IJs van crème anglaise met vlierbloesemsiroop

IJs van crème anglaise met vlierbloesemsiroop Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 5 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

 • 125ml melk
 • 125ml slagroom
 • scheut vlierbloesemsiroop
 • 3 eierdooiers
 • 90 gram suiker
 • 100 gram frambozen
 • 1 muntblaadje
 • stukje chocolade

Robert Jan is als eigenaar van het webbureau Eend nauw betrokken bij het realiseren van al mijn sites. Hij is ook een heel goede ijsmaker. Dat heb ik al een paar keer mogen proeven. Dit ijs heb ik helaas niet geproefd maar dit moet een feestmaal zijn! Lees hier hoe hij dit lekkere ijs gemaakt heeft. Bedankt ijsmeester Verkade!

In de lokale supermarkt kwam ik vlierbloesemsiroop van het merk Leev tegen. Eénmaal thuis leek het een teleurstelling, want het hoofdbestanddeel is waarschijnlijk appelsiroop. Gelukkig bleek er voldoende vlierbloesem in te zitten om de smaak te pakken te krijgen. Mooi, want nu kunnen we aan de slag.

Crème anglaise: Doe de melk en de slagroom in een steelpannetje en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet je de pan van het vuur en giet je er, al roerende, een aardige scheut vlierbloesemsiroop doorheen. Vervolgens klop je in een kom de eierdooiers met de suiker tot een romig geel mengsel. Zet je melkpannetje weer even op het vuur totdat het weer kookt en giet, terwijl je goed roert, ongeveer de helft van het melk/room/siroopmengsel bij je eiermengsel. Nu komt het gedeelte waar je moet opletten…

Je eiermengsel giet je nu, terwijl je weer goed roert, in de melkpan. Verwarm al roerende tot het geheel een mooie vla wordt. Het mag nu beslist niet koken, want dan krijg je klontjes. Dus als je een thermometer hebt dan verwarm je tot zo’n 80-85 graden Celcius.

Nu ga je de crème anglaise snel afkoelen en in de koelkast zetten totdat je er ijs van gaat maken. O ja, voor ik het vergeet… Nu het is afgekoeld moet je even proeven, gewoon omdat het al heerlijk is maar ook om te besluiten of er nog wat siroop aan toegevoegd kan worden.

Je kunt nu het ijs gaan maken in je ijsmachine, en ondertussen schaaf je de chocolade. Je hebt maar twee stukjes van een reep (75 gram) nodig.

Frambozen met munt Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Zet vijf of zes frambozen in een kommetje en doe daar een klein beetje zeer fijn gesneden munt overheen. Dan een bolletje ijs er voorzichtig bovenop leggen, en wat chocoladeschaafsel erover. Het is nu al lekker, en mooi maar misschien kun je er nog een decoratie bij doen van karamel of een heel dun koekje. En in plaats van frambozen kun je het ook met ander fruit proberen. Ik denk dat het met aardbeien of kruisbessen ook heerlijk zal zijn.

Robert Jan Verkade is eigenaar van Webbureau Eend en ook te vinden op Twitter.

Reacties

 1. Gwenny 11 juli 2011 20:30 uur

  Vlierbloesem … één van mijn favorieten … Ik ga dit receptje zeker uitproberen!
  Ik maak al een paar jaar van vlierbloesem een gelei: heerlijk op de boterham of op pannekoeken.

 2. Okke Amerongen 14 juli 2011 19:50 uur

  Ha Gwenny, Ik heb ook nog een recept voor vlierbloesemgelei maar ik moet het nog steeds even netjes op de site zetten. Laat zeker even weten hoe dit recept gelukt is!

 3. Ger 4 oktober 2011 21:19 uur

  je doet de hele handel in een ijs machine ?
  dus hebben we een machine nodig? of anders ,sorry ik ben het maar haha

 4. Okke Amerongen 6 oktober 2011 17:31 uur

  Hallo Ger, Je hebt hier inderdaad een ijsmachine of een ijspan voor nodig. Succes!

 5. jet 29 juni 2013 10:57 uur

  as seen in The Great British menu, by Marc Hix. 2007
  overigens doen veel koks in die serie iets met vlierbes (elderflower). Zie de receptensite van de BBC.