Zoektocht naar het ultieme recept voor vlierbloesem
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Vlierbloesemsiroop is heerlijk. Het is een van de eerste dingen die je kunt oogsten die je echt een lente en zelfs zomers gevoel geven. Maar het internet stikt van de recepten. Via mijn site ontving ik ook nog eens diverse suggesties hoe je de beste siroop zou moeten maken. Uit alle suggesties kwamen twee echte varianten naar boven (met vele variaties). Deze varianten heb ik getest om zo de lekkerste vlierbloesemsiroop te vinden.
De twee varianten waren grofgezegd:
- vlierbloesems weken in water en daarna met suiker tot een siroop mengen
- vlierbloesems in een weckpot overgieten met een suikersiroop
De voordelen van de eerste variant zijn duidelijk. Je kunt emmers vol mooie vlierbloesem plukken. Iedereen heeft wel een emmer of een grote pan staan waar dit mee kan. Je weekt de vlierbloesem 1 dag op een koele plaats. Aan het eind schep je de bloesemschermen eraf en giet je alles door zeefdoek. Het overgebleven vocht meng je met suiker in de verhouding 1 liter vocht: 1250 gram suiker toe en 20 gram citroenzuur. Even verhitten en in goed schoongemaakte potten of flessen doen. Dit recept ontving ik van lezeres Céline.
Voor de tweede variant heb je weckpotten nodig. Ik heb ze nog wel maar voor veel mensen geldt dat allang niet meer. Een klein nadeel dus. De weckpotten vul je met mooie schermen van vlierbloesem. Dan maak je een suikersiroop in de verhouding van 750 gram suiker per liter water. De suikersiroop giet je over de vlierbloesemschermen totdat de weckpot bijna vol is en dan sluit je de weckpot af. Minimaal een maand laat je dit weken en dan zeef je de siroop en is hij klaar voor gebruik. Dit recept ontving ik van Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti.
De vlierbloesemsiroop uit de eerste variant, in water geweekt, is lichter van kleur. De in suikersiroop geweekte versie is een stuk geler van kleur. Het is natuurlijk een heel verschil of je een paar dagen of een paar maanden de vlierbloesem weekt dus daar zal het kleurverschil waarschijnlijk vandaan komen. Het is een kwestie van smaak maar ik vind de wat gelere siroop een mooiere kleur hebben, ook na het aanlengen met water.
De vlierbloesemsiroop van de in water geweekte vlierbloesem is direct klaar voor gebruik zodra hij is afgekoeld. Bij het aanbreken van de weckpotten met de vlierbloesem blijkt een van de 4 weckpotten schimmel te bevatten. Daar zal ik dus toch wel niet netjes genoeg gewerkt hebben. Jammer! Een nadeel is dat het zeven van de vlierbloesemschermen met de suikersiroop al snel een wat plakkerige bende geeft. Als je een echt heldere siroop wil hebben moet je de siroop door een zeefdoek doen en dat gaat ook niet erg makkelijk met suikersiroop en geeft opnieuw een plakkerige bende.
Zoals altijd zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en mij gaat het alleen om het lekkerste recept. Tijd om te proeven dus. Opvallend is dat beide siropen weinig geur hebben terwijl vlierbloesem juist een sterke en wat weeige geur afgeeft.
De tweede variant, met de op siroop gezette vlierbloesem, heeft een zachtere smaak. De op water geweekte vlierbloesem heeft juist een frissere smaak. Dit kan door de methode komen maar ook door het gebruik van citroenzuur. Er zit veel verschil in smaak tussen beide methoden. Allebei geven ze een heerlijke vlierbloesemsiroop. Het is voor mij onmogelijk om aan te geven welke lekkerder is.
Toch zou ik adviseren om de methode met weken op water te gebruiken. Je kunt dit met materialen maken die je in huis hebt (zonder weckpotten) en het is makkelijker om een grote voorraad in een keer te maken zonder dat je een kelder vol weckpotten hoeft te hebben. De smaak is frisser en dat is ook fijn. Vlierbloesemsiroop drink je toch vaak in de zomer en dan is de frisse smaak extra lekker. Hierbij dus het recept voor vlierbloesemsiroop waarmee ik heerlijke vlierbloesemsiroop gemaakt heb.
Heb jij een andere methode? Een gouden tip? Ben je het er mee eens of juist helemaal niet? Laat het mij weten in de reacties!
Reacties
Over deze site
Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vlierbessen.nl alles over het doel van deze site.
Lucy 28 mei 2012 23:09 uur
Mijn recept is een combinatie van beide manieren.
Ik doe 20 schermen in een pan samen met 2 biologische citroenen in schijven. En giet hier een hete siroop over gemaakt van 1,5 liter water en 1,8 kg suiker en 60 gram citroenzuur. 24 uur laten staan en dan zeven door kaasdoek en in schone flessen. Je kunt de siroop eventueel nog een keer heet maken voor het vullen van de flessen, maar ook zonder dat is het wel 2 jaar goed te bewaren.
Dit recept komt uit een engelse krant, maak het al 5 jaar op deze manier.
De citroen, daar maak in na het zeven citroenjam van met wat geleisuiker.
Okke Amerongen 29 mei 2012 17:54 uur
Hallo Lucy, Bedankt voor jouw versie. Vele wegen leiden naar Rome 🙂
Margarethe Holl 31 mei 2012 13:25 uur
Vlierbloesemkoekjes met wijn(maar kan ook met melk)
Roer 150g bloem,2 eieren,250ml droge witte wijn,2-3 el suiker en een snufje zout tot een glad beslag.Laat het deeg circa 30 minuten rijzen.Verhit de olie in een grote pan of in de friteuse op 180 grad C.Dompel de bloemschermen na elkaar in het beslag,laat ze wat afdruppelen en bak ze portiesgewijs in 2-3 minuten goudbruin.Neem ze uit de pan en laatze kort op keukenpapier uitlekken.Leg de vlierbloesemkoekjes met 1 bolletje ijs op een bord.Bestrooi met poedersuiker.Ijs kan je ook weglaten en meer van de koekjes eten,passt ook heerlijk bij koffie en het is heel gezond. Smaakelijk
els 31 mei 2012 19:38 uur
Hoi!
Ik heb net 10 flesjes met vlierbloesemsiroop gevuld, volgens “methode 1”.
Het smaakt lekker, maar … ben toch wat ontgoocheld over de smaak. Tijdens het plukken en het weken van de bloesems rook het heerlijk naar vlier. In de siroop zelf, smaak ik daar echter weinig van. Het is zeker niet slecht, smaakt fruitig. Mijn vraag: mocht je niet weten wat je drinkt, zou je dan in je eigen vlierbloesemsiroop herkennen dat het van vlier komt??? Met andere woorden: zit die heerlijke vliergeur in je siroop?
Okke Amerongen 31 mei 2012 21:26 uur
Hallo Els, De geur is inderdaad van de pure bloesem VEEL sterker dan in de siroop. Ik heb meerdere methodes geprobeerd maar die super intense geur blijft in geen enkele methode behouden. Maar er blijft alsnog HEEL VEEL smaak over. Wat mij betreft meer dan genoeg om van te genieten maar niet vergelijkbaar als je je neus in een mand net geplukte vlierbloesem steekt.
Okke Amerongen 31 mei 2012 21:32 uur
Hallo Margarethe, Bedankt voor het recept voor vlierbloesemkoekjes. Ik wil het zeker een keer proberen. Kijk ook eens naar mijn recept voor zoete omelet met vlierbloesem en citroen. Dat is ook onzettend lekker!
els 1 juni 2012 07:35 uur
Hallo Okke, dankjewel voor je reactie. En ik geef je volkomen gelijk: ook al is de vliergeur niet superintens, de siroop blijft het maken waard!
Ronny 3 juni 2012 14:11 uur
Hallo Allemaal,
Een tip voor mensen die geen weckpotten hebben, ga eens naar een kringloop.
Daar hebben ze die vaak voor een prikkie te koop.
Zelf moet ik er ook nog wat hebben, ik wil ook limonade siroop maken.
De laatste keer is wel 25 jaar geleden, maar weet nog wel dat ze er ook azijn bij in deden, maar heb het recept niet meer, ik zie er hier genoeg dus moet ik het maar eens gaan proberen.
ine 22 juni 2013 14:10 uur
vlierbloesemGELEI recept is smakelijk, heel lekker en geurig
heel veel vlierbloesems twee dagen met veel water onderzetten en afdekken.Schermen eruit en zeven. 1.1 liter afwegen en pak geleisuiker erbij (500gram suikerpak) koken, 1 minuut doorkoken en in schone jampotjes doen. Bewaar in koelkast. Lekker bij yoghurt, kwark, maar speciaal als amuse, in klein glaasje garnalen, creme fraiche erop en daarna schepje gelei
Ook op bittere choc. mousse.
Jozef 18 augustus 2013 09:08 uur
heeft er iemand ervaring met het maken van Vierbessenjenever , hoe je tewerkt gaat . Doe dit al enkele jaren met dennenappels en jenever wat in de winter een lekker drankje is tegen verkoudheid , en de vlierbes is ook goed voor de winterweerstand om van kleine kwaaltjes bespaard te blijven.
Artvien 29 augustus 2013 12:36 uur
Waar en wanneer kan ik verse vlierbloesem krijgen/kopen?
Okke Amerongen 30 augustus 2013 08:22 uur
Hallo Artvien, Vlierbloesem bloeit eind mei en in juni. Je kunt het gewoon zelf plukken dus je hoeft het niet te kopen.
marcel 31 oktober 2013 10:49 uur
dag beste u schijft voor die vliersiroop gebruikt je 1250 gr suiker op 1 l
is dat niet teveel ik denk dat het dan een plakkerig boeltje gaat worden
ik zou dat graag maken voor er een frisse limonade van temaken om in de zomer een goed glaasje van tedrinken maar dan mag het niet tezoet zijn want met zoveel suiker ga ik tedik worden graag een klein andwoortje
groetjes marcel
Okke Amerongen 20 november 2013 17:06 uur
Hallo Marcel, De verhouding klopt zeker en elke siroop is plakkerig. De verhouding pas je erna zelf aan afhankelijk van hoeveel water je toevoegd. Zo kun je dus ook bepalen hoeveel suiker je binnen krijgt en dus ook voorkomen dat je er echt dik van zult worden.
Carin 18 juni 2014 13:32 uur
Hallo,
Ik heb dit jaar weer Hollunder snaps gemaakt, lekker veel schermen in de korn met suiker zetten, een dag of 4 laten staan.
De suiker moet opgelost zijn.
Zeven en in schone flessen (waar de drank uitkwam) doen, koud uit de koelkast zeer lekker.
Je hebt nodig 2 liter korn
1 liter bronwater
1 kg suiker en veel schermen vlierbes (hier in duitsland heet het hollunder)
En genieten dan…
Jans 26 juni 2014 15:34 uur
Moet je de schermen ook kapot maken platdrukken ofzo
Linda 4 augustus 2014 20:24 uur
Met vlierbloesemsiroop maak je ook het hippe drankje “Hugo”. Het hoort met Prosecco, maar ik prefereer Cava (demi sec). Een scheutje (naar smaak) vlierbessenbloesemsiroop aan de Cava toevoegen, veel ijsblokjes, schijfje limoen of citroen en een paar (gekneusde) muntblaadjes toevoegen. Als je dit hebt gedronken, hoef je nooit meer de kant-en- klare Hugo. Deze vind je dan vies.