte gewicht aan vlierbloesems per liter is niet van belang. Het belangrijkste is dat je zoveel mogelijk vlierbloesem plukt en die net onder water zet. Zo krijgt het water zoveel mogelijk vlierbloesemsmaak en als je dan suiker toevoegt krijg je een geconcentreerde siroop en zeker geen suikerwater. Je hoeft het dus niet in te koken. Het toevoegen van citroen is een kwestie van smaak. Het toevoegen van citroenzuur geeft ook een citroensmaak en zorgt voor extra houdbaarheid. Die keuze is aan jou. Veel succes en ik hoop dat je snel lekkere en smaakvolle vlierbloesemsiroop hebt!

 21. erny 30 mei 2012 09:26 uur

  dank je, morgenvroeg weer de tuin in. nieuwe kansen nieuwe prijzen.

 22. Okke Amerongen 30 mei 2012 09:30 uur

  Graag gedaan Erny, Veel succes en laat zeker even weten of het nu wel lekker is geworden.

 23. Bruis 30 mei 2012 11:09 uur

  Mijn kids (16 en 18 jaar) vinden zelfgemaakte vlierbloesemijsjes een tractatie!! Ze zijn ermee opgegroeid. Ook ijsblokjes in een glas Spa rood is pure verwennerij. Is de combi met munt niet een beetje heftig? Ben heel benieuwd Marloes :-)

 24. Ymi 30 mei 2012 11:41 uur

  Leuk! Ik ga vanmiddag aan de slag, heb zo te zien nog een beetje te weinig bloemen, maar daar gaan we verandering in brengen. Ik maak wel altijd erg veel met de bessen en ben benieuwd nu eens met de bloesem aan de slag te gaan. Ik laat nog weten hoe het resultaat is geworden.

 25. Okke Amerongen 30 mei 2012 17:53 uur

  Hallo Bruis, Vlierbloesemijsjes vind ik een hele goede tip. Dat ga ik zeker proberen! Bedankt!

 26. Marloes 30 mei 2012 19:44 uur

  De vlierbloesem~munt siroop is een succes geworden.Heerlijk fris. Heb 15 schermen met 3 volle takken verse munt laten trekken, had uiteindelijk 1liter vocht.
  Heb alleen wel oud recept qua suiker gebruikt 1/2 kilo op 1liter.
  Dat is maar goed ook want,
  De helft van de siroop is al weer op, dus morgen weer plukken.

  Okke, jij als ware vlier liefhebber, misschien vindt je deze site leuk annetanne.be

 27. Okke Amerongen 30 mei 2012 20:30 uur

  Hallo Marloes, Als de siroop al bijna op is dan moet hij wel lekker zijn. De variant met munt ga ik ook een keer proberen. Vlierbloesemsiroop is echt iets om een flinke voorraad van te maken dus ik zou morgen zeker nog even flink aan de slag gaan. Veel succes!

 28. Carla Brouwer 31 mei 2012 12:02 uur

  Beste Okke,
  Vorig jaar heb ik ook vlierbloesemsiroop gemaakt volgens een recept van Ghillie James. 1,8 kg basterdsuiker,rasp en sap van twee citroenen 50 vlierbloesembloemen goed uitgeschud en 50 g citroenzuur. Suiker in een grote pot doen en 1,5 liter kokend water eroverheen dan alles toevoegen en ook een nacht laten staan. Dan zeven en in brandschone flessen gieten, in koelkast bewaren. Was goed gelukt en lekker.
  Gr Carla

 29. jan 31 mei 2012 12:10 uur

  Beste Okke,

  als je de vlierbloesemlimonade beu bent kan je eventueel het appel/vlierbloesemsap ( zonder toegevoegde suiker) van de Den Boogerd eens proberen, of de appelvlierbloesem gelei met de bloemetjes er in.
  ( ter info, vermits we merken dat je hierin ook interesse hebt, we maken ook appel/kwee/mispel, appel/cranberry en appel/vlierbessensap en kweepeerstroop).
  Als je ooit in Belgisch Limburg komt ben je steeds welkom in Zelem om te proeven .

  Mvg

  Jan

 30. gea marcus 31 mei 2012 12:23 uur

  Goedemiddag,
  Wij hebben laatst arme luizen honing gemaakt. Dit zijn de paardenbloemen gekookt en gezeefd en als jam klaargemaakt. De vlierbloesem staat nu open naast het huis dus gaan we het proberen.

 31. Willy 31 mei 2012 14:11 uur

  Mijn recept van vlierbloesemlimonadesiroop heb ik gehaald uit een klein boekje van Elisabeth de Lestrieux, vogels lokken in de tuin was een Margriet uitgave.
  Zorgen dat je schoonwerkt dus bloesem zonder oneffen heden in een inmaakfles proppen tot die vol zit (niet wassen want dan verlies je smaak).
  Daarna doe je er water bij tot je pot vol zit en dan deksel erop en zet maar lekker in de zon buiten in de avond haal ik ze naar binnen toe en doet er iets omheen dat het niet teveel afkoeld.
  Zorg voor 24 uur in de fles en dan laat ik het uit lekken.
  Vocht vang ik op en doe er per liter 3 uitgeperste citroenen in plus 1 kilo suiker dat ik er door roer en het gewoon laat staan omdat de suiker uit zijn eigen oplost.
  Komt echt geen warmte bron aan te pas.
  Daarna doe ik het in bakken of in bekers in de vriezer.
  P.S. vorig jaar heb ik het niet gedaan maar was wel bezig maar zag dat er hele kleine streepjes in de pot zaten,dat was volgens mij een een of ander vliegje en dat leek me niet zo lekker ook al zeef je het,dus dan een jaar niet.

 32. Carina 31 mei 2012 14:54 uur

  Heerlijk…dit ga ik zeker proberen.
  Volop vlierbessen in de b-weg achter ons huis.
  Morgen maar eens gaan plukken.
  Ik laat je weten wat het resultaat is.
  Groetjes Carina

 33. Marinde Vromans 31 mei 2012 15:07 uur

  Ik ben erg benieuwd of er iemand dit recept met Stevia heeft gemaakt en wat de verhoudingen zijn. Wie kan mij helpen?

 34. Loes 31 mei 2012 15:11 uur

  @gea: gebruik je dan alleen de bloemen van de paardenbloem?

 35. gea marcus 31 mei 2012 15:31 uur

  Ja deze in water koken een uur dan zeven door een doek en met marmello aandikken Het is net honing maar je proft ook geen verschil Pas als je tegen mensen zegt het zijn paardenbloemen dan vinden ze het niet meer lekker en je kunt geen verschil proeven Vroeger was de honing te duur voor de arme mensen en zij maakte dus arme luizen honing

 36. Loes 31 mei 2012 15:33 uur

  dankjewel Gea, zo snel:-)
  Ik weet niet of ze allemaal al uitgebloeid zijn, maar ik ga het zeker doen!
  Heb nu de vlier met citroenmelisse staan.

 37. Nel Schijf 31 mei 2012 15:54 uur

  Okke, heb net gelezen dat iemand het over brandnetel en dovenetel had. Laatst had mijn kleindochter door de brandnetels gelopen. Ik heb een grote variant dovenetel staan met grote bladeren, Een paar van deze bladeren heb ik flink gekneusd en op de zere plekken op haar beentje gewreven. De bultjes en pijn waren zo weg. Ik heb horen zeggen dat er meestal op de plaats waar brandnetels staan ook dovenetels staan. In de natuur zijn ze waarschijnlijk niet zo opvallend want de bladeren lijken veel op een brandnetel.

 38. gea marcus 31 mei 2012 16:43 uur

  Wegenbree staat bijna altijd bij brandnetels deze werken ook of zuring die helpt ook.
  Mijn ouders hadden een hulp die had last van reuma en zij sloeg elke dag de gewrichten met brandnetels en zij kreeg steeds minder last van de reuma

 39. emmanuella 31 mei 2012 17:59 uur

  Hallo, ik maak ook ieder jaar gelei van de vlierbloesem….De bloesems staan te trekken.
  zelfde manier van voorbereiden, laten weken met citroen, heb ook al sinaasappel gebruikt,ook lekker.
  Vocht door kaasdoek gieten uitnijpen , afmeten en opkoken met confituursuiker…..
  Een voltreffer hoor, heb er een bestelling voor binnen gekregen..
  Aan iedereen veel succes.

 40. Judith 31 mei 2012 18:54 uur

  Lekker als hemels dessert: aardbeien gemarineerd in vlierbloesemsiroop (liefst een paar uur maar korter kan ook). Succes gegarandeerd!

 41. Margré 31 mei 2012 19:31 uur

  Ben, ook door de reacties, helemaal enthousiast geworden. Ga zeker proberen om de siroop te maken, eerst de ‘gewone’, daarna is het tijd voor expirementeren.

 42. Corry 31 mei 2012 20:42 uur

  We gaan deze siroop zeker ook proberen. Ik heb al veel variaties gezien.Wat ook heel lekker is: vlierbloesemschermen rechtstreeks in ( zoet) pannenkoekenbeslag in de koekenpan meebakken. ( zo min mogelijk steeltjes erbij). Uit de pan nemen, oprollen en een bolletje vanille-ijs erbij. Heerlijk!

 43. Okke Amerongen 31 mei 2012 21:27 uur

  Hallo Judith, Een lekkere tip om aardbeien in vlierbloesemsiroop te marineren. Nieuw voor mij maar het klinkt heerlijk!

 44. Okke Amerongen 31 mei 2012 21:29 uur

  Hallo Nel (&Gea) over de verzachtende werking van de dovenetel weet ik eigenlijk niets maar door jullie wel. Leuk om zo iets te leren over de geneeskundige krachten van deze planten.

 45. Okke Amerongen 31 mei 2012 21:30 uur

  Hallo Marinde, Als het lukt wil ik er ook nog graag een suikervrije variant op zetten. Met stevia of andere zoetstoffen. Ik krijg er veel vragen over want veel mensen willen minder suiker eten. Voor de lijn maar ook vanwege de gezondheidseffecten van geraffineerde suiker.

 46. Okke Amerongen 31 mei 2012 21:33 uur

  Hallo Corry, Voor gefrituurde vlierbloesem komt er binnenkort ook nog een recept op de site. Dat is inderdaad heerlijk!

 47. Dolly 31 mei 2012 21:56 uur

  Okke, leuk dit recept voor vlierbloesemsiroop. Ben altijd in voor niet reguliere lekkernijen. Ben echter niet bekend met siroop van vlierbloesem (maak wel altijd jam van de bessen). Hoe drink je dit. Is het echt een siroop die je verdund met water (of cava zie eerdere reactie of je recept) of drink je dit puur?

 48. Okke Amerongen 31 mei 2012 22:05 uur

  Hallo Dolly, Je verdunt de vlierbloesemsiroop met water. Net als met gewone siroop doe je dit naar smaak: wat meer siroop als je graag zoet drinkt en anders dus wat minder siroop op een glas water. Door cava kun je een klein scheutje doen maar dan is het meer als smaakmaker omdat cava zelf ook al genoeg smaak heeft.

 49. Anja 31 mei 2012 22:42 uur

  Let op stevia heeft andere eigenschappen dan suiker! Stevia heeft niet de conserverende eigenschappen die suiker wel bezit. Het is wel mogelijk jam of iets dergelijks te maken, echter het product is dan slechts twee weken houdbaar in de koelkast.
  (zie ook http://www.allesoverstevia.blogspot.com)

 50. Willemijn 1 juni 2012 08:16 uur

  Hallo Okke,
  Dank voor het delen van jou recept.
  De bloesem staat nu in water met citroensap, straks ga ik er honing ipv suiker aan toevoegen. Alleen lijkt het mij zonde van de eigenschappen van de honing om alles te koken.
  Ik zou graag willen weten waarom het mengsel gekookt/verhit zou moeten worden.
  Is dat om de houdbaarheid te vergroten?

 51. Lucy 1 juni 2012 08:30 uur

  ben ieder jaar weer van plan vlierbloesemsiroop te maken.
  met het makkelijke moet het nu een keer gaan gebeuren deze friszoete limonadesiroop te gaan maken.
  Leuk dat er zo veel reacties en suggesties voor varianten zijn gekomen.

 52. Agnès 1 juni 2012 12:50 uur

  Ook ik maak dit ieder jaar, alleen met minder suiker en citroenzuur. Namelijk. 750 gr. suiker en 15 gr. citroenzuur. Wel zoveel mogelijk bloemen, die ik met een bord en iets zwaars( onder druk) donker weg zet.
  Verder opkoken en daarna de flessen donker en koel bewaren. Blijven dan zeker 2 jaar goed.

 53. Engeline Henny 1 juni 2012 13:31 uur

  Dank je wel voor het makkelijke recept.

  In een oud kookboekje vond ik veel recepten met vlierbloesem/-bessen. Heb net gemaakt de vlierbloemen-champagne.
  200 gr vlierbloemschermen
  5 liter water
  500 gram suiker
  1/4 liter (wijn) azijn
  2 citroenen (in schijfjes gesneden)
  Alles in een container doen. Water erbij, omroeren tot suiker is opgelost. 5 dagen op een warme plaats laten staan.
  Mengsel zeven. In flessen doen. Champagne minstens 14 dagen laten rusten.
  Neemt u stevige flessen. Dunne flessen kunnen door de ontstane druk uit elkaar springen.
  Deze enigszins zuur smakende drank is uitstekend om de dorst te lessen en is goed geschikt voor het mengen met mineraalwater en zuurvrije vruchtensappen.

 54. Ellie van der looij 1 juni 2012 17:21 uur

  Wat een heerlijk recept.
  Voor de allereerste keer siroop gemaakt,heel goed gelukt en ik heb
  geexperimenteerd met rietsuiker en dat ging goed.
  Hij wordt iets goudkleuriger!

 55. margreet van der Linde 2 juni 2012 23:03 uur

  Ik ga donderdag aan de slag met de kinderen uit mijn klas. groepjes van 8 kinderen maken per groep 4 liter siroop. Ik heb nu wel citroenzuur.
  Veel bloesems, 4 liter water, 3 kg. suiker, 3 citroenen en 50 gram citroenzuur.
  Dat alles in een emmer en 3 dagen in de zon (als tie schijnt). Daarna zeven en nog eens zeven. Ieder kind krijgt een flesje mee naar huis. Het hoeft niet direkt opgedronken te worden. Maar het is wel beperkt houdbaar. Prima toch? Volgend jaar weer, zo is het ieder jaar weer een feestje. groetjes M@rgreet

 56. gea marcus 3 juni 2012 11:58 uur

  Wij hebben gisteren de bloesem geplukt en van daag de siroop gemaakt Het staat nu af te koelen Morgen gaan we het proeven hoe het smaakt.

 57. gea marcus 3 juni 2012 12:16 uur

  waar komen die rubber doppen vandaan

 58. Nynke 3 juni 2012 14:43 uur

  Ook ik maak al een aantal jaren zelf deze limonade. Nu heb ik (per ongeluk) nog een flesje van vorig jaar staan. Onder in het flesje zitten wat troebele rommeltjes. Ik neem aan dat dit stuifmeel is en de limonade (die goed ruikt) nog prima drinkbaar is. Wie geeft advies?

 59. Esther 3 juni 2012 15:55 uur

  Hoi,

  Met een paar schijfjes gember wordt het ook een bijzondere combi.
  En als je de suiker minstens halveert gebruik ongeveer op 3ltr een 1/4 en als je er dan actieve gist erbij doet na het passeren. (3 weken laten staan). Dan heb je bubbels in je drank maar let op!! ook alcohol!

 60. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:11 uur

  Hallo Willemijn, Het verhitten van de siroop is alleen bedoeld voor het conserveren. Je giet de warme siroop dan in de uitgekookte of met sodawater gereinigde flessen en sluit ze direct af. Dan zijn ze heel lang te bewaren. Met honing kun je dat ook doen maar voor de honing is verhitten niet zo goed. Die afweging kun je alleen zelf maken. Veel succes in ieder geval!

 61. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:13 uur

  Hallo Agnès, Ik verzwaar de bloemen ook zodat ze onder blijven staan. Ook bij mij zijn de flessen siroop zeker twee jaar houdbaar. Mooi als je een keer een grote voorraad maakt!

 62. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:14 uur

  Hallo Engeline, Ben benieuwd naar deze vlierbloesemchampagne. Ik heb zo iets nog nooit geprobeerd en ben het zeker van plan. Bedankt voor de tip!

 63. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:16 uur

  Hallo Ellie, Mooi dat het goed gelukt is. Je kunt gewone suiker prima vervangen voor rietsuiker. Rietsuiker heeft wat meer eigen smaak dan gewone suiker. Gewone suiker is wat neutraler van smaak. Ik denkt dat een wat meer goudkleurige siroop ook heel mooi is.

 64. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:17 uur

  Hallo Margreet, Leuk dat je dit met kinderen maakt. Dan gaan ze trots naar huis met eigen limonade. Prachtig!

 65. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:22 uur

  Hallo Gea, De rubber doppen heb ik een keer gekregen van iemand. Ze zijn super handig maar ik weet ook niet waar je ze kunt kopen. Misschien heeft iemand anders een tip.

 66. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:23 uur

  Hallo Nynke, De siroop is nog prima drinkbaar. Het bezinksel is stuifmeel. Als er bederf is dan zie je het aan de oppervlakte en niet op de bodem.

 67. Maaike aka Miss Gefreubel 3 juni 2012 19:34 uur

  Hai Okke
  Bedankt voor je reactie op mijn blog.
  Je recept voor de vlierbloesemsiroop bevalt hier erg goed, vandaar dat ik hm op mijn blog heb genoemt (en uitgebreid heb met de framboos).
  Framboos met Elderflower ben ik een keer in engeland tegen gekomen. Net als Appel met elderflower.
  http://missgefreubel.wordpress.com/2012/06/03/vlierbloesemsiroop-elderflower-cordial/

 68. Marinde Vromans 3 juni 2012 20:34 uur

  @gea
  Je kunt alles m.b.t.inmaken enz bestellen op: http://www.brouwmarkt.nl

 69. Nynke 3 juni 2012 21:02 uur

  Bedankt voor je snelle reactie! Dan heb ik nog wat lekkers in de kelder staan! Hou ondertussen de vlierbesstruiken in de gaten ze bloeien bijna. Kan ik los om een een nieuwe voorraad te maken. Mooie site is dit trouwens.

 70. Jolanda 4 juni 2012 10:02 uur

  hoi heeft iemand het recept van de brandnetel siroop.
  en hoelang kan ik het zonder citroenzuur bewaren.

 71. Loes 4 juni 2012 10:03 uur

  ?? Waarvoor dient brandnetelsiroop?

 72. Maria 4 juni 2012 15:02 uur

  Ik gebruik schone Grolsch beugelflessen voor de inmaak va vlierbloesemsiroop. Werkt perfect . De porseleinen dop met rubberen afdicht- ring is de ideale inmaakfles . Heb deze keer naast cittroensap ook wat citroenrasp gebruikt . Heel lekker. Ook laat ik wat bloemetjes meegaan in de fles. Staat mooi. Ik maak het al jaren . Het is een lente traditie geworden. Nu mijn dochters ouder zijn gaan ze het nog meer waarderen. Leuk toch.

 73. Friederike 4 juni 2012 19:06 uur

  Hallo Okko,
  Leuk je vlierbloesemrecept te lezen en alle reactie erop. Ik maak al jaren vlierbloesen siroop en gelei. Ik heb ook zowel rietsuiker al gewone suiker gebruikt. Bij de rietsuiker vind ik het jammer dat het van zichzelf al een smaak heeft en dat beinvloed de siroop. Dus gebruik ik meestal gewone suiker. Ik heb in mijn tuin een sambuccor nero staan. Dat is een vlier met donker bladeren en rozere schermen. Heel erg mooi. De siroop ervan wordt roze.
  Je kunt ook heel gemakkelijk vlierbloesem ijs maken Door wat siroop te mengen door zacht geworden roomijs dat je daarna weer invriest. Als je het zelfde doet in het najaar met de bessen siroop dan heb je een leuke combie van rood en wit ijs van de vlier. Erg lekker en nergens in een winkel te koop dat vind ik altijd zo leuk.
  Succes verder.

 74. Okke Amerongen 4 juni 2012 21:52 uur

  Hallo Friederike, Ik gebruik ook liever gewone suiker omdat je dan inderdaad de vlierbloesem beter proeft. De Sambucco Nero ken ik niet. Wil je er een keer een foto van maken?

 75. Jolanda 5 juni 2012 14:49 uur

  hoi heb net bloesem geplukt maar deze ruik niet zo sterk komt dat omdat het van het weekend heeft geregent.

 76. Okke Amerongen 5 juni 2012 19:54 uur

  Hallo Jolanda, Geen idee waarom die de bloesem die jij net geplukt heb niet zo sterk ruikt. Vandaag was er geen of weinig regen dus dat zou geen rol moeten spelen.

 77. Lucy 6 juni 2012 17:39 uur

  Dag Okke en anderen,
  waar koop je die handige rubber dopjes? Okke beveelt ze aan en op het foto’tje bij het recept van Okke zie je ze op de flesjes zitten.
  Ik heb overal gezocht.Alle kookwinkels, Blokker, Dille&Kamille,Hema, Kruidvat, Xenos, nergens dus. Een paar jaar geleden heb ik ze ook gekocht maar ik weet niet meer waar. Je kunt ze zo handig op bierflesje doen.
  Hoop op een snelle tip, want de bloesem staat te rijpen in emmers.

 78. Lucy 6 juni 2012 17:43 uur

  kan je de rozenblaadjes van iedere lekker geurende roos gebruiken om er bij te doen?

 79. Okke Amerongen 6 juni 2012 18:38 uur

  Hallo Lucy, Een andere lezer gaf als tip dat de rubberen doppen te koop zijn bij brouwmarkt.nl. Hier kun je ze vinden: http://www.brouwmarkt.nl/kapjes-flessendoppen-c-323_8223.html. Je kunt lekker geurende rozenblaadjes gewoon toevoegen. Veel succes!

 80. bas 6 juni 2012 20:42 uur

  Mijn moeder maakte vroeger ook vlierbloesemsiroop. De kelder stond driekwart vol
  met flessen, ook die van het jaar daarvoor, en het jaar daarvoor… Pluk de bloesems wel ruim voor twaalf uur ‘s ochtends en ,om een reden die ik niet meer weet, niet meer na sint Jan. Mischien moet ik deze familietraditie weer voortzetten. Fijne zomer iedereen.

 81. mai 6 juni 2012 21:52 uur

  hallo, heeft al eens iemand vlierbloesem wijn of likeur gemaakt
  dit is echt een topper
  de aardbeien marinade is ook super lekker als je er nog wat rasp van citroen en fijne citroen melesse bij snipperd, ga snel proberen want dit is heerlijk.

  kan me misschien iemand het recept bezorgen van brandnetle vlierbloesem siroop ? dit zouik erg graag willen proberen
  alvast bedankt dat jullie allemaal zo leuk en leerzaam schrijven op deze site
  zijn er nog meer van deze site’s te vinden
  groeten mai

 82. Jolanda 7 juni 2012 20:13 uur

  hoi nou de siroop is gewoon geluk, hoor okke en de vlierbloesem met munt is super……. deze ga ik volgende week nog een keer maken.

 83. Lucy 9 juni 2012 22:52 uur

  Het is er vandaag van gekomen mijn vlierbloesemwater tot siroop te verwerken. En veel dat ik had! Potje en flessen bij buurvrouwen gaan halen; helaas had niemand een grotere pan dan die van mezelf van 3 liter.4 rondes zijn het geworden, want ik vond het zonde om weg te gooien. Overheerlijk is het recept van Okke. Met stukjes gemberwortel, die je mee laat trekken, ook heeeerlijk. De gelei wil helaas niet erg stijf worden. Heeft er nog iemand een antwoord op welke ROZENBLAADJES te gebruiken? Is iedere roos met sterke geur toe te voegen?
  Nog een TIP: als je de siroop wat langer doorkookt wordt hij helderder en is ook beter houdbaar.

 84. Lucy 10 juni 2012 13:03 uur

  je kan de siroop ook in ijsblokzakjes invriezen. Een of 2 klontjes in een glas water en je hebt een verfrissend zomers drankje.

 85. Okke Amerongen 11 juni 2012 20:05 uur

  Hallo Lucy, Ik heb ook een keer liters gemaakt en toen kwam ik net als jij veel flessen tekort. Maar… dan heb je wel meteen een mooie voorraad! Vlierbloesemgelei geleert nauwelijks van zichzelf. Ik voeg dan pectine toe van het merk Marmello: http://www.marmello.nl/ dit is te krijgen bij een goede drogist of groene winkel. Veel succes!

 86. ineke 11 juni 2012 20:10 uur

  Kan ik ook plastiek flessen kunnen gebruiken?
  Heb al een hele pan vol staan…ben benieuwd.

 87. Okke Amerongen 11 juni 2012 20:14 uur

  Hallo Dieneke, Het gevaar is dat ze smelten of vervormen als je de hete siroop erin giet. Doe dus echt heel voorzichtig en gebruik van die dikke flessen zoals voor coca cola (PET flessen). Beter zou zijn om te vragen aan buren of ze nog oude flessen hebben. Veel succes met de limonadefabriek ;-)

 88. Dineke 11 juni 2012 21:20 uur

  Hoi Okke,
  Wie zoekt zal vinden, en heb 3 mooie flessen gevonden met schroefdop.

 89. Inge 15 juni 2012 09:49 uur

  Hoi Okke,

  Heerlijk, de siroop. tot nu toe kocht ik die bij ikea, maar zelfgemaakt is veel leuker. Het komt wel goed uit dat nu veel wijnflessen schroefdoppen hebben, zo komen we geen flessen tekort.
  Met de siroop kun je ook panna cotta maken:

  100 ml volle melk, 250 ml slagroom, 3 eetlepels vlierbloesemsiroop, 2 eetlepels basterdsuiker, 150 ml griekse yoghurt, 4 blaadjes gelatine.
  gelatine weken, room, melk, siroop en suiker tegen de kook aanbrengen, van het vuur af de uitgeknepen gelatine erdoor roeren.
  Onder af en toe roeren laten afkoelen tot lauw. Dan de yoghurt erdoor roeren, in glaasjes/schaaltjes gieten en verder laten opstijven. Erbij: frambozencoulis of kruisbessencompôte.

 90. Demi van der Laan 15 juni 2012 17:04 uur

  Hallo Okke

  we hebben op de boerderij ook veel vlierbloesem.
  mijn moeder maakt zelf ook vlierbessensiroop ,
  op uw recept
  dat vind ik lekker.

 91. Leni 15 juni 2012 17:45 uur

  Zojuist voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt. Recept van een vriendin gekregen. Ben reuze benieuwd hoe het smaakt. Al zoekend naar verdere info kwam ik hier terecht, wat een leuke variaties en recepten! Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief. Heb een deel van het sap langer ingekookt, met de hoop dat het stroop wordt, heeft iemand daar ervaring mee?

 92. Okke Amerongen 17 juni 2012 07:06 uur

  Hallo Inge, Het recept voor Panna Cotta met vlierbloesemsiroop klinkt heerlijk! Ik zou het graag op de site zetten dus wie weet…

 93. Okke Amerongen 17 juni 2012 07:10 uur

  Hallo Demi, Mooi dat de vlierbloesemsiroop in de smaak valt. Ik keek al even op de leuke website van jullie boerderij. Wie weet binnenkort vlierbloesemsiroop in het assortiment van jullie winkel? Als dat zo is kom ik zeker een keer langs in Kamerik!

 94. Okke Amerongen 17 juni 2012 07:12 uur

  Hallo Leni, Van het langer inkoken van het sap krijg je denk ik niet snel stroop tenzij je het echt heel ver inkookt. Laat zeker even weten hoe het lukt.

 95. elisabeth 20 juni 2012 21:10 uur

  wij hebben voor het eerst de vlierbessen bloemen gebruikt voor siroop temaken wij vinden het heerlijk nu vraag ik mij af of er iemand is die een recept heeft voor diabeten dat ben ik namelijk , ik hoop dat er een recept is en ook voor jam bvb h dank

 96. Diana 22 juni 2012 14:34 uur

  Twee weken geleden voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt volgens dit recept. Nu zie ik in sommige flessen -niet in alle- die in de koelkast staan troebele ‘wolken’ die stil hangen in de siroop, dus niet onderin of bovenin, maar gewoon middenin de siroop. Zijn deze flessen dan niet goed meer? Het rare is dat er ook enkele flessen bij zijn (waaronder de fles die wij al aangebroken hebben) die -redelijk- helder is en blijft. Wie weet raad? Het zou zo zonde zijn als ik alles weggooi terwijl het niet hoeft. Ps. heb zojuist een van de flessen die troebel is geopend en eraan geroken. het ruikt normaal, hooguit wat sterker dan de reeds aangebroken, niet troebele siroop.

 97. Lucy 22 juni 2012 14:43 uur

  Diana, dit is geen probleem.Kijk in de reacties en je kunt meermalen lezen dat het komt van het stuifmeel, wat je er niet uit gezeefd krijgt. Niet weggooien dus.

 98. Diana 22 juni 2012 14:49 uur

  @lucy, dank voor je snelle reactie. Het zijn echter wel behoorlijk grote wolken, meerdere cm in doorsnede. Is dat dan ahw ‘geklonterd’ stuifmeel?

 99. Lucy 22 juni 2012 15:01 uur

  als de grote wolken verdwijnen als je het doorroert, zou ik me geen zorgen maken. Als het slijmerige slierten zijn, dan is het mogelijk schimmel, wat je ook ziet als je een geopend pak appelsap te lang bewaart.Maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen als je zo veel suiker en citroenzuur gebruikt hebt. Of de flessen zijn niet schoon geweest of er is anderszins verontreiniging opgetreden.

 100. Okke Amerongen 22 juni 2012 20:32 uur

  Hallo Diana, Lucy heeft helemaal gelijk. Als je netjes gewerkt hebt dan zal vlierbloesemsiroop niet snel bederven. In flessen die ik in de winkel gekocht heb is soms zelfs dit troebele effect te zien. Als je de siroop heet in schone flessen giet en ze direct afsluit dan is er niets aan de hand. Ook niet als de siroop er wat troebel uit ziet.

 101. natasja 23 juni 2012 08:56 uur

  Ierdwyfke, ik ben heel nieuwschierig naar je recept van de brandnetel limonda, mag ik dat van jou?

  dank

 102. Manuela 25 juni 2012 22:21 uur

  Mijn schoonmoeder maakte vroeger ook altijd vlierbloesemsiroop. Helaas is zij al jaren overleden. Dus wij zijn heel blij met dit recept. De laatste jaren nemen we steeds vlierbloesemsiroop uit Oostenrijk mee, waar je dat gewoon in de supermarkt kan kopen. Maar dit jaar voor het eerst zelf gemaakt. En het is super gelukt. Ik heb een citroen toegevoegd bij het trekken van de bloesems en 1 kilo suiker per liter vocht gebruikt. Het was een hele zoektocht om de citroenzuur te krijgen, maar via internet uiteindelijk gelukt. Nog een tip voor flessen: ik heb de smoothieflessen van een halve lliter uit het koelschap van de supermarkt bewaard. Zijn goed schoon te maken, brede opening. En tegenwoordig hebben bijna alle wijnflessen een schroefdop ipv een kurk, dus die zijn ook prima te gebruiken, alleen iets lastiger schoon te maken. Heb uiteindelijk 5,25 liter siroop, ga volgend jaar zeker weer maken!

 103. emmanuella 26 juni 2012 07:18 uur

  Fruitsapflessen recupereren……kleine tomatensapflesjes, leuk om cadeau te doen….. , het is echt niet nodig flessen te kopen, met een beetje gezond verstand vinden we genoeg materiaal ! Ikzelf gebruik geen citroenzuur, enkel suiker en heb nog nooit geen problemen gehad.
  Groetjes

 104. Okke Amerongen 28 juni 2012 21:00 uur

  Hallo Manuela, Mooi dat de vlierbloesemsiroop lekker geworden is. Goede tip om de flessen te bewaren! Ik bewaar inderdaad ook de wijnflessen met een schroefdop. Dat werkt inderdaad ook prima.

 105. Okke Amerongen 28 juni 2012 21:01 uur

  Hallo Emmanuella, Als je netjes werkt kan het inderdaad ook prima zonder citroenzuur. Ik heb ook een voorraad potjes en flesjes in mijn huis. Dat scheelt inderdaad een hoop geld aan nieuw materiaal.

 106. Ella 13 augustus 2012 12:55 uur

  Hallo,
  Ook ik maak al jaren siroop,ik maak de siroop lauw warm om de suiker en citroenzuur op te lossen, daarna doe ik ze in platic waterflesjes in de diepvries. Ook maak ik gelei en dan met extra geleipoeder , is heerlijk fris op de botterham.

 107. Mineke 13 augustus 2012 14:57 uur

  Was net een paar dagen in Gent en kocht daar vlierbloesemlikeur, in het Groot Vleeshuis waar ze streekproducten verkopen. Het is een oud geheim recept, van “grootmoeder” uiteraard, 14,9 % alchohol, heerlijke drank, koud drinken met ijsblokjes als aperitief o.a. Ben nu toch op zoek naar een recept, wie weet kent iemand er één?

 108. Okke Amerongen 15 augustus 2012 06:30 uur

  Hallo Ella, Ik heb een soortgelijk recept voor gelei. Inderdaad erg lekker. Ik moet alleen nog even de tijd vinden om het erop te zetten maar het komt zeker.

 109. Okke Amerongen 15 augustus 2012 06:31 uur

  Hallo Mineke, Ik ben heel benieuwd naar de likeur. Ik zal eens kijken of ik het kan vinden. Een recept heb ik nog niet maar ik het moet zeker een keer op deze site komen.

 110. gea marcus 15 augustus 2012 08:31 uur

  kijk even op smulweb.nl daar staat het recept van vlierbloesemlikeur.

 111. emmanuella 18 augustus 2012 21:44 uur

  ook leuk, ijsblokjes maken van de siroop daarna als aperitief een blokje in een glas witte wijn………met deze temperaturen, niet te versmaden!

 112. Okke Amerongen 19 augustus 2012 18:23 uur

  Hallo Emmanuella, Bedankt voor deze mooie tip. Dit is zeker iets voor deze warme dagen!

 113. Pieter 9 september 2012 17:02 uur

  Hallo Okke,

  Waar in Utrecht precies weet jij vlierbessen te vinden?

 114. Okke Amerongen 9 september 2012 21:26 uur

  Hallo Pieter, Bij mij in Utrecht noord staan er vlieren in de tuin vlak bij Oud Zuilen. De duiven zijn mij helaas voor geweest en hebben de bessen al geoogst. Op wat wilde stukjes grond maar vaak ook gewoon langs fietspaden zijn ze wel te vinden. Een tip voor pluklocaties zijn ook de sites Wildplukwijzer en Pluk de stad. Hier kun je op plant/vrucht en op locatie zoeken. Er staan locatie voor de Vlier in Utrecht op dus ik hoop dat je er nog een oogst bij elkaar kunt plukken. Veel succes!

 115. joke 4 december 2012 15:31 uur

  Bij mij zijn de bessen voor het plukken al verdwenen.
  Gebruik je een bepaald soort vlierbessenstruik?
  Ik heb een vlierbesplant met rood blad. (niger?)

 116. joke 4 december 2012 18:09 uur

  Ik kan met de wildplukwijzer geen vlierstruiken ergens in mijn omgeving vinden.
  Wie kan me helpen aan een adres in de noordwesthoek in Noord Brabant?
  Misschien dat iemand wat teveel in en tuin staat?
  Ik heb wel een sleedoorn gevonden, Misschien dat ik daar ook eens ga kijken.

 117. Renate 22 januari 2013 15:29 uur

  In plaats van het op een koude plek te zetten, op een warme zonnige plek zetten. Hierdoor komt er nog meer smaak vrij. Ik laat het maximaal drie dagen zo staan.
  Het is echt super lekker kan ik zeggen.

 118. Paula 14 mei 2013 22:16 uur

  De vlier staat hier nog niet in bloei en ik wil graag nu siroop maken. Heb het idee opgevat om bloesen te kopen in een reform zaak. Die is natuurlijk wel gedroogd. Heeft iemand dit al eens gedaan?

 119. emmanuella 15 mei 2013 07:01 uur

  vind je het niet jammer te werken met gedroogde schermen? Heel lang kan het niet meer duren voor de bloesems klaar zijn. Ikzelf kijk rond eind mei voor verse bloesem, echt niet lang meer…….en ze zijn gratis!
  veel succes

 120. Paula 22 mei 2013 11:21 uur

  Emmanuelle, ik kon echt niet langer wachten. Volgende keer maak ik van verse schermen. Heb siroop klaar en de eerste vlierbloesemwijn van siroop staat inmiddels lekker te pruttelen.

 121. Mieke 13 juni 2013 14:56 uur

  Wij maakten vroeger vlierbloesem ‘champagne’. Geweldig lekker en blijft zeker 2 jaar goed. Haal lege Grolsch beugeltjes en ga aan de slag:

  Op een mooie dag, voor 12 uur ‘s ochtends pluk je een halve emmer vlierbloesems.
  5 liter water, 500 gram suiker mengen, 2 citroenen in schijfjes, 250 ml appelazijn mengen en over de (ongewassen!) vlierbloesems gieten.
  Doek erover en zeker 24 uur laten rusten op een koelere plaats.
  Zeven (met een doek) en in de Grolsch beugelflesjes doen. Zeker 4 weken laten staan.
  Dan heb je de perfecte ‘champagne’ voor warme zomeravonden!
  Succes!

 122. mayabastiaans 14 juni 2013 22:38 uur

  EEN DROOM SITE
  zelf heb ik er nu likeur er van
  gemaakt
  ben nu van plan om jou siroop te maken
  als het gelukt is geef ik het recept wel door,van de likeur
  als je de bloesem een halve dag in een gesloten plastic tas in de koelkast legt gaan de bloempjes er makeler er af,maar dat zul je al wel weten
  harstikke bedankt he
  maya

 123. Donald 15 juni 2013 16:59 uur

  Zelf maak ik overal likeur van. Vlierbessen en vooral vlierbloemenlikeur.
  Heel simpel een vlinke scheut wodka door je vlierbessen siroop, naar eigen
  smaak en klaar is je likeur. Even uittesten hoeveel je van het een of ander
  gebruikt. En het is vooral voordelig als je de wodka bij de Lidl of de Aldi in
  Duitsland koopt, € 4.99 per fles in plaats van ongeveer € 12.00 in Nederland!

 124. annemarie calboo 15 juni 2013 17:30 uur

  Hallo, er komt in mijn familie en vrienden/kennissenkring veel suikerziekte (type2) voor. Je begrijpt de vraag al: is er een manier om met (veel) minder suiker siroop te maken.
  Groet.

 125. Donald 15 juni 2013 21:31 uur

  Beste annemarie calboo, je zou de veilige zoetstof stevia kunnen gebruiken
  maar dan wordt het geen dikke siroop!

  Groet, Donald

 126. Okke Amerongen 16 juni 2013 08:16 uur

  Hallo Maya, Bedankt voor de complimenten. De truc met de bloemen in een plastic tas is nieuw voor mij. Gaat dat niet ten koste van de smaak? Ik ga het wel een keer proberen want het zou wel werk schelen en als het niet uitmaakt voor de smaak is het en goede tip.

 127. Okke Amerongen 16 juni 2013 08:19 uur

  Hallo Annemarie, De tips van Donald kloppen helemaal. Stevia is een prima alternatief als je eigenlijk geen suiker mag hebben. Als de siroop te dun blijft kun je proberen hem iets dikker te maken met pectine van fruit van het merk Marmello. Ze verkopen dat bij een goede drogist en soms ook bij de biowinkel. Veel succes.

 128. Mineke 16 juni 2013 11:36 uur

  Hallo Annemarie,
  Ja, het kan gewoon met “nepsuiker”, Natrena of Stevia e.d., heb ik vaak gedaan. Je krijgt alleen wat minder siroop omdat de nepsuiker minder volume heeft en geeft dan echte suiker.
  Succes,
  Mineke

 129. Lucy 16 juni 2013 12:04 uur

  Hallo Maya, waarom de overbodige truc met de plastic zak om de bloemen er makkelijker af te krijgen. Gewoon hele schermen in een emmer, water erop en een paar dagen laten staan. Daarna zeven en verder met het vocht, inkoken etc volgens recept van Okke.

 130. loes 16 juni 2013 14:23 uur

  leuk

 131. Carla 16 juni 2013 20:10 uur

  Vandaag vlierbloesemsiroop gemaakt. Ik heb echter de bloemen hooguit een half uur in water laten staan, en toen direct met suiker (1 kg per liter), citroenrasp en citroensap aan de kook laten komen. Daarna gezeefd. Dit geeft ook een goede smaak, en je hoeft niet een hele dag te wachten. Ik ga het wel ook nog een keer proberen met een hele dag trekken in water, want ik ben wel benieuwd of het een betere smaak oplevert. Zo smaakt het in ieder geval redelijk hetzelfde als de siroop van Ikea, en hoe ik het me herinner van mijn moeder van vroeger. Citroenzuur had ik niet, maar heb ascorbinezuur toegevoegd in de hoop dat dat de houdbaarheid vergroot. Ik zal het over een paar maanden nog eens laten weten. Leuk zo’n site waar dit soort weetjes kunnen worden uitgewisseld.
  Mijn zoontje wil nu allerlei soorten kruidensiroop maken salie, tijm, rozemarijn bv. Goed voor een zere keel.
  Zijn er mensen die weten of vlierbloesem ergens goed voor is? Keelpijn heb ik al eens horen zeggen.

 132. Manus 18 juni 2013 10:54 uur

  Ik maak ook vlierbesazijn. Laat een paar schone takken vlierbes in Bioazijn staan voor 2 dagen. Daarna zeven en je hebt een heerlijk zoet/zure azijn.

 133. marlies 18 juni 2013 13:16 uur

  hallo, wij drinken op feestelijke momenten geen kir royal maar ‘ vlier royal’ : een lepeltje vlierbloesem sorbet ijs onder in een glas witte wijn, of prosecco, dat is te lekker!

 134. Sascha 18 juni 2013 13:24 uur

  Bedankt voor het recept!
  Iedere keer was ik te laat, maar dit jaar niet. Heb gisteren de bloemschermen geplukt, een nachtje in het water en zojuist de siroop gemaakt. Wat een Goddelijke geur en een Goddelijke smaak!!! Heb er zelf nog een scheutje oranjebloesemwater bij gedaan. Ook lekker.
  Hier nog wat info over de vlierbloesem:
  Het is vooral goed bij alles wat ontstaat bij kouvatten: hoofdpijn, oorpijn, neusverkouden en vooral heilzaam bij keelpijn. Ook jicht vaart wel bij vlierbloesem. Daarnaast is het, omdat het als bloem de hoogste groeikracht heeft en het veel zonlicht heeft opgenomen, van hoge bio-energetische kwaliteit. De symboliek van de vlier is nederigheid. De vlier werd in vroeger tijden ook wel Vrouw Ellhorn genoemd en was louter goedheid. Daarom werd geoogst door te knielen en te danken. Dat laatste heb ik gedaan :-).

 135. zeena 18 juni 2013 13:26 uur

  hoi ik hoop dat de vlierbloesemsap morgen
  smaakt bedankt voor het recept xx
  :)

 136. zeena 18 juni 2013 13:27 uur

  :! :)

 137. emmanuella 18 juni 2013 15:08 uur

  @ Sasha, wat fijn die info van jou…..we moeten inderdaad nederiger zijn ten opzichte van de natuur….ook ik ga knielen, hoop morgen bloesem te gaan plukken, donderdag komt hier een voor mij onbekende (nederigheid) mens gelei leren maken, zal een zalige voormiddag worden !

  Aan iedereen, alle liefs
  Emmanuella

 138. enzelens 19 juni 2013 11:48 uur

  vraag: de brandnetels gaan direct mee met de bloesem voor de 24 uurs week, of pas bij het koken?

 139. L.Ruissen 19 juni 2013 12:33 uur

  Ik eet geen suiker, maar ik had wel ontzettend zin in vlierbloesemsiroop….lang nagedacht wat ik zal doen…agavesiroop is echt te duur om grote hoeveelheden siroop in te maken. Dus ik heb iets bedacht. Ik heb na het zeven van de bloesem het sap ingevroren in ijsblokzakjes. (zonder verhitten dus) wat ijsblokjes in een glas, water, citroensap erbij(word de smaak intenser) en een zoetstof naar smaak (stevia, natrena, honing, suiker, agavesiroop wat je wil en hoeveel je wil) en smullen maar, heb je ook meteen een koud drankje :)….en heb bij 1 emmer die stond te trekken ook verse pepermuntblad toegevoegd, heeeerlijk zeg, nog lekkerder dan groene munt moet ik zeggen (wat ik ook geprobeerd heb)!!!

 140. L.Ruissen 19 juni 2013 12:36 uur

  wat ook heerlijk is trouwens…pannekoekbeslagje maken en daar de verse schermen indopen (de bloemetjes, niet de steeltjes) en ze frituren :) de steeltjes blijven omhoog staan en daar kun je ze aan eruitpakken….eten met wat poedersuiker of kokosbloesemnectar…echt ontzetttteeeennnddd lekker mjam mjam mjam

 141. Jet 19 juni 2013 15:52 uur

  Ik had veel sap en heb iets minder suiker gebruikt..1 kilo op 1 liter. Wel wat meer citroenzuur, 30 gram per liter…het smaakt nog overheerlijk, ik hoop dat het ook lang houdbaar is.

 142. de Groene Liefde 19 juni 2013 16:28 uur

  Hallo Okke,

  Wat een leuke site en reacties hier!
  Op dit moment ben ik bezig om een soort van champagne te maken met de vlierbloesem. Als het gelukt is, laat ik het je weten.

  @ emmanuella , ik lees over jouw recept voor vlierbloesemgelei. Zou ik dat ook mogen ontvangen?

  allemaal een hartelijke groet,

  Edwin

 143. emmanuella 19 juni 2013 18:12 uur

  @ de groene liefde…….zo mooi ! :-)

  de voorbereiding blijft dezelfde.
  Je neemt dan 1,5 lt sap en doet daarbij 1 pakje geleisuiker, ik gebruik Maxi-fruit van Tienen. verhouding= 1,5 kg fruit en/of sap om gelei te maken.
  4 min koken en in schone goed afsluitende potjes gieten…
  Het allermoeilijkste is wachten tot de gelei is afgekoeld om te kunnen proeven! succes
  Alle liefs Emmanuella

 144. emmanuella 19 juni 2013 18:15 uur

  @ de groene liefde, ik doe de schermen in een doos leg er schijven citroen of sinaasappel bij en laat 24u trekken.
  Door een kaasdoek gieten, goed uitdrukken en dan afmeten……
  Hopelijk heb je info genoeg.
  Alle liefs Emmanuella

 145. ans 19 juni 2013 19:30 uur

  Ik maak al enkel jaren vlierbessensiroop als volgt : 150 gr bloesems (de geurigste!) + 2 l. lauw water en schijfjes van 1 citroen in een grote steriliseerbokaal, wat plastic folie er over en alles 24 u in de zon zetten. Als ik het plasticfolie ophef, ruikt het heerlijk. Nadien zeven (zeefdoek) en het sap langzaam opwarmen. Ondertussen 1 kg suiker per 2 liter water geleidelijk toevoegen, even laten koken en in propere bokaaltjes of flessen (bv flessen van fruitsap met schroefdop) gieten. Laten afkoelen en op een donkere plaats bewaren. Dit blijft héél lang goed, meer dan een jaar. Mijn man heeft rozenijs gemaakt met rozenlikeur die hij van Provins (Frankrijk) meegebracht heeft. Héérlijk ! Nu gaan we het ook proberen met vlierbloesemsiroop. Kun je van de blaadjes van een rozebottelstruik (die zijn héél geurig) ook rozensiroop maken ? Heeft iemand een recept ? Ik heb vorig jaar ook tijmsiroop gemaakt met een recept van het internet. Was heel lekker. Doe ik dit jaar weer, in september, dan is de tijm het geurigste ! En tijmsiroop is wat minder werk dan vlierbessensiroop. Vlierbessensiroop is ook lekker in yoghurt, de kleinkindern noemen dit ‘yoghurt met streepjes’.
  Geurige groetjes ans

 146. Sascha 20 juni 2013 10:31 uur

  @Emmanuella, Ik hoop dat je een leuke dag hebt vandaag en dat de gelei maar goed mag smaken :-)

  Hartelijke groet, Sascha

 147. Wilma Lankhorst 21 juni 2013 11:43 uur

  Beste Okke, heb je ervaring met vlierbloesemsiroop op basis van stevia ipv gewone suiker?

 148. hiltsje 21 juni 2013 13:49 uur

  leuke tips,ik maak ijs-thee ook van de siroop
  gewoon een pot sterke thee zetten en af laten koelen,
  koud zoeten met de vlierbloemen siroop.

 149. Neeltje Reus 21 juni 2013 15:06 uur

  Heerlijk! Ik heb het met rietsuiker gemaakt. Goed verdund, koud geserveerd met een schijfje citroen. Heerlijk!

 150. esther van Tienhoven 22 juni 2013 08:34 uur

  Hoi Okke, heb je wel eens geprobeerd aardbeienjam te maken met vlierbloesem…. vorig jaar voor het eerst gemaakt en het is vurrukkulluk!! En als je eens een heerlijk wijntje wilt proeven, in Nederland niet makkelijk verkrijgbaar, maar in België wel…. Roomer. Kennissen van ons maken die wijn en verkopen het aan café’s en restaurants. Als je een fles te pakken kan krijgen zou geweldig zijn. Lekker koud op een mooie zomeravond…. hmmmmm

 151. Helena 24 juni 2013 16:04 uur

  Voor het eerst vlierbloesemsiroop en -gelei gemaakt. Citroen-, sinaasappelsap en een appeltje toegevoegd aan de gelei. Met geleisuiker voor halfzoete jam is het goed gelukt. We hebben iets meer suiker toegevoegd dan de aanwijziging op de verpakking vermeldde. De gelei is echt zomer in een potje geworden. Heerlijk!

 152. Sophie 24 juni 2013 20:55 uur

  Heerlijk geworden.
  Het kan met minder suiker.
  Heb rietsuiker gebruikt. Heeft nu een gezellige donkere bierkleur.
  Hoe meer citroenen hoe beter.
  Leuk project! Heb wel een grotere keuken en grotere pannen en meer flessen nodig, zo blijkt. 6,5 Liter, uitdelen maar.

 153. Sophie 24 juni 2013 21:04 uur

  En wat een gezellige Sint Jan, begin van de zomer en wat is het leven mooi sfeer hangt hier.

 154. Betty 25 juni 2013 19:26 uur

  Hoi Okke,

  Vorig jaar heb ik voor het eerst vlierbloesemsiroop gemaakt en ik ben helemaal om. Dus deze week ben ik weer aan het snoeien gegaan voor de volgende serie. Nu lees ik dat je ook van rozenblaadjes een siroop kan maken, al dan niet gecombineerd met vlierbloesem. Bedacht ik me, zou het zo zijn dat je van alle geurende bloemen een siroop kunt maken en dan denk ik aan een siroop puur alleen van b.v. lavendelbloemetjes of rozenblaadjes.

 155. Henny 25 juni2013 25 juni 2013 19:34 uur

  Hallo Okke,
  Ik heb vandaag 3 litr vlierbloemsiroop gemaakt, de smaak is heerlijk. Maar de kleur vind ik niet mooi….een beetje bruinig….hoe kan ik dat voorkomen?
  De procedure heb ik helemaal gevolgd….verder is het waterig….geen lobbige siroop. Ik kreeg van een kennis het advies om het sap af te laten koelen en de ciroenzuur opgelost in heet water….ook af laten koelen en vervolgens bij elkaar voegen. Dan zou er siroop ontstaan. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die hier ervaring mee hebben? Is de siroop ook op een natuurlijke wijze te kleuren? Allemaal vragen waar ik graag een reactie op zou willen krijgen. Zonnige groet!

 156. Lieve 26 juni 2013 19:06 uur

  Als je niet over voldoende flessen of bokalen beschikt is er een heel leuke oplossing die je vrienden zelfs erg op prijs zullen stellen. Neem zakjes om ijsblokjes te maken en laat je sap of siroop even afkloelen, giet ze nadien in de zakjes en als je een lekker glas witte wijn geeft aan je vrienden doe er dan een ijsblokje vlier in zelfs in champagne en cava is dit uitstekend en voor de kinderen, een paar blokjes in een kan, water over en… De beste fruitdrank !!! En blijft lekker fris !

 157. Lieve 26 juni 2013 19:08 uur

  Nog even… Wat vergeten, doe er voor de verandering eens verse gember door die je door de knoflookpers haalt…. Super !

 158. Judy 27 juni 2013 13:53 uur

  Leuke recepten. Ik heb aan de vlierbloesem rozenblaadjes, madeliefjes en bosviooltjes toegevoegd . Ruikt heerlijk en de smaak is zeer verfijnd.
  Groet,

 159. de Groene Liefde 28 juni 2013 10:58 uur

  @ emmanuella, Super bedankt! Ik heb het inmiddels geprobeerd. De gelei is nog erg dun, ik denk dat ik er meer pectine bij moet doen. Dus ga deze nog eens proberen. Ik had inderdaad ook citroen en sinaasappelsap toegevoegd. Eerlijk gezegd… de siroop die ik nu heb is ook briljant!!! Ik heb trouwens nog seringen gevonden en die ook toegevoegd! Wat een smaak en geur.

  Ik laat je weten of het de 2e keer wel gelukt is!

  Bedankt trouwens voor het compliment van onze naam :-) We zijn er erg trots op. We hebben er een FB pagina van gemaakt, waar we al het lekkers wat we maken op hebben staan. Met dank aan wat de natuur ons geeft ;-)

  Een groene groet!!!

 160. Lisa 777 28 juni 2013 17:58 uur

  Ik heb de bloesem schermen twee dagen laten trekken maar zonder citroen, een pan heb ik leeggegooid want die had een ronduit vieze geur, weet iemand hoe dit komt?

 161. emmanuella 28 juni 2013 18:22 uur

  @ Lisa,
  ik laat de bloesem 24u trekken, ben je zeker dat het niet de specifieke geur van de bloesem was? Al kan ik me niet indenken dat je die ‘vies’ zou kunnen vinden.
  Ik deed wel citroen bij de vlierbloesem….
  Sinaasappel geeft ook een heel fijne smaak
  Hopelijk lukt het een volgende keer

  Groetjes Emmanuella

 162. Lisa 777 29 juni 2013 00:06 uur

  De citroen heb ik wel bij de resterende pan gedaan, ik had nl twee pannen en de een rook gewoon en de ander was ik niet tevreden over, inmiddels de pan met het resterende sap gekookt met suiker en citroen zuur, dus toch goed voor 30 liter siroop, zag vandaag nog een struik bomvol bloesem zitten dus morgen maar eens langs fietsen

 163. Kathleen 29 juni 2013 09:11 uur

  Het is beter om eerst de siroop te maken: dan moet je de vlier achteraf niet meer opkoken. Doe daar dan ook bij: gember/kaneel/jeneverbes/kruidnagel/steranijs…. heerlijk!

 164. Kathleen 29 juni 2013 09:12 uur

  en dan vergeet ik nog: 2 citroenen plus één sinaasappel….Dit recept is de max!

 165. Okke Amerongen 29 juni 2013 11:12 uur

  Ik ben een beetje overdonderd door al jullie reacties maar… erg leuk! Bedankt voor het enthousiasme en de tips! Ik zal proberen zo veel mogelijk vragen te beantwoorden.
  @Wilma, met Stevia heb in plaats van gewone suiker heb ik geen ervaring. Misschien kan een van de andere lezers van de site hier een advies over geven?
  @Esther van Tienhoven, aardbeienjam met vlierbloesem lijkt me zeker de moeite waard!
  @Henny, de siroop zou gewoon vloeibaar moeten zijn, geen dikke stroop maak ook niet waterdun. Heb je de hoeveelheid suiker toevallig verminderd? Dan krijg je namelijk wel een dunnere siroop.
  @Lieve @Judy @De Groene liefde @ Kathleen: mooi al die combinaties met rozenblaadjes, madeliefjes, viooltjes, gember, kaneel, anijs, jeneverbes en nog veel meer. Ik ga het als tips aan het recept toevoegen omdat lang niet iedereen alle commentaren leest. Bedankt voor jullie hulp en tips!

 166. Marie-Louise Gerla 30 juni 2013 14:26 uur

  Net een waarschuwing gekregen van een gemeentelijke gezagsdrager wegens het plukken van vlierbloesem in het openbaar groen. Een bekeuring zou 150 euro kosten! Grrrrrr.

  En als ik daar nou nog mijn broodwinning van zou maken! De meeste bloemschermen zijn overigens onbereikbaar wegens brandnetels of grote hoogte, dus voor de vogels blijft heus genoeg over.

 167. Hailey 3 juli 2013 10:40 uur

  Wij maken het al jaren als kind het enigste dat wij mochten drinken naast water zonder te vragen!
  Nu zelf bezig want paps en mams doen het niet meer. Ik gebruik 1 kilo suiker op 1 liter. Ook geëxperimenteerd met andere smaken zoals munt en lavendel!
  Heerlijk fris en geurig. Met lavendel heerlijk in de Procecco bij Italiaans eten! Top genieten weer. Wees niet bang om eens een liter te experimenteren is mijn tip!
  Groetjes

 168. Sander 3 juli 2013 21:47 uur

  Vlierbloesem Daiquiri

  60 ml Havanna Club Anejo 3
  30 ml Vlierbloesem siroop
  20 ml limoensap
  6 ijsklontjes

  Zorg dat de alle ingrediënten ijskoud zijn behalve de limoen. Doe het bij elkaar in de blender voor zo’n 8 seconden. Schenk de emulsie in een mooi cocktailglas. Voeg een gekneusd munttakje toe en serveer met een rietje.

  mijn bevindingen terwijl ik de smaaktest uitvoer van deze Daiquiri? Mmmmmm….

 169. emmanuella 3 juli 2013 22:16 uur

  nog een receptje

  bodempje vlierbloesemsiroop in hoog glas.
  bijvullen met goed gekoelde cava,
  ijsblokje en gekneusd blaadje munt……

  en dan een streepje zon …..
  Zaaaaaaaaaaaalig

 170. yolanda 4 juli 2013 22:25 uur

  hoi, ik heb net siroop gemaakt met wat creatieve wendingen..! Heb de bloesem met rozebottlblaadjes en munt en citroenmelisse en citroen en minneolaschijfjes een etmaal in warm water gezet. Toen gezeefd en met suiker verhit. Halverwege kreeg ik spijt van de suiker en het verhitten vanwege het verpesten van de gezonde eigenschappen van de vlier. Het smaakt goddelijk, daar niet van! Ik denk dat ik een tweede sessie ga doen maar zonder suiker of verhitten, eventueel zoeten met honing als t nodig zou zijn. Dan is t wel geen siroop maar wel veel heilzamer! Of ik wacht op de bessen.. Die pannekoekpluutjes ga ik ook proberen :)

 171. Anna 6 juli 2013 07:45 uur

  Hoi Okke
  De smaak is prima, wat erg zoet, maar de volgende keer neem ik wat minder suiker. Maar na een paar dagen gaat de siroop schiften, hoewel de flesjes vacuum gesloten zijn. Kan dat kwaad, of moet ik wachten tot het bezonken is?

 172. Martje 6 juli 2013 14:37 uur

  Overdag maakt de vlier mbv het bladgroen suikers die ‘s nachts naar de plekken in de struik getransporteerd waar ze worden omgezet in de benodigde stoffen. in de bloementjes zijn dat o.a. de geurstoffen in de nectar en het stuifmeel. Zodra de bloemetjes (het zijn heel veel bloemetjes in een scherm) open gaan beginnen de bestuivende insecten ervan te eten. Vandaar ‘s morgens plukken. Of liever niet plukken maar snijden of knippen. Door de ruk van het plukken van het bloemscherm verliezen de bloementje stuifmeel. Kies de schermen waarvan de eerste echte bloementjes al bloeien, maar waar de bloemetjes naar het midden van het scherm nog net dicht zijn. Let hierbij niet op de allerbuitenste bloemen van het scherm aangezien dit visuele lokbloemen zijn.
  Pluk direct onder het scherm, des te meer schermen kun je in de pot doen waarin je demschermen laat trekken. Haal meteen eventuele vliegjes en spinnetjes uit het scherm en doe de schermen in schone ruime plastic tassen.
  Het suikerwater heb ik dan al gemaakt met minimaal 1 kg suiker op 1 liter water en 1 citroen goed gewassen, met ingesneden schil in kwarten gesneden.
  De schermen verzamel ik van struiken op het zuiden gelegen in houtwallen in natuurgebied, ver weg van gemotoriseerd verkeer. Ik pluk alleen boven plashoogte van honden en eventuele vossen. Schermen met vogelpoep gebruik ik niet.
  Zo verzamel ik minstens 50 goede schermen voor elke liter, voor een sterkere volle smaak.
  Ik was de schermen niet! Volgens mij gaat daardoor namelijk veel geur en dus smaak verloren.
  De schermen prop ik in een goed afsluitbare plastic bak / container van ca 2 liter. Ik giet het suikerwater met de citroen erbij en sluit de deksel. Schud de luchtbellen er uit. Zo laat ik het een tot drie weken staan in een donkere koele schuur. LET OP! Hierbij is het van belang elke dag minstens eenmaal de container te keren. De schermen gaan namelijk drijven en als je niet elke dag de bak keert gaat er schimmel groeien op de boven de siroop uit stekende delen.
  Door het contact met de geconcentreerde suikeroplossing kunnen sporen van schimmels niet ontkiemen en bacterien zich niet vemenigvuldigen.
  Na twee of drie weken weken zeef ik de siroop door een schone luier die ik heet gestreken heb. Voor een heel heldere siroop zeef ik twee keer, eerst door een grove doek en dan door een fijne dichtgeweven luier. In kleine bierflesjes met beugelsluiting gieten mbv een trechter. De trechter en de flesjes kook ik in een hoge pan met water eerst steriel.
  Heerlijke goudkleurige siroop die vele jaren goed blijft is het resultaat.
  Geinspireerd door alle ideeen op deze site ga ik deze keer in enkele flesjes experimenteren met het toevoegen van extra smaakmakers. Al denk ik nu dat de smaak van alleen de vlierbloesem zo speciaal is dat die niet te overtreffen is. Verdund met water, bronwater, over ijs, door de yoghurt, maakt niet uit ….. heerlijk!
  Ooit gelezen: de smaak ervan is als een flits uit het paradijs ..!

 173. Jannetje Olsen 7 juli 2013 20:51 uur

  Hoi Okke,
  Ook wij zijn gek op de vlierbloesemsiroop. Maar we hebben een geweldige variant die we, virusdraeber noemen, vrij vertaald viruskiller, een recept van mijn grootvader uit Denemarken. Je neemt hiervoor 2 flessen van je bloesemsiroop( de echte citroenvariant, voegt er 2 flesjes dennenknopsiroop bij(biologisch) en een liter Finsprit ofwel 98% alcohol. De eerste te bestellen bij de betere drankenwinkel, de 2de bij de apotheek.
  Meng alles goed en verdeel gelijk in kleine flessen van bijv. halve liter of kleiner. Koel bewaren. Als je dan de griep krijgt of een akelige variant daarvan dan neem je 1- tot 2 jeneverglaasjes van de viruskiller vlak voor het slapen gaan en duik je je bed in. Je krijgt dan een vreselijke badende in het zweet nacht maar de volgende dag kan je daarvan bijkomen en ben je in de regel van alle misere af. Een goedwerkend paardenmiddel dus. Je hebt genoeg om er ook van te kunnen weggeven.
  Hartelijke groeten- Jannetje

 174. Henny 8 juli 2013 07:37 uur

  Gisterochtend vlierbloesems geplukt, de schermen vlak onder de knop afgeknipt en vervolgens in een grote pan (had niet iets anders) water er op, bord er op zodat de bloemen onderstonden. Nu net gezeefd maar het ruikt groen en niet naar vlierbloesem. Wat heb ik fout gedaan? of moet ik het nog iets langer laten staan?

 175. Okke Amerongen 10 juli 2013 18:43 uur

  Hallo Marie-Louise, Gewoon blijven plukken hoor! Dat openbare groen daar betaal jij ook gewoon aan mee :-)

 176. Okke Amerongen 10 juli 2013 18:45 uur

  Hallo Anna, Je krijgt in de siroop altijd wat bezinksel. Dit is stuifmeel van de bloesem en dat kan eruit zien als schiften. Ik heb het vocht door dubbele zeefdoeken gegoten en nog is hij troebel. Een fles met bezinksel ziet er dan minder mooi uit maar… de smaak is prima. Het kan absoluut geen kwaad.

 177. Okke Amerongen 10 juli 2013 18:53 uur

  Hallo Jannetje, Bedankt voor het leuke verhaal over de viruskiller/virusdraeber. De vlierbes staat bekend als viruskiller maar van vlierbloesem weet ik dat niet. Ik denk dat in jouw recept de dennesiroop de rol van de vlierbes overneemt. Bedankt voor je tips!

 178. Jannetje Olsen 10 juli 2013 19:31 uur

  Hoi Okke, Nou daar is destijds door mijn grootvader Holger over nagedacht hoor. Denneknopsiroop(maakte hij ook zelf) is voor keelonstekingen en vezachtend bij het hoesten, vlierbloesem is zweetafdrijvend en koortsverlagend en de citroen is slijmoplossend, weerstandverhogend. De alcohol is antibacterieel en zorgt ervoor dat het goedhoudbaar is. Daarnaast is het bijelkaar erg lekker.

 179. Okke Amerongen 10 juli 2013 19:37 uur

  Hallo Jannetje, Weer wat geleerd. Leuk de uitleg per ingrediënt :-)

 180. charlie 12 juli 2013 12:39 uur

  Hallo Ierdwyfke,

  Ook ik ben zeer benieuwd naar de brandnetellimonade. Waar kan ik het recept vinden? Dankjewel alvast! Charlie

 181. Katinka 20 augustus 2013 07:52 uur

  Hallo Okke, ik kende je site al en ben geabonneerd op je nieuwsbrief, maar dit heerlijke en supermakkelijk te maken recept kreeg ik van een vriendin die het weer van iemand anders had. Ze had een mooi cadeautje gemaakt van een flesje siroop, dit recept, een fles prosecco, munt en limoen. Daarmee maak je een heerlijk drankje dat blijkbaar Hugo heet.
  Ik vond de siroop zo lekker, dat ik het meteen zelf ook gemaakt heb met (late) vlierbloesems uit het park. Het waren moeiteloos aardig wat potten, maar ze waren binnen de kortste keren op.
  Dank je wel voor je leuke sites en de betrouwbare recepten en tips.
  Hartelijke groet van Katinka

 182. Okke Amerongen 25 augustus 2013 12:57 uur

  Hallo Katinka, Geniet van de Hugo! Bedankt voor de complimenten en proost!

 183. Hendrik 3 september 2013 05:20 uur

  Met een omweg kwam ik op deze site misschien grappig om te lezen.ik kreeg op een feestje een glas Hugo, dat werd gepresenteerd als het nieuwste aperatif uit Italië.Het is kant en klaar te koop in dure mooie flessen.Ik vond het heerlijk met een smaakje dat ik herkende maar niet kon thuisbrengen, maar het herinnerde me aan de zelfgemaakte siroop die ik in Oostenrijk dronk.Informatie over het trendy drankje leerde me dat er vlierbloesem en munt in verwerkt werd.Toen op zoek naar het recept voor siroop en kwam hier terecht en zag ook het bovenstaande recept van Katinka. Zelf maken is altijd leuker en je weet dan zeker dat het goed is en er geen chemische troep in is verwerkt.Op dit moment is er vast geen bloesem meer te vinden en ik kan niet wachten tot het zover is.Ondertussen maar eens kijken waar in de buurt vlier staat, want dat weet ik eigenlijk niet.Wat een boel leuke tips op deze site! Groeten,Hendrik

 184. henk wottergruwel 23 september 2013 12:44 uur

  Op de vraag om stevia te gebruiken i.p.v. suiker. Het is zo dat stevia geen conserverende eigenschappen heeft, het is een zoetmiddel. Let op de smaak van stevia is anders dan van suiker. Dit is erg jammer voor suikerpatienten. Door de structuur van stevia is het wel in te vriezen als ijs(stevia)klont maar niet geschikt om roomijs van te maken. Wellicht hebben siroopmaker wat aan deze informatie.

 185. bonny van der werf 28 september 2013 11:15 uur

  vlierbloesemsiroop met minder suiker.
  pluk zoveel mogelijk schone vlierbloesenschermen.
  vul een grote pan helemaal, druk goed aan en zet ze net onder water.
  verhit tot 80 graden. los per liter water 500 gram suiker op, en een (gehakte) citroen of theelepeltje citroenzuur . laat en uurtje staan. zeef dor vergiet/kaasdoek. verhit opnieuw, tot 90 graden, vul steriele flessen, zelf gebruik ik schone koffiemelkflessen. dop erop.
  gebruik het puur als dressing over de sla of in de yochurt. om te drinken: 4 delen water toevoegen en ijskoud opdienen. heerlijk op een hete zomerdag. werkt vochtafdrijvend….

 186. De Groeve Yvan 2 november 2013 11:32 uur

  In je recept voor vlierbloesemsiroop staat bovenaan 10′ kooktijd maar dit vindt ik nergens terug? moet dit nu koken of niet ?

 187. Okke Amerongen 20 november 2013 17:15 uur

  Hallo Yvan, Je moet de suiker oplossen en daarvoor moet je het mengsel tegen de koop aan brengen maar niet laten koken. Ik heb het nog iets duidelijker in het recept gezet.

 188. dinja 8 april 2014 08:21 uur

  Hoi!
  Hoe weet ik dat ik vlierbessenbloesem pluk die van de niet-giftige soort is? of kan je van de bloesem wel alle soorten gebruiken voor de siroop?
  Ik heb in een stukje natuur tussen wat sportvelden vlieren ontdekt, maar ik vind het lastig ze te herkennen/ onderscheiden
  Dinja

 189. desiree noijens 13 april 2014 21:51 uur

  Ik wil dolgraag jouw expirimentele brandnetelsiroop! Brandnetels te over!!!
  Wat een supersite is dit. Zulke leuke en enthousiaste reacties.
  Graag zou ik ook de verhoudingen weten van ongeraffineerde suikers, zoals rietsuiker of stevia. Ik kan nl geen suiker verdragen. Dan kan ik meegenieten van deze bijzondere drankjes. Alvast bedankt allemaal!

 190. Lammert Veenstra 21 april 2014 21:57 uur

  Hallo Okke,

  Heb je recept van vlierbessen bloesem gelezen; je zegt dat je water op de bloesem zet en daarna 24 hr laten trekken en daarna afzeven.
  Mijn vraag: kun je de bloesem met water ook koken en daarna het vocht met behulp van een pers zak er uit halen?(dat kun je natuurlijk doen; maar is het dan ook nog smakelijk?(heb je dit geprobeerd?)

  groetjes
  Lammert

 191. Carla 22 april 2014 08:11 uur

  Hoi Lammert,
  Tot nu toe heb ik altijd de bloesem meegekookt met water, suiker en citroensap. Dat geeft ook een goed resultaat. De plakkerige bloesem eruit zeven is wel een kliederig klusje. Dit jaar wou ik het eens proberen met 24 uur trekken. Want het voordeel van meekoken is dat het niet hoeft te trekken, ben je er in 1 dag mee klaar.

Reageer ook, leuk!
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Over deze site

Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees meer over Vlierbessen.nl of volg Okke op:

Okkes Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief over mooie producten, lekker eten en drinken en… super adresjes waar het te koop is.

Okke houdt van privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor de nieuwsbrief.