Vlierbloesembeignets
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
15 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 20 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten:
- 8 vlierbloesemschermen
- 200 gram bloem
- 1 groot ei
- 2 deciliter lauwe melk
- snufje zout
- zonnebloemolie (om te frituren)
- poedersuiker of honing
Vlierbloesembeignets at ik voor het eerst op de lagere school. Ik heb er heerlijke herinneringen aan en die kwamen gelijk weer terug toen ik een mail van Marian van Baardwijk ontving. Ze stuurde mij als leuke verrassing dit recept met foto. Ze schreef dat ze het elk jaar maakt als de vlier in bloei staat en dat ze het eet als dessert. Als dessert is het heerlijk maar ook 's middags in plaats van pannenkoeken. Zo at ik ze vroeger. Heerlijk!
Pluk een aantal mooie rijpe vlierbloesemschermen, laat er een steeltje aan van ongeveer 8 cm. Spoel de schermen af onder de kraan en laat ze met het steeltje omhoog drogen op een schone theedoek.
Maak een dik pannenkoekenbeslag van de eieren, bloem en lauwe melk. Verwarm in een (frituur)pan een laag van 10 cm. zonnebloemolie.
Pak de Vlierbloesem aan het steeltje vast en doop het scherm in het beslag. Laat het even boven de beslagkom uitdruipen en frituur de schermen een voor een in de hete olie tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
Eet ze direct als ze nog warm zijn met poedersuiker of honing.
Reacties
Over deze site
Vlierbessen.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vlierbessen.nl alles over het doel van deze site.
Erwin 13 juni 2012 16:12 uur
Ik heb vanmorgen vlierschermen geplukt en die staan nu een etmaal in glazen potten met citroenschijven en munt om er siroop van te trekken, erg lekker. Van beignet had ik wel ns gehoord maar vroeg me af tot waar je ze opeet .. ik neem toch aan dat je de sleetjes er niet van meeëet … heb je dan niet je mond vol steeltjes? Toch ns proberen.
Okke Amerongen 13 juni 2012 19:07 uur
Hallo Erwin, Mooi dat je een flinke voorraad aan het maken bent. Van de beignet eet je alleen het gefrituurde deel met de bloesem. De steel is vooral handig om vast te houden tijden het eten. Als je de bloesem op hebt gooi je de steel weg. Alvast eet smakelijk!
marleen 15 juni 2012 15:44 uur
Vlierbloesembeignets zijn heerlijk!
Vooral de dames in het gezin zijn er gek op. De mannen iets minder.
Ik strooi er naast de poedersuiker altijd nog wat kaneel op. mjammm…
Okke Amerongen 17 juni 2012 07:07 uur
Hallo Marleen, Kaneel lijkt me een heerlijke toevoeging aan de beignets. Bedankt voor de tip!
Nynke 19 juni 2012 21:15 uur
O jongens wat lekker allemaal. Gelukkig is de vlier hier in het noorden nog niet uitgebloeid. Soms is het toch een voordeel dat we hier iets achter lopen!
germa 1 oktober 2012 22:27 uur
mmmmm. Ik laat de bloesem altijd zitten omdat ik de bessen nòg waardevoller vind. Sap, gelei, jam, of zo van de struik….. Maar tja, de bloesem was ook lekker.
Suzy Elst 19 juni 2013 16:33 uur
Vorige week in de Harz gegeten. Met poedersuiker, randje vaniliesaus en dunne rode bessen saus. Ik had er vaak over gehoord maar nog nooit gegeten. Wat was dat lekker!!!! Mijn vingers bij opgegeten (en het steeltje).Ik ga ze vandaag ook maken. Probeer ze ook met zelfreizend bakmeel en bier (ipv melk).
marjon slomp 7 juli 2013 08:46 uur
Hoi Okke, ik ga vanmiddag met mijn jongens vlierbloesemsiroop maken, maar als lunchgerecht lekker de vlierbloesembeignets eten..mjum. In jouw recept zie ik dat je de schermen afspoelt.. ik doe dat nooit omdat je dan zoveel stuifmeel/smaak verliest. maar ik heb de luxe dat de vlierstruiken op mijn erf zeker schoon zijn. (de beestjes laat ik er wel uitkruipen vantevoren.)leuke blog heb je.. net ontdekt. Zomerse groeten van Marjon uit Groningen.
Okke Amerongen 10 juli 2013 18:49 uur
Hallo Marjon, Als de bloesem erg mooi schoon en beestjesvrij is dan spoel ik ze ook niet af. Maar soms zit het vol met beestjes en dan is er geen redden aan. Bedankt voor de complimenten en ik hoop dat de vlierbloesem lekker was.
maria van der velden 7 september 2013 05:27 uur
Giftige besjes las ik !!!
Fijn. Krijg je een emmer vol vlierbessen cadeau, leg je bijna het loodje. Blijkt dus dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bos-, aal- of zwarte bessen, vlierbessen beter niet rauw kunnen worden gegeten omdat onze magen daar niet op zijn gemaakt. Sterker nog, het is zelfs licht giftig.
Ik had het niet gezocht achter die kleine zwarte besjes, maar ze kunnen voor heel wat narigheid zorgen als je de hele handel vers van de boom naar binnen werkt. Terwijl vogeltjes het ‘fluitend’ opeten, kan de stof sambunigrine bij ons – ik hou het netjes – het hele darmstelsel op hol brengen. Vooral de zaden zorgen voor grote problemen. Niet doen dus.
Toch zijn vlierbessen geliefd. Je kunt er namelijk lekkere sap, jam of siroop van maken. Je moet het alleen wel goed doorkoken en de pitten eruit zeven. Het levert een pittige smaak op en is lekker in combinatie met bijvoorbeeld kruisbessenjam. Net weer wat anders dan normaal dus. Maar wat het van oudsher pas echt populair maakt, is de geneeskrachtige werking die de plant wordt toegedicht. Vooral bij verkoudheid schijnt het heilzaam te werken. De bessen bevatten namelijk veel vitamine (C) en de bloesem werkt, nadat het even heeft getrokken in water, verzachtend bij keelpijn.
De vlierbes is overigens lang niet de enige bes die tot minder fijne dingen kan leiden als je niet uitkijkt. De meest normaal uitziende bessen zoals die van de wolfskers, een peperboompje of hulst kunnen namelijk al bij inname van een paar exemplaren leiden tot een wisse dood. Dus als ik ooit nog eens op de fiets verdwaal (wat niet geheel onwaarschijnlijk is) terwijl ik geen lunchpakketje bij me heb, en ik ben in een uitgestorven gebied (wel onwaarschijnlijk), dan hou ik het wel bij bramen, frambozen en bosbessen. De rest, hoe lekker het er ook uitziet, laat ik links liggen en zie ik misschien nog een keer in een veilig te verorberen jam terug.
Marga Schild 16 januari 2014 11:19 uur
Dag,
Ontzettend leuke website!! Ik zie bij ons in het dorp ieder jaar vlierbloemen en bessen hangen en denk dan, jammer dat daar niets mee gedaan wordt. Maar ik vraag me af of je zomaar mag plukken van “openbaar groen” ! Ik zie bv ook vaak rozenbottels en wilde appeltjes. Weet je hoe je dat aanpakt?
groetjes en suc6 met de websites!
Marga
Okke Amerongen 19 januari 2014 19:24 uur
Hallo Marga, Dank je wel voor de complimenten. Ik pluk de vlierbloesem gewoon en heb er nog nooit problemen mee gehad. Ik zou me er geen zorgen over maken.
cees 11 mei 2014 09:58 uur
zo’n lekker gefrituurd scherm bij een bolletje roomijs is niet alleen erg lekker maar ziet er als dessert wel heel erg feestelijk uit.
een snufje vanille in de bloem is een lekkere variant.
Mieke Buijsmann 10 augustus 2014 19:14 uur
Hoi, ik vraag me even af, maken jullie de beignets nou van de bloesem of van de bessen. Of van allebei?? Ik heb ze vorig jaar van de bessen gemaakt en ze waren heel machtig maar wel heel lekker,
Groetjes Mieke
Okke Amerongen 15 augustus 2014 10:41 uur
Hallo Mieke, Je maakt deze beignets van de bloesem. Maar uit jouw reactie maak ik op dat het ook met de bessen kan? Leuke tip om een keer te proberen! Bedankt!