Nieuws

Zoektocht naar het ultieme recept voor vlierbloesem

Vlierbessensiroop volgens twee methoden Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 17 reacties

Vlierbloesemsiroop is heerlijk. Het is een van de eerste dingen die je kunt oogsten die je echt een lente en zelfs zomers gevoel geven. Maar het internet stikt van de recepten. Via mijn site ontving ik ook nog eens diverse suggesties hoe je de beste siroop zou moeten maken. Uit alle suggesties kwamen twee echte varianten naar boven (met vele variaties). Deze varianten heb ik getest om zo de lekkerste vlierbloesemsiroop te vinden. (meer…)

Rozenbottel vlierbloesemthee van Herbatea

Rozenbottel vlierbloesemthee van Herbatea Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Herbatea is een bedrijf uit Hongarije dat gespecialiseerd is in kruiden en vruchtenthee. Ook maken ze diverse soorten gearomatiseerde honing. Op de Grüne Woche in Berlijn kwam ik de leuke stand tegen en ik mocht de honing proeven. Omdat ik zelf ook imker ben vind ik het toch lastig om gewoon maar je honing te kruiden met bijvoorbeeld kaneel. Honing is van zichzelf al bijzonder genoeg. Gelukkig hadden ze ook thee en kon ik van de aardige standhouder dit mooie potje rozenbottel vlierbloesemthee kopen. (meer…)

Heißer Holunder van Fitne Health Care

Heißer Holunder van Fitne Health Care Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Toen ik klein was kreeg ik als ik koorts had van mijn moeder wel eens een grok voor het slapengaan. Het recept was simpel, thee met een flinke lepel honing, veel citroensap en een scheut rum. Mijn moeder zei dan altijd: zo heet mogelijk opdrinken en direct erna naar bed! Erg vies vond ik het maar het werkte wel. Hetzelfde gevoel krijg ik als ik dit drink. Het zal vast gezond zijn maar ik vind het echt niet lekker. (meer…)

De vlier, een column van Fred de Vries

Gevaarlijke planten van Fred de Vries Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

De gewone vlier (Sambucus nigra) werd vroeger gezien als een heilige struik. Je moest respect tonen als hij in je tuin stond en je moest de goden niet verzoeken door hem om te willen kappen. Tussen de regels doorlezend ontdekken we al dat het een behoorlijk taai onkruid is en als je besluit hem wel om te kappen zul je al snel merken dat de vlier weer snel gaat uitlopen. De oude goden geven zich niet zo snel gewonnen. (meer…)

Chocolade met zwarte bes vlierbesvulling van Frucht und Sinne

Chocolade met zwarte bes vlierbes vulling van Frucht und Sinne Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

In München kocht ik in een prachtige chocoladewinkel veel te veel verschillende soorten chocolade. Als alles er heel lekker uit ziet kan ik me slecht inhouden. Er zijn ergere dingen:-) Een van de repen die ik kocht was een reep met een vulling van zwarte bes en vlierbessen van Frucht und Sinne (vertaling: Vrucht en Zintuigen). Dit Oostenrijkse bedrijf specialiseert zich in combinaties van vruchten en chocolade. De producten zijn Fair Trade, mooi zo. (meer…)

Chocolade met vulling van appel en vlierbloesem van Confiserie Berger

Chocolade met een vulling van appel en vlierbloesem van confiserie Berger Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Een chocolade met een vulling van appel en vlierbloesem. Dat klinkt toch gewoon geweldig? De verpakking ziet er ook nog eens prachtig uit. De producent is Berger uit Oostenrijk. Sinds 1994 maken Hubert en Christine chocolade en ander zoets. Ik kocht dit product in München in een winkel met nog veel meer lekkere chocolade en andere delicatessen. Chocolade uit zo’n winkel kan toch alleen maar heerlijk zijn? (meer…)

Vlierbloesemsiroop van Frutti Confetti

Vlierbloesemsiroop van Frutti Confetti Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 11 reacties

Van vlierbloesemsiroop wordt je helemaal vrolijk. De lekkere maar vreemde geur van de bloesems komt terug in goed gemaakte vlierbessensiroop. Dat is in de siroop van Cokkie van Frutti Confetti heel goed gelukt. Echt heerlijk! Als ik Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti vraag hoe je toch die lekkere siroop maakt vertelt ze ik kom er op terug en ben nu zelf ook helemaal in de vlierbloesemgloria.. Zo is het: vlierbloesemgloria! (meer…)

Vlierbessensiroop van Einklang

vlierbessensiroop van Einklang Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Veel siropen zijn ontzettend zoet. Als je een goede siroop van vlierbessen maakt dan proef je de frisse kruidige smaak van de bes én het zoet van de siroop. Dat is bij deze siroop heel goed gelukt! Hij smaakt heerlijk, lekker kruidig en niet té zoet. De siroop zit in een mooie flesje van 250 milliliter en kost €3,50. Heel redelijk voor zo’n lekker product, zeker omdat de siroop gezoet is met agavesap (een duur maar gezond zoetmiddel). (meer…)

Vlierbloesemhoestbonbons van Doktor C. Soldan

Vlierbloesemhoestbonbons van Dr. C. Soldan Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

In Duitsland hebben doktoren, professoren en dergelijken nog een groot aanzien. Er zijn diverse productenten die deze titel voeren: Dr. Oetker, Dr. Kneipp en dus ook Dr. C. Soldan. Doktor Soldan is verantwoordelijk voor deze vlierbloesemhoestbonbons. Zoals het hoort bij een echte dokter zijn deze snoepjes natuurlijk gezond: suikervrij, goed voor de tanden, glutenvrij, lactosevrij. Samengevat: Das Rundumwohlfühlbonbon. Te mooi om in het Nederlands te vertalen! (meer…)

Bionade vlierbes

Bionade vlierbes Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Al die producten met ‘bio’ in de naam geven het product meteen een beetje een gezondheidsclaim. Vaak ook een beetje stoffig en in ieder geval is het eerste waar je aan denkt niet: Lekker! Ondanks al mijn vooroordelen kan ik over Bionade Vlierbes een kort oordeel geven. Gewoon heel lekker en fris, niet zo mierzoet als de meeste frisdranken. Dit drink je op een warme dag met plezier en niet omdat het zo gezond is. (meer…)

Over deze site

Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vlierbessen.nl alles over het doel van deze site.