Vlierbloesemsiroop van Frutti Confetti
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Van vlierbloesemsiroop wordt je helemaal vrolijk. De lekkere maar vreemde geur van de bloesems komt terug in goed gemaakte vlierbessensiroop. Dat is in de siroop van Cokkie van Frutti Confetti heel goed gelukt. Echt heerlijk! Als ik Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti vraag hoe je toch die lekkere siroop maakt vertelt ze ik kom er op terug en ben nu zelf ook helemaal in de vlierbloesemgloria.
. Zo is het: vlierbloesemgloria!
De vlierbloesemsiroop van Frutti Confetti zit in mooie kleine flesjes met een rode kroonkurk. De flesjes hebben zo’n ruwe buitenkant. Net Orangina flesjes. Dat verhoogt het vakantiegevoel van deze siroop nog wat meer! De ingrediënten zijn simpel: water, suiker, vlierbloesem. Nu nog maar hopen dat Cokkie haar recept voor vlierbloesemsiroop met ons wil delen.
Meer weten? Kijk eens op de site van Frutti Confetti of volg Frutti Confetti op Twitter.
Je kunt zelf ook heel makkelijk een lekkere vlierbloesemsiroop maken met mijn recept.
Reacties
Over deze site
Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vlierbessen.nl alles over het doel van deze site.
Céline 30 mei 2011 11:17 uur
Dag Okke,
Jaren geleden woonde ik met mijn gezin op een boerderij omgeven met een vlierhaag. We genoten niet alleen van de prachtige bloesem, maar ik maakte destijds ook een siroop hiervan. Mijn kinderen en al het bezoek waren er dol op.
Recept
Prop zoveel mogelijk rijpe bloemschermen als je onder water kunt krijgen in een grote stopfles, of zelfs in een emmer. Laat het geheel een etmaal op een warm zonnig plekje staan. (de geur is vaak niet aangenaam maar maak je daarover niet ongerust). Zeef het daarna in een doek of een vergiet, het vocht is door het stuifmeel zachtgeel van kleur. Voeg per liter sap 1¼ kg suiker toe en 30gram citroenzuur of ascorbinezuur (drogist). Laat dit mengsel enkele dagen staan tot de suiker is opgelost. Als dat niet helemaal lukt, verwarm dan de limonade al roerend enigszins. Tot slot giet je de limonadesiroop in goed schoongemaakte flesjes met een schroefdeksel. (zelf gebruikte ik altijd grolsbierflesjes) Door de suiker en het citroenzuur blijft het zeker een jaar houdbaar. Een beetje siroop naar smaak, aangevuld met spuitwater is in de zomer de lekkerste limonade
thea 30 mei 2011 11:34 uur
Ik maakte ook siroop en deed dat in lege melkpakken en dan in de diepvries.
Een scheutje siroop in witte wijn is ook lekker.Een de bloesem mee bakken in een pannekoek is over heerlijk.
Mineke 30 mei 2011 11:52 uur
Hierbij mijn recept van vlierlimonadesiroop ooit gekregen van mijn vriendin Oekie:
30 bloemschermen
3 citroenen in stukjes,
in 3 liter water 2 à 3 dagen( hangt van weer af) laten staan, in glazen fles voor raam in de zon.
Zeven, met 3 kilo suiker aan de kook brengen( niet koken), bij koken van vuur af.
45 gram citroenzuur( 15 gram per liter) bij koken erin doen of al in de pot.
In schone flessen doen. Ik bewaar die in de vriezer.
Vanaf juni 2007 doe ik het met half zoveel suiker, 1 pond per liter. Doe het soms ook met “nepsuiker” maar dan krijg je minder siroop…
En ik doe soms ook een beetje in de witte wijn å la kir.
Wij lengen het meestal aan met water, kan ook met spuitwater.
Annemieke Imhof-van der Heul 30 mei 2011 14:03 uur
Ha Okke,
dat is nou ook toevallig, gisteren heb ik vlierbloesemsiroop gemaakt.
Ik doe het als volgt: 60 mooi bloemschermen afknippen. In een grote pan doen met 3 biologische citroenen in plakjes gesneden, 2 kilo suiker, 40 gram wijnsteenzuur en 3/4 liter water. Alleen even aan de kook brengen. Dan een bord erop met iets zwaars zodat de bloemen en citroenen onder water staan. 24 uur laten staan. Zeven, klaar!
Cokkie van Leeuwen 30 mei 2011 22:24 uur
Ha Okke, het beloofde verhaal over de siroop staat op: http://www.frutticonfetti.nl/. Het kan nog net hoop ik. Bij ons beginnen de schermen al minder mooi te worden, maar in andere delen van Nederland kan nog volop geplukt worden denk ik. Geniet ervan allemaal! Groetjes, Cokkie
anne 31 mei 2011 20:45 uur
net een paar liter gemaakt voor de komende zomer (uit het boekje vlier in de fles van Ria Loohuizen van Atlas)
recept: wij schudden al de bloementjes van de schermen ( zo zit er geen ongedierte in en is er geen bijsmaak van de takken). dit zetten we voor 2 à 3 dagen afgedekt onder water in een grote ton. Zeven alles door een neteldoek.
Bij één liter vocht doen we 1 kilo suiker en 1 eetlepel citroenzuur bij ( zelf doe ik er nog 1 biocitroen in stukken bij). Al roerend opwarmen tot de suiker gesmolten is. Giet alles over in flessen. Lekker bij witte wijn of water. Smakelijk
Okke Amerongen 3 juni 2011 15:29 uur
Ontzettend bedankt allemaal voor de reacties (via de site en via email). Zondag heb ik 2 verschillende versies van vlierbessensiroop gemaakt. Bij de 1e variant giet je suikersiroop op vlierbloesems in een Weckpot (het recept van Frutti Confetti). Voor de andere variant laat ik vlierbloesem weken in een emmer met water. Van het vocht maak je vervolgens siroop. De weckpotten moeten een paar weken blijven staan voor de smaak. De lekkerste variant zal ik uiteindelijk onder recepten op de site zetten. Nog even geduld dus voor het officiële Vlierbessen.nl recept dus 🙂
Riet Uffels 6 november 2011 23:03 uur
Ook ik maak sap van vlier bessen. Ik pluk goeie rijpe trossen vruchten met nog een steeltje eraan. Goed wassen want er zitten nog wel eens beestjes in. Vervolgens pak je ze bij het steeltje en rits met een vork de vruchten eraf.Doe alles in een pan en even aan de kook brengen met een klein bodempje water. Af laten koelen en zeven door een doek. De doek wel eerst nat maken anders blijft er te veel sap in de doek zitten.Vervolgens het overgebleven sap aan de kook brengen met een weinig suiker, het sap van een paar citroenen en wat kruidnagels eventueel een klein beetje gelei suiker. Daarna het kokend hete sap in potten of flesjes doen.De potten en flessen in kokend water eerst warm maken. De potten een uurtje op de kop laten staan met het sap er in. Zo kun je er een hele tijd van profiteren. veel succes voor het volgende jaar.
Okke Amerongen 9 november 2011 21:39 uur
Hallo Riet, Volgend jaar ga ik het ook eens proberen met citroenen en kruiden. Bedankt voor de tip!
Riet Uffels 8 december 2011 21:56 uur
Nog even een aanvulling op mijn verhaal over vlier bessen sap.Niet te verwarren met vlier bessen siroop. Dit is ook erg lekker vooral met warme dagen met flink wat citroen erin doch er zit natuurlijk wel erg veel suiker in en dat komt de gezondheid niet ten goede. Je moet altijd wel de bloemen gebruiken die lekker ruiken want er zijn ook soorten die ruiken naar kattenpis en die moet je natuurlijk niet hebben. In de vlier bessen sap zit heel weinig suiker en dit sap is erg geneeskrachtig bij griep en verkoudheid. Persoonlijk doe ik elke dag een flinke scheut in de yoghurt en dat smaakt heerlijk. Je kunt aan het sap ook wat alcohol toevoegen en dan wordt het een heerlijk borreltje voor het slapen gaan.De potten waar je het sap in bewaart moeten niet al te groot zijn want wanneer ze open zijn ( in de koelkast bewaren) zijn ze niet zo heel lang houdbaar omdat er weinig suiker in zit. Wanneer je er alcohol (Inmaakbrandewijn) aan toevoegt is dat natuurlijk niet het geval. Geniet ervan. Riet Uffels
Okke Amerongen 9 december 2011 18:24 uur
Hallo Riet, Bedankt voor alle goede tips. Met vlierbessenborrels heb ik nog geen ervaring. Leuk om een keer te proberen.