Vlierbessensiroop
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
88 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 5 minuten
- Kooktijd:
- 10 minuten
Ingrediënten
- 1 liter vlierbessensap
- 500 gram suiker
Vlierbessensap is nogal uitgesproken van smaak. Daar moet je echt van houden. Dit krachtige en kruidige sap is wél de basis voor vlierbessensiroop. Om siroop te kunnen maken moet je dus eerst vlierbessensap hebben. Hier vind je het recept voor Vlierbessensap. Vlierbessensiroop werkt goed tegen keelpijn en je maakt er een heerlijke limonade mee. Het is ook een geweldige smaakmaker over pudding of door kruidige vleesgerechten. Probeer in plaats van crème de cassis ook eens vlierbessensiroop in een lekker ouderwetse Kir. Proost!
Verwarm vlierbessensap en los de suiker erin op. Zorg dat je goed gereinigde flessen klaar hebt staan. Zodra de suiker opgelost is giet je de gloeiend hete siroop in de flessen. Gebruik hier een trechter voor om verbranding te voorkomen. Siroop is echt heel heet en flessen afvullen zonder knoeien een kunst. Een trechter dus…voorkomen is beter dan genezen. Draai meteen een schroefdop op de fles. Je hebt nu een lekkere voorraad vlierbessensiroop. Proost!
Houdbaarheid tips voor vlierbessensiroop
Het beste is om deze siroop gewoon lekker snel op te maken maar een voorraad aanleggen is natuurlijk ook niet verkeerd. Vandaar enkele tips voor een langere houdbaarheid.
- Bewaar de flessen na openen in de koelkast.
- Voeg meer suiker toe (verhouding 1:1) voor een betere houdbaarheid. Ja dit is ongezonder maar lekkerder en het zorgt dus voor een langere houdbaarheid.
- Citroenzuur kun je ook toevoegen voor een beteren houdbaarheid. Je kunt dit kopen bij een ouderwetse drogist. Leg maar uit wat je van plan bent. Ze helpen je graag en kunnen ook tips geven over de juiste verhoudingen die je nodig hebt voor lang houdbare vlierbessensiroop. Ga uit van 20 gram citroenzuur per liter.
Reacties
Over deze site
Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vlierbessen.nl alles over het doel van deze site.
Murjani 19 september 2011 12:48 uur
Vlierbessen siroop of sap is ook heerlijk om de stoofpeertjes een mooie kleur en smaak te geven. Ik maak er ook watergruwel ( krentjebrij) van met gort, heerlijk bij de eigen gemaakte vanille vla.
Bedankt voor de leuke en vooral heerlijke recepten,
MJ
Okke Amerongen 23 september 2011 15:50 uur
Hallo Murjani, Goede tip voor de stoofpeertjes! Als je een lekker recept hebt voor watergruwel met vlierbessensap dan ontvang ik het graag. Als je het zelf een keer wil maken voor de site en er een foto van kunt maken is dat helemaal geweldig.
Evi 16 november 2011 19:16 uur
ik probeer elk najaar vlierbloessemsiroop te maken. maak de sap in een sap ketel en kook het daarna op met een paar stengels engelwortel (omdat ik toen ik ’t de eerste keer maakte geen gember had) en kruidnagel. Vervolgens gaat het in kleine flesjes. Mijn kinderen krijgen altijd een beetje bij beginnende keelpijn en het werkt prima. Midden in de winter verwen ik ze met een glaasje warme vlierbessensap. Heerlijk. En in ’t voorjaar weer aan de slag met de bloemen.
S 30 augustus 2012 11:42 uur
Doe in elk flesje een takje rozemarijn en een takje tijm.
Bacteriedodend (houdbaarheid) en het maakt er een echte ‘natterman’ van.
Okke Amerongen 1 september 2012 16:28 uur
Hallo S, Leuke tip om van vlierbessensiroop een ‘Natterman’ te maken. Bedankt!
Addy Al 27 september 2012 16:22 uur
Wat betreft voorkomen is beter dan genezen heb je echt helemaal gelijk. Het is een aanrader om goed uit te kijken bij het koken van de siroop, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat heb ik mij aangeleerd toen ik de eerste keer suikersiroop maakte(ik kreeg het over mijn hand heen, wat volgde spreekt voor zich).
Nu kijk ik wel beter uit, misschien heeft men wat aan mijn methode omtrent voorzichtigheid en siroop gieten: Bij het koken en gieten draag ik voortaan wanten(voor het geval dat) en bij het gieten gebruik ik geen trechter( de bezitter van deze trechter is bang dat het ding smelt/vervormt). Ik doe de fles in een maatbeker met een zodanige hoeveelheid water dat de fles niet begint de drijven(dit water is voor de zekerheid, stel dat de fles knapt van de hete siroop!), vervolgens giet ik met mijn wanten aan het hete brouwsel zeer zorgvuldig in de fles, zodra er wat siroop in de fles zit zal deze ook steviger staan, daarna kan ik wat sneller gieten, maar nog steeds zorgvuldig.
Ik hoop dat dit advies van pas komt, ik zou zelf ook nog eens wat vlierbessensap willen bemachtigen en dit recept volgen, ik heb ooit eens vlierbessensiroop gehad en het was heer-lijk!
Groetjes, Addy
Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:10 uur
Hallo Addy, Bedankt voor de adviezen! Door schade en schande ben ik ook wat wijzer. Ik gebruik ook vaak wanten of een doek tijdens het gieten. Maar wel een trechter. De trechter die ik heb smelt niet.
ellen van Haaren 6 maart 2013 14:04 uur
Beste Addy, kan het ook zonder suiker?
zeena 18 juni 2013 13:18 uur
dankje voor het schijven van het recept ik hoop dat het leker gaat
smaaken morgen
Saskia 19 juni 2013 15:55 uur
Hi Okko & de rest –
Hoelang is de Vlierbessen siroop houdbaar met alleen suiker?
En – als ik de flessen met kokenwater uitspoel, zijn ze dan schoon genoeg? En, is een lege wijnfles met draaidop ook bruikbaar als fles? (als in – is deze luchtdicht genoeg?)
Nellie 26 juni 2013 17:41 uur
Ik heb voor het eerst ook vlierbessensap gemaakt, maar ik vindt het erg dun, het ziet er niet uit als siroop. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Ik heb 4 citroenen in halve emmer met water en veel bloemen 40 stuks gedaan.
Dag laten staan,daarna afgieten,zeven en daarna rietsuiker in de pan gedaan, even aan de kook tot de suiker weg is.
Weten jullie waarom de siroop zo dun is.
Okke Amerongen 29 juni 2013 10:59 uur
Hallo Saskia, Als je schoon en netjes werkt is deze siroop minstens een jaar (maar eigenlijk veel langer) houdbaar. Een lege wijnfles met schroefdop werkt perfect. Veel succes!
Janne 9 juli 2013 13:23 uur
Dag Okke! Wat een leuke site. Heb met de kinderen paar weken geleden je vlierbloesemsiroop-recept uitgeprobeerd: heerlijk! Nog een fles cadeau gegeven aan een bruidspaar. Wil in de herfst vlierbessenjam gaan maken maar vraag me af hoe ik kan weten of de bessen echt goed rijp zijn als ik ze pluk? En is er in het bessenstadium verwarring mogelijk met andere wilde struiken waarvan de bessen juist giftig zijn? Volgens mij kan ik ze met bladgeur (beetje vies) en uiterlijk (kleine bessen in trossen) veilig herkennen?
Okke Amerongen 10 juli 2013 18:56 uur
Hallo Janne, Leuk dat je met de kinderen mijn recept gemaakt hebt. De vlierbessen kun je inderdaad op de door jou beschreven wijze herkennen. Ze zijn eigenlijk niet te verwarren met andere planten die tegelijkertijd dezelfde bessen op dezelfde wijze geven. Zoals bij de jam al beschreven raad ik aan om het echt te mengen. Pure siroop of gekookt sap is vast heel gezond maar het smaakt echt als medicijn 🙁 Maar nog even geduld en je kunt zelf experimenteren. Misschien wel met de kinderen. Een advies: pas op voor de vlekken! Maar laat dat je vooral niet weerhouden. Alvast veel plezier!
Gerrit 14 juli 2013 11:10 uur
Witte wijn met gelei suiker en gewone suiker met brandewijn (of vruchtenalcohol) goed mengen. Dit mengsel geheel vullen met vlierbloesem en 1 1/2 week laten trekken. Daarna filteren en bottelen. Je krijgt een heerlijke wijn die bij matig gebruik niet ongezond zal zijn.
Frans 7 augustus 2013 22:21 uur
Ik vries in het voorjaar wat vlierbesbloesem in dat doe ik ook in mijn siroop even appart koken en het aftreksel toevoegen nog lekkerder.
shari 21 augustus 2013 21:20 uur
Kan ik eerst sap maken en deze een tijdje bewaren om er later vlierbessensiroop van te maken? Hoe lang blijft de siroop en het sap goed eens de fles is geopend?
Pien 26 augustus 2013 11:22 uur
Ik ben ook benieuwd of er een vlierbessenrecept zonder (riet)suiker of honing is. Met bijvoorbeeld Sukrin of stevia…
hennie lubbers 29 augustus 2013 20:28 uur
hallo Okke,
voor vlierbessensiroop kan je daar ook druivensuiker gebruiken of kandij
m.vr.gr.
Okke Amerongen 30 augustus 2013 08:24 uur
Hallo Hennie, Dat moet kunnen maar ik heb het nog niet eerder gedaan. De suiker is voor de smaak en voor het conserveren. Beide suikers zullen zorgen voor een zoete smaak en het conserveren. Kandij heeft wel een uitgesproken smaak en moet goed opgelost worden.
Pien 1 september 2013 13:08 uur
Hai Okke, Zojuist kilo’s vlierbessen geplukt. Na vorige week al een flinke hoeveelheid te hebben gevonden (en daar samen met een 5 liter volle pan) bramen jam van gemaakt. Nu wil ik graag de siroop gaan maken.
Is het ook mogelijk deze siroop als een soort limonade te drinken? Dus dat ik de kinderen dit kan geven ipv andere ranje/diksap oid? Leek me 2 vliegen in één klap: Gezond én drinken ineen. Ben benieuwd!
José 2 september 2013 19:22 uur
Binnenkort zijn de vlierbessen rijp. Nu valt het me op dat er struiken zijn die per takje 5- en andere per takje 7 bladen hebben. Is dit beide Sambucus Negra of ga ik risico lopen dat ik een giftige variant pluk?
lucind aa 6 september 2013 05:44 uur
Ik heb voor het eerst in mijn leven vliesbessensiroop gemaakt.
Maar nu is na 2 dagen een schimmelplekje drijvend op de siroop ontstaan. Is de siroop nog bruikbaar?
kaat 8 september 2013 16:18 uur
Beste, mijn vraag is of je ook de suiker kan vervangen door een zoetmiddel of dieetsuiker
Okke Amerongen 8 september 2013 20:01 uur
Hallo Kaat, Je kunt suiker vervangen door een suikervervanger. Suiker heeft alleen 2 functies. Het maakt het zoet en het conserveert. Het kan zijn dat bepaalde zoetstoffen, zoals stevia minder goed conserveren. Hoe dat werkt met dieetsuiker of zoetmiddel dat weet ik niet. Ik zou dit op de site van de fabrikant proberen na te gaan of gewoon via Google. Veel succes!
Dinja 8 september 2013 20:25 uur
Mijn vraag is of je ipv ‘reguliere suiker’ ook oersuiker (sucanat) of palmsuiker kunt gebruiken bij het maken van de vlierbessensiroop. Ik geef namelijk de voorkeur aan ongeraffineerde suikers!
Sandra 8 september 2013 20:25 uur
Als je suiker verwerkt in warme producten heb je veeeeeel meer nodig om de zoetigheid op ‘sterkte’ te brengen dan wanneer je het gerecht (of in dit geval de sap) eerst flink af laat koelen. Het scheelt je al gauw de helft van de suiker.
Denk hierbij ook aan rabarber, appelcompote, enz.
mieke 9 september 2013 19:11 uur
Allereerst kun je het hete vlierbessensap of siroop in een maatbeker doen, en dan in potjes of flessen schudden. Zo voorkom je verbrande handen.
En bij het maken van vlierbessensap meten de groene er toch uit?
Marielou Robijns 11 september 2013 15:53 uur
Ik heb de hete siroop in een glazen fles gegoten en plotseling sprong de fles in duizend stukjes ! Wat moet ik doen om dit te vermijden ?
José 12 september 2013 05:16 uur
Beste Marilou,
Het beste is om de flessen op een natte (!) theedoek te zetten en vlak voordat je ze vol gaat gieten nog even vullen met heet kraanwater. Dan leeg maken en direct afvullen met je siroop. Succes! (Het zal een flinke bende zijn geweest.)
Janny 13 september 2013 11:58 uur
Ik heb in het voorjaar de vlierbloesemsiroop gemaakt van je recept en dat was super.
Ik heb gisteren de vlierbessensiroop gemaakt, hier heb ik echter wel wat citroenzuur voor de houdbaarheid in gedaan. Is dat wel nodig?
Stijn 14 september 2013 17:54 uur
Ken je de verhoudingen met stevia(poeder)????
En wat is oersuiker???
Lucinda 16 september 2013 11:28 uur
Citroenzuur of -sap is voor de houdbaarheid niet nodig. Maar voor de smaak (een extra zuurtje) kan het wel lekker zijn.
Voor suikervervangers geldt het volgende:
als het alleen voor de smaak is, zonder calorieën toe te voegen, dan zorgt het niet voor houdbaarheid. Toch kun je dan wel siroop maken. Als het gloeiend heet is voor je het in flessen giet, en ze even op de kop zet nadat je de dop erop hebt gedraaid, dan gaat het meestal wel goed. Zo heb ik een paar jaar geleden puur vlierbessensap gemaakt, en dat is nog steeds goed.
Als je druivensuiker of honing toevoegt draagt dat wel bij aan een conserverende werking, maar honing bevat flink wat water, dus daar heb je dan in verhouding veel van nodig. En het zou kunnen zijn dat druivensuiker niet goed verhit kan worden.
Zelf heb ik dit jaar voor het eerst siroop gemaakt, omdat ik het sap niet echt veel drink. Omdat ik het makkelijker vind heb ik het wel met een sapketel gedaan: 200g suiker in een 500ml fles van verse sappen van onze grootgrutter en wat kruiden en daar past dan precies nog 400ml sap bij. Dan deksel erop en op z’n kop goed schudden tot de suiker los laat van de bodem en daarna nog regelmatig keren en schudden tot de suiker oplost.
Na struinen op het internet kwam ik op de volgende kruiden die ik alleen, of in combinatie heb gebruikt: kruidnagel, kaneelstokje (poeder ook gedaan, maar daar krijg je een soort gel van die bovenop drijft), gember, schil van biologische citroen of sinaasappel, vijfkruidenpoeder (die hopelijk géén gel gaat vormen, we zullen zien), steranijs, zelfgemaakte vanillesuiker en de “Natterman” die hierboven beschreven is.
mona 16 september 2013 12:31 uur
in de laaste zonnestralen bessen gerist.
uurtje later staan de eerste flesjes op z’n kop te wachten….
takje tijm erin. dit is genieten!!
dank voor de (ver)nieuw(d)e inspiratie.
mona 16 september 2013 12:33 uur
zit na te genieten en te bedenken….. heeft iemand al eens maizena erin gedaan om het geheel wat dikker te krijgen (minder kans op bederf) zodat je minder suiker nodg hebt.
vera boortman 16 september 2013 13:12 uur
Ik heb nog geen reactie gezien op de vraag of er 5 of 7 blaadjes aan de takjes van de VLIERSTRUIK MOETEN ZITTEN. Ik heb eens gelezen dat het er 5 moeten zijn. Groet Vera
Nico 16 september 2013 20:55 uur
Yes! Bijna twee liter siroop overgehouden, lobbig en wat aan de dikke kant. Volgende keer wat minder rietsuiker. Zalig in de ochtendyoghurt! Ook twee flesjes met lekker wat thijm, rozemarijn en wat verse gember…. Smaakt echt naar Nattermann. Dank voor de inspiratie Okke!
Lucinda 17 september 2013 12:02 uur
Op de vraag of er 5 of 7 blaadjes aan moeten zitten heb ik even mijn flora geraadpleegd. De gewone vlier heeft meestal 5 blaadjes, maar het aantal blaadjes varieert van 3 tot 7. Het is dus niet een determinatiekenmerk die andere soorten uitsluit. Als je niet zeker weet of een plant eetbaar is, zou je misschien eens rond moeten vragen in de buurt.
Ik heb ook even gekeken bij mij in de tuin. Zelfs aan dezelfde plant varieert het aantal blaadjes.
Lucinda 17 september 2013 12:03 uur
@ mona: waarop baseer je dat het dikker zijn van de siroop uitmaakt voor de houdbaarheid?
Rina 18 september 2013 08:02 uur
Hoi, kan iemand mij vertellen hoe lang je vlierbessensap kunt bewaren als de fles open is. En of je siroop langer kunt bewaren dan sap.
Groeten
Rina
Rina 18 september 2013 08:03 uur
En kun je van sap wat al een paar dagen geleden gemaakt is nog siroop maken. Dus 2 x opwarmen.
José 18 september 2013 08:21 uur
Hallo Rina,
Op beide vragen is het antwoord: “ja”. Een geopende fles sap slechts enkele dagen in de koelkast bewaren. Een geopende fles siroop kan je veel langer bewaren. Tot zeker 3 maanden. Maar ook in de koelkast en dus koel en donker. Mits aan alle hygiënische voorwaarden bij de bereiding is voldaan.
Succes!
Gea 20 september 2013 16:18 uur
Hallo , ik heb nog gelei suiker staan wat ik over heb van de vlierbes jam….kun je deze suiker ook gebruiken om siroop te maken?
Alvast bedankt voor een antwoord, fijne avond,
Gea
jacqueline 20 september 2013 16:33 uur
Hallo,
Gisteren heb ik vlierbessen geplukt en in een plastic zak bewaard. Ze ruiken nu een beetje gistig. Ik heb ze maar gerist en in de koelkast gezet. Zou ik ze nog kunnen gebruiken om er siroop van te maken?
José 22 september 2013 07:42 uur
Jawel hoor, maar niet langer bewaren dan een dag of 2. Of je moet heel dronken willen worden…. (nee hoor, grapje). Kan je nu nog gewoon verwerken.
martika 26 september 2013 10:24 uur
als ik de potjes of flesjes hebt afgewassen zet ik ze in de oven die ik op 100 graden verwarm. de potjes zijn dan gesteriliseerd. als je dan de hete vloeistof in de hete flesjes giet is er geen kans op breken.
Fridy 28 september 2013 16:25 uur
Hoi Okke,
Ik heb vorige week met jouw recept heerlijke vlierbessensiroop gemaakt. Bij enkele flesjes heb ik een stukje pijpkaneel, een kruidnagel, een kardemom zaadje en een stukje steranijs toegevoegd. Vandaag heb ik het eerste flesje van mijn spicy siroop opengemaakt. Heerlijk!
Vanmiddag was ik bezig om stoofpeertjes met port te maken. Helaas moest ik veel water toevoegen om te zorgen dat ze mooi onder stonden tijdens het stoven. Daardoor werd de port te veel verdund en werden mijn stoofpeertjes niet mooi rood. Ik dacht hoe los ik dat op en dacht meteen aan het flesje vlierbessensiroop in de koelkast. Ik heb een een halve deciliter toegevoegd en jawel: na een kwartiertje kregen mijn peertjes een dieprode kleur. En door de toevoeging van de spicy siroop had ik ook een smakelijke en dieprode vloeistof om op de peertjes te gieten voor het inmaken!
Bedankt voor alle inspiratie op je site.
Groetjes, Fridy
Hilde Decaluwé 1 oktober 2013 08:46 uur
Deze morgen zocht ik via google naar mogelijke varianten voor het maken van vlierbessensiroop. Ik heb hier gelukkig enkele bruikbare tips gevonden en zal sommige zeker uittesten (tip van Gerrit). Graag wil ik ook mijn eigen ervaringen en experimenten met vlier neerpennen…
Vlierbloesems kan je zelf ook makkelijk drogen om er later thee of zelfs vlierbloesemsiroop mee te maken, als je gemaakte voorraad op is in afwachting van de volgende oogst. Ik hang de afgeknipte bloemtrossen omgekeerd met de steel vastgeklemd in de knijpers van mijn sokken-droog-rekje. Als je ze op een luchtige maar donkere plaats hangt dan behouden ze zowel hun kleur als hun smaak en kan je ze, als ze droog genoeg zijn, in een bokaal of zo bewaren. In het begin dek ik die bokaal niet af om ervoor te zorgen dat er toch nog wat luchtcirculatie is (zo voorkom je dat als er nog een stukje niet IN-droog is dat er schimmel ontstaat en gans je voorraad verloren gaat).
Ik heb verschillende varianten geprobeerd om vlierbloemensiroop te maken, maar zal hier eerst nog even de site doorlezen daarover… misschien heb ik wel tijd later om daar ook te reageren.
Dit jaar heb ik met vlierbessen geëxperimenteerd. Ik heb namelijk drop aan een beetje sap toegevoegd en dit zachtjes laten sudderen tot de drop opgelost was… dan heb ik aangevuld met sap tot ik 500 m had. Ik heb daar 200gr rietsuiker aan toegevoegd en kort laten doorkoken. Ik ervaar dat de siroop toch een beetje dikker-vloeibaar was dan gewoonlijk.
Ik vraag me af als je op een grote hoeveelheid een blaadje geweekte gelatine zou toevoegen, wat dan het resultaat zou zijn….
Volgend jaar ga ik dit in elk geval eens uittesten bij de bloesemsiroop…
Om te zorgen dat “mijn brouwsels” ook lang bewaren gebruik ik kleine (fruitsap) flesjes (met ijzeren schroefdeksel) die ik opspaar en ze in de vaatwas reinig. Op de dag dat ik siroop maak zet ik de open flesjes en de dekseltjes in een koude oven en laat die warmen tot 110°. Terwijl ik ondertussen aan het siroop maken begin kunnen ze goed steriliseren (zeker een uur op minstens 100° houden… Als ik de siroop gemaakt heb, dan vul ik de warme flesjes tot boven toe en schroef er direct het dekseltje op. Nadat ik de buitenkant van de flesjes met een vochtige doek heb gereinigd om eventuele siroopdruppels weg te vegen, zet ik de gevulde flesjes terug in de nog warme oven (100°). Die draai ik dan uit en laat de flesjes zo afkoelen. Ik kan je verzekeren dat deze werkwijze je siroop meer dan een jaar zal bewaren…
Als je kleine flesjes gebruikt hebt kan je ze gemakkelijk bewaren in de koelkast, zonder dat er schimmel in komt…. maar als ik een grotere fles heb (omdat ik niet genoeg kleintjes had) dan doe ik daar een paar eetlepels brandewijn in als ik die geopend heb en vermoed dat ik die niet binnen de 3 maand zal opgebruiken. Uit ervaring weet ik dat dit ook een prima conserveermiddel is, mits je uiteraard zorgt dat het deksel van je fles proper blijft (af en toe eens met kokend water spoelen is hier een gemakkelijke tip).
smakelijk en succes tijdens het kokkerellen… Hilde
Okke Amerongen 1 oktober 2013 16:37 uur
Hallo Fridy, Dat is een goede oplossing. Ik denk dat het inderdaad niet alleen mooi rode stoofpeertjes geeft maar ook heerlijk smaakt. Bedankt voor de tips!
Anne Marie 7 oktober 2013 09:11 uur
Na het vullen van flessen of potten zet ik ze een tijdje ondersteboven, zodat ook de dop goed verhit wordt. Helpt gemakkelijk steriliseren.
Renske Van de Vegt 7 oktober 2013 13:42 uur
Hoi Hilde,
Wat een goede tip om de bloesem te drogen! Ga ik komend voorjaar zeker uitproberen!
Ik maak de bessensiroop van gekookte en door de passe-vite gehaalde bessen. Dan wordt het geheel al wat dikker (en smaakvoller, vind ik zelf) door het vruchtvlees…. Met citroensap en -schil wordt het een saus (door de pectine) en met Marmello (dat is ook pectine, een poeder… je koopt ’t in de natuurvoedingswinkel) maak je jam of gelei.
Renske Van de Vegt 7 oktober 2013 13:44 uur
Ik gebruik altijd grosch beugelflesjes. Makkelijk aan te komen, simpel te sluiten, niet te groot en mooi!
m 7 oktober 2013 15:25 uur
klopt t dat t zo dun blijft
Hilde Decaluwé 8 oktober 2013 19:31 uur
Renske,
marmello? mmm dat zegt me wel wat, mijn vriendin gebruikte dat vroeger soms. Zelf heb ik dat nog niet gebruikt, maar ik zal het zeker proberen.
…een goeie tip van die beugelflesjes… als ik de kans niet heb om kleine goed sluitende flesjes op te sparen doorheen het jaar, denk ik zeker aan je tip. Ik zal daar gemakkelijk aan kunnen geraken want ik woon in West-Vlaanderen (België) en weet in het zuiden van de provincie een heel grote winkel waar je zowat alles kan kopen om te wecken, om bier en wijn of jam en kaas te maken – maar ook om te bakken … misschien vind ik daar ook wel marmello.
Hilde Decaluwé 8 oktober 2013 19:34 uur
Dag Okke,
Bij deze wou ik je feliciteren met je site… nog nergens heb ik het zo gemakkelijk gevonden om te surfen en om te reageren. Alles gaat hier gemakkelijk en heel duidelijk, maar vooral het aanpasbaar kader waarin ik een reactie kan intypen vind ik de max… super !!
Hilde Decaluwé 8 oktober 2013 19:39 uur
Dag Okke,
Bij deze wou ik je nog feliciteren met je site… nog nergens heb ik het zo gemakkelijk gevonden om te reageren. Alles gaat hier gemakkelijk en is heel duidelijk, maar vooral het aanpasbaar kader waarin ik een reactie kan intypen vind ik de max… super !!
Hilde Decaluwé 8 oktober 2013 19:43 uur
oeps, ik wist niet goed als ik nu al op de knop reactie drukte, want ik was tussenin aan het zoeken naar iets…
bij deze is de dubbele felicitatie aan het adres van Okke eigenlijk juist goed !!
Okke Amerongen 10 oktober 2013 16:06 uur
Hallo Hilde, Bedankt voor je lieve reactie. Erg leuk om te horen!
MisterX 28 oktober 2013 14:48 uur
Hallo,
Dit jaar voor het eerst vlierbessensiroop gemaakt evenals druivensap siroop.
Heb nu een week of 3 van beide flessen een aangebroken fles in de koelkast liggen. Deze beginnen nu al te gisten. Dat lijkt me toch wel erg snel. Zou dus 3 maanden houdbaar moeten zijn in de koelkast.
Heb het volgens boven genoemd recept gemaakt.
Kan dat verder kwaad of gewoon door laten gisten en dan heb ik wijn ipv siroop?
hilde 29 oktober 2013 22:15 uur
Hallo vlierbessen-liefhebbers…
Dit jaar heb ik weer geëxperimenteerd, maar nog niets op deze site gezet, aangezien ik eerst zeker wou zijn dat mijn opzet ook lukte.
Zoals ik elk jaar bloesems droog, heb ik nu ook vlierbessen gedroogd. Eerst dacht ik dat ze zouden schimmelen, maar nee hoor… ik droog ze net zoals de bloesems omgekeerd opgehangen aan mijn kousenrekje. Als ze al droog genoeg zijn, laat ik ze verder drogen op keukenpapier en als ze helemaal droog zijn zal ik ze in een theedoos bewaren, om er theemengelingen mee te maken. Ik ben benieuwd hoe ze zullen smaken…
Als het zover is, laat ik jullie wel weten wat ik gemengeld heb…
hendrik joris 10 november 2013 12:00 uur
begin september heb ik vlierbessensiroop gemaakt, of willen maken. Ik heb op 3L sap 1,5kgr suiker gebruikt en dit een 20-tal minuten laten koken en dan in flessen gedaan, deze flessen heb ik op een donkere plaats gezet om te laten rusten maar bij een toevallige controle zag ik dat de flessen bol stonden en dat de siroop aan het gisten was, nu heb ik ze in glazen flessen overgegoten en een klein gaatje in de stop gemaakt zodat de druk van de fles kan.
Kan ik nog iets aanvangen met deze siroop of moet hij verdwijnen in de gootsteen ??
of moet ik verder afwachten totdat er een likeurtje vanaf komt
Wie weet hier raad voor
Okke Amerongen 20 november 2013 17:14 uur
Hallo MisterX, De houdbaarheid is afhankelijk van hoe schoon je gewerkt hebt, hoeveelheid suiker t.o.v. sap en de temperatuur in de koelkast. Voor een volgend jaar zou ik kijken of je aan een van deze punten iets kunt verbeteren voor een langere houdbaarheid. Van gistende siroop krijg je niet automatisch wijn maar eerder gewoon siroop die niet lekker is. Ik zou het dan niet meer drinken.
Remy 22 november 2013 11:25 uur
Hallo, mijn moeder deed daar altijd kalisse (die ronde zwarte staafjes) bij en die was meteen donkerder en ietsje dikker maar wel HEERLIJK lekker !!
Karin 11 december 2013 17:50 uur
Hallo, Ik heb dit najaar heerlijke appel-vlierbessensap/siroop gemaakt met een stoomextractor. Dit is een pan met drie lagen waarin de stoom de vruchten ontsapt en het sap meteen steriliseert. In schone flessen heel lang houdbaar! Voor de werking van de pan en tips om veilig te werken zoek naar het you tube filmpje stoomextractor. Ik doe de link er niet bij omdat het dan reclame lijkt, maar ik kan wel zeggen dat deze pan geweldig houdbaar sap/siroop geeft.
Marian Humme 11 december 2013 18:18 uur
ik doe t ook met de sap pan, supersimpel en handig
zelf de weerbarstige kweepeer doet t er goed in
hilde 12 december 2013 18:08 uur
Vroeger heb ik ook allerhande fruitsoorten verwerkt met deze sapmaker. Het is inderdaad een goede oplossing. Je fruit kan je helemaal benutten op deze manier, want je krijgt sap + moes tegelijk, Sommige soorten moes (die in de zeef achterblijven) kan je vermengen met suiker en als compote gebruiken of bv ook als basis voor chutneys gebruiken… het is wel een beetje experimenteren met smaken uiteraard, maar heel leuk voor wie wil experimenteren !!
Annemieke Wielinga 18 januari 2014 18:56 uur
hoi vlierbessenliefhebbers, ik ben net begonnen aan mijn moestuin en bij het googlen naar leuke fruitsoorten deze site gevonden. Top! Bij een kweker in boskoop ( fruitbomen.net) een mooie donkerbladerige vloer gezien. is de smaak dan ook hetzelfde??? En kan je ze een beetje binnen de perken houden of worden het grote wilde struiken??.
Hilde Decaluwé 19 januari 2014 10:18 uur
Annemieke, misschien heb je iets aan het artikel van Fred de Vries waarvan Okke een link plaatste hier helemaal onderaan ????
Je zou wellicht beter goed geïnformeerd zijn (door een tuinier die inderdaad van fruitbomen afweet) voor je er een in je tuin haalt denk ik… Er bestaan zowel “boom-versies” als struiken…
Dat Fred in het artikel zegt dat het “taai onkruid” is… en dat het een gevaarlijke plant is… (alleen de bloesems en de rijpe bessen zijn eetbaar) weet je best voor je er een aanschaft !!
Denk er ook aan dat als je een struik in je tuin plant, je misschien geen moment rust meer hebt met kleine kinderen die op verkenning gaan en van proeven. Ze kunnen er behoorlijk misselijk van worden is mij verteld.
Vlier vind je trouwens overal… zelfs op de onmogelijkste plaatsen. Denk maar eens aan de spoorwegbeddingen of op de bermen naast snelwegen – waar het soms vol staat ervan ….
Misschien is het makkelijker eens in je buurt te kijken waar er vlier groeit en waar er geen vervuiling is van het verkeer. Zelf heb ik gezocht in mijn buurt en gelukkig een plekje gevonden waar alleen wandelaars- en fietspaden zijn en de bessen heerlijk kunnen rijpen in de zon. Ideaal dus !!
Succes met je zoektocht… je hebt nog enkele maanden voor er weer bloesems zijn hé, daar kan je ook vanalles mee doen hoor !!
Greets Hilde
stef 17 februari 2014 23:16 uur
hallo,ik heb vlierbessen gekookt met moerasspirea,echte tijm en duizendblad,en anijs,hierna er een siroop van gemaakt in de sapcentrifuge,daarna het gekookt en suiker toegevoegd voor de houdbaarheid.
Daarna het in flessen gedaan met schroefdeksel. Prima kruidendrank is het nu,lekker in de vla of yogurt,maar ook verdund als limonade.
Bij verlaagde weerstand,griep ,verkoudheid heel goed ,of om lekker warm te worden
Hilde 18 februari 2014 08:52 uur
Stef,
Als je een sapcentrifuge hebt, dan hoef je vruchten en kruiden toch niet eerst op te koken vooraleer je ze verwerkt??Ofwel heb ik jou hier niet goed begrepen…
Ik dacht dat de samenstelling van grondstoffen verandert door te verhitten. Dat is in elk geval zo met vitaminen en antistoffen en wellicht ook met alle andere aanwezige stoffen.
Dus, bij het verwerken is het goed om kooktijden zo kort als mogelijk te houden. Mij is verteld dat 5 min goed doorkoken voldoende is voor siropen.
Ook de flessen na afkoelen donker en fris bewaren helpt om de kwaliteit te behouden. Als je bruine/groene flesjes gebruikt is dat zelfs nog beter. Maar je kan er ook een aluminiumfolie-wikkel rond doen… dan is de fles genoeg afgeschermd van het licht (deze tip is trouwens ook goed voor olijfolie).
Hilde
rutten van wijland 19 maart 2014 13:16 uur
ik heb een vraag kun je vlierbloesem sap als je het heet en met citroen zonder suiker in flessen bewaren en hoe lang ongeveer
roos 19 mei 2014 21:27 uur
Ja het seizoen is weer begonnen. Ik heb net vlierbloesem siroop gemaakt. Ik heb hiervoor geen suiker gebruikt maar Aguave siroop, ik heb dan gewoon op smaak een hoeveelheid in de pan gedaan. (ongeveer 1,5 fles Aguave siroop op 7 flessen sap). Het resultaat is heerlijk!! De siroop is dan wel wat dunner, het zit tussen sap en siroop in, maar dan doe je gewoon een dubbele hoeveelheid siroop in je glas hmmmm.
Ik heb ook afgelopen najaar vlierbessensiroop gemaakt met Aguave siroop, ook dit was heerlijk. Dus zo kan het ook.
Vleermoezenier 21 mei 2014 19:39 uur
Nog een paar flesjes van vorig jaar over. Heb toen niet alle steeltjes van de bloesems weggehaald. Vind het nu toch een ‘bittertje’ hebben. Hoe halen jullie de bloesems van de steeltjes af?
mady vandeweghe 30 mei 2014 13:45 uur
Ja met vlierbessen kan U alle kanten uit, Verleden jaar had ik 45 liter puur sap, heb siroop en confituur gemaakt en de rest ingevroren. Maar met een sapketel is het geen vuil werk meer, Wij drinken alle avonden onze druppel vlierbessensiroop.
didier 19 juni 2014 21:57 uur
waar kan je vlierbessensiroop kopen ?
lu 19 augustus 2014 16:01 uur
Ik trek het sap uit de vlierbessen met een sapcentrifuge. Kook het sap enkele minuten op en doe het dan in flesjes of glazen potjes met schroefdeksel! Omkeren en op natte doek laten afkoelen!
In de winter open ik een flesje, doe er 1 citroen bij en heel wat honing! Persoonlijk hou ik wel van de smaak!! Voor mij: gezond en lekker en heel goed bij verkoudheid!
Anja 23 augustus 2014 16:35 uur
ik heb geen trechter, maar van aluminiumfolie is deze gemakkelijk te maken.
mikki 4 september 2014 10:56 uur
hai!, leuke en leerzame site!
Gister heb ik voor het eerst vlierbessensap gemaakt met rietsuiker.
Toen ik deze vanmorgen proefde vond ik het te sterk en te ‘medicijnachtig’ smaken.. dus nog maar een keer in de pan, verse munt aan toegevoegd en sap van een halve citroen… zo bevalt ie me een stuk beter 🙂
lekker als siroop of als vervanger voor thee!
denk dat het ook lekker is in een glas Hugo (soort zoete witte wijn) of met spa rood ..
dat moet ik vanavond maar even testen 😉
mady vandeweghe 4 september 2014 12:34 uur
Hallo, heb ook weer vlierbessen siroop gemaakt met daar in thym meegekookt, erg lekker, nog altijd drinken we s’avonds ons druppelke siroop puur, geen verkoudheden meer! Ook de confituur is prima, dus veel vitamines op een dag.
Ingrid Aanstoot 10 september 2014 21:43 uur
Hoi Okke, ik las je recept voor vlierbessensiroop, en wilde met je delen hoe ik het zelf al jaren naar volle tevredenheid maak, en blijft zéker een jaar houdbaar. (ik maak grote hoeveelheden en vries ook nog bessen in om later siroop van te maken, want gaat hier altijd heel snel op) Hier komt ie:
500 gram vlierbessen (afgerist)
350 gram suiker
250 ml water
Alles geruime tijd laten pruttelen, ik laat het ruim een half uur zéker op het vuur staan, dan door een fijne zeef, als je de siroop nog in wilt dikken kun je het nog eens terug in de pan doen, maar mijn ervaring is als je het tevoren al lang laat koken, is ie al dik genoeg. Met een trechter (!!) in schone flessen gieten, en je hebt de lekkerste siroop die je je maar kan wensen. En absoluut niet te zoet.
Ingrid Aanstoot 10 september 2014 21:49 uur
Vleermoezenier, kan het zijn dat het komt doordat het al een jaar staat, dat het bitter smaakt? Ik heb geen ervaring mét de steeltjes eraan, ik ris de bessen er allemaal af, gewoon met de hand, zo kun je gelijk de bessen die nog groen zijn schiften (want giftig)
Okke Amerongen 11 september 2014 05:42 uur
Hallo Ingrid, Dat klinkt ook als een prima aanpak. De siroop is zo inderdaad iets minder zoet. Ieder zijn manier zal ik maar zeggen. Bedankt voor het delen van je tips!
Ingrid Aanstoot 13 september 2014 15:31 uur
Met tijm ga ik ook proberen. En in de Hugo zal het vast ook lekker zijn. Wij deden het vorig jaar in de Prosseco gedaan voor onze familie die kwamen eten, werd zeer goed ontvangen.
ali van gelder hattem 14 september 2014 17:13 uur
1lt sap
1,5kg suiker
25gr citroenzuur
suiker oplossen in het sap,zuur oplossen in een beetje water,dit apart
afkoelen,zo maak je lim.siroop.Zuur warm erbij dan word ze lobbig,
Zuur koud erbij:limonade siroop
Zuur warm erbij:dessertsaus.
Vleermoezenier 15 september 2014 20:46 uur
Beste Ingrid, mijn reactie heb ik bij het verkeerde recept geplaatst. De vlierbloesemsiroop gaf een bittertje (niet de vlierbessensiroop).
Heb gisteren een lekkere ‘vlierbessenwinterglüh’ gemaakt van 1 liter vlierbessensap, 0,5 liter rode bessensap en 0,3 liter druivensap. Spicy gemaakt met citroen, sinaasappel, verse gember, kaneelstokje, steranijs en kruidnagel. Gebruik zelf de helft suiker van de hoeveelheid vocht. Aanlengen met kokend water. Heerlijk avonddrankje als de r in de maand zit.
Linda 21 september 2014 09:57 uur
Wat een leuk site ! Die ga ik nog dikwijls bezoeken. Ik heb tijdens mijn vakantie voor de 1ste maal vlierbessensiroop gemaakt samen met mijn dochter. We hebben een huisje in Portugal en tijdens de vakantie veel tijd om ons eens met andere dingen bezig te houden: bramenconfituur, vlierbessensiroop, vijgenconfituur,… En allemaal uit ons tuintje in Portugal. De vlierbessensiroop mee naar België genomen om de misschien koude winter te doorstaan. 🙂
Lizette 8 november 2014 16:42 uur
ik heb ook voor de 1ste keer vlierbessenriroop gemaakt en na een paar weken staat er al een schimmellaagje op de fles .Alles weggieten dan? en hoe zou het komen ?
leo 30 november 2014 22:41 uur
Recept ; 2Lieter vlierbessensap een halve kilo rietsuiker het geheel laten koken.
Dan 2 a 3 grote borrels congac of wisky, dat geeft het een speciale smaak en is ook niet slecht.
wel niet voor kinderen de sterke drank in doen.