Kruidenboter met eetbare bloemen
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
9 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 5 minuten
- Aantal personen:
- 8
Ingrediënten:
- 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- rozenblaadjes
- citroenmelisse
- vlierbloesem
- bieslookbloemen
- fijn zeezout
Kruidenboter maken van eetbare bloemen? Via Twitter ontdekte ik een prachtige foto van Ellen Mookhoek van De Brede Moestuin waarbij zij schreef dat ze een kruidenboter met bloemen ging maken. Een ontzettend leuk en lekker idee. Ellen wilde het zeer eenvoudige recept graag delen. Laat je bij dit recept niet weerhouden als je bepaalde bloemen niet hebt. Ook met andere eetbare bloemen zoals, viooltjes, Oost-Indische kers, komkommerkruid en nog veel meer kun je een heerlijke kruidenboter met bloemen maken. Ellen ontzettend bedankt voor het idee en de inspiratie!
Zorg dat een stuk roomboter op kamertemperatuur is. Dit is belangrijk omdat je de bloemen er dan goed door kunt mengen terwijl de bloemen heel blijven. Verzamel in je tuin of in het wild een flinke hoeveelheid eetbare bloemen. Verwijder eventuele beestjes en onzuiverheden.
Doe de bloemen in een kom samen met boter en bestrooi alles met fijn zeezout. Roer alles voorzichtig door elkaar. Gebruik indien nodig een vork om het wat meer door elkaar te prakken maar probeer de bloemen zo mooi mogelijk te houden. Als alles mooi gemengd is ben je klaar. Serveer bij vers brood uit de oven, tijdens een luxe ontbijt of feestelijke brunch. Eet smakelijk!
Ellen Mookhoek is de oprichter van De Brede Moestuin en specialist in eetbare planten. Volg Ellen Mookhoek ook op Twitter.
Reacties
Over deze site
Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vlierbessen.nl alles over het doel van deze site.
Geraldine van Doorn 29 mei 2012 12:57 uur
Okke, mogen de bloemen eerst gewassen worden of gaat er dan teveel smaak verloren?
Ellen Mookhoek 29 mei 2012 18:33 uur
Hoi Geraldine,
Inderdaad door de bloemen te wassen gaat er veel smaak verloren, je wast dan ook de nectar en het stuifmeel weg.
emmanuella 1 juni 2012 07:22 uur
dit wil ik zeker eens proberen, kan je de boter in blokjes invriezen?
Okke Amerongen 3 juni 2012 17:09 uur
Hallo Emmanuella, De blokjes kun je gewoon invriezen en ervan genieten wanneer het jou uitkomt!
Ineke van Engelen 26 juni 2013 20:01 uur
Leuke tip! Ga ik ook proberen.
lucille 4 september 2013 13:32 uur
wat een leuk recept. Ik ga meteen in mijn tuin bloemen plukken en maak er een bloemenboter van. Zal iedereen verrast zijn als ik dit op tafel ga zetten. Bedankt
margot 16 mei 2014 16:45 uur
daslook ook een heerlijk bloempje voor de boter!!
niene 30 mei 2014 15:24 uur
ik heb heerlijk ruikende rozenblaadjes in een bloempot staan, mogen die gebruikt worden of moet dat een speciale eetbare roos zijn ?en 14d geleden bespoten tegen luizen maar toen waren de knopjes nog niet open , mag dat dan gebruikt worden ? vriendelijke grtjes
Janneke 31 mei 2014 19:54 uur
Ben blij met deze Nederlandse kennis. Ik haalde het voorheen uit de Engelstalige(amerikaanse) kennis. Fijn!