Kruidenboter met eetbare bloemen

Kruidenboter met eetbare bloemen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 9 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten:

  • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • rozenblaadjes
  • citroenmelisse
  • vlierbloesem
  • bieslookbloemen
  • fijn zeezout

Kruidenboter maken van eetbare bloemen? Via Twitter ontdekte ik een prachtige foto van Ellen Mookhoek van De Brede Moestuin waarbij zij schreef dat ze een kruidenboter met bloemen ging maken. Een ontzettend leuk en lekker idee. Ellen wilde het zeer eenvoudige recept graag delen. Laat je bij dit recept niet weerhouden als je bepaalde bloemen niet hebt. Ook met andere eetbare bloemen zoals, viooltjes, Oost-Indische kers, komkommerkruid en nog veel meer kun je een heerlijke kruidenboter met bloemen maken. Ellen ontzettend bedankt voor het idee en de inspiratie!

Zorg dat een stuk roomboter op kamertemperatuur is. Dit is belangrijk omdat je de bloemen er dan goed door kunt mengen terwijl de bloemen heel blijven. Verzamel in je tuin of in het wild een flinke hoeveelheid eetbare bloemen. Verwijder eventuele beestjes en onzuiverheden.

Doe de bloemen in een kom samen met boter en bestrooi alles met fijn zeezout. Roer alles voorzichtig door elkaar. Gebruik indien nodig een vork om het wat meer door elkaar te prakken maar probeer de bloemen zo mooi mogelijk te houden. Als alles mooi gemengd is ben je klaar. Serveer bij vers brood uit de oven, tijdens een luxe ontbijt of feestelijke brunch. Eet smakelijk!

Ellen Mookhoek is de oprichter van De Brede Moestuin en specialist in eetbare planten. Volg Ellen Mookhoek ook op Twitter.

Reacties

  1. Geraldine van Doorn 29 mei 2012 12:57 uur

    Okke, mogen de bloemen eerst gewassen worden of gaat er dan teveel smaak verloren?

  2. Ellen Mookhoek 29 mei 2012 18:33 uur

    Hoi Geraldine,
    Inderdaad door de bloemen te wassen gaat er veel smaak verloren, je wast dan ook de nectar en het stuifmeel weg.

  3. emmanuella 1 juni 2012 07:22 uur

    dit wil ik zeker eens proberen, kan je de boter in blokjes invriezen?

  4. Okke Amerongen 3 juni 2012 17:09 uur

    Hallo Emmanuella, De blokjes kun je gewoon invriezen en ervan genieten wanneer het jou uitkomt!

  5. Ineke van Engelen 26 juni 2013 20:01 uur

    Leuke tip! Ga ik ook proberen.

  6. lucille 4 september 2013 13:32 uur

    wat een leuk recept. Ik ga meteen in mijn tuin bloemen plukken en maak er een bloemenboter van. Zal iedereen verrast zijn als ik dit op tafel ga zetten. Bedankt

  7. margot 16 mei 2014 16:45 uur

    daslook ook een heerlijk bloempje voor de boter!!

  8. niene 30 mei 2014 15:24 uur

    ik heb heerlijk ruikende rozenblaadjes in een bloempot staan, mogen die gebruikt worden of moet dat een speciale eetbare roos zijn ?en 14d geleden bespoten tegen luizen maar toen waren de knopjes nog niet open , mag dat dan gebruikt worden ? vriendelijke grtjes

  9. Janneke 31 mei 2014 19:54 uur

    Ben blij met deze Nederlandse kennis. Ik haalde het voorheen uit de Engelstalige(amerikaanse) kennis. Fijn!